Als je net zwanger bent (of als dit een wens van je is), is het handig om eens goed te kijken naar de kosten die dit met zich meebrengt. Het is daarom goed om te weten welke zaken door een zorgverzekering worden vergoed. Dit kan per verzekering verschillen. In dit artikel lees je waar je rekening mee kunt houden.
Sommige vergoedingen worden door de basisverzekering vergoedt, maar voor een aantal zaken dien je aanvullend verzekerd te zijn. En dan is het handig om je zorgverzekering te vergelijken, want de ene verzekering vergoedt bijvoorbeeld een kraampakket terwijl de andere verzekering dit niet vergoedt.
Zoek dus goed uit of je huidige zorgverzekering passend is of niet. Vergoedt je huidige zorgverzekering niet voldoende, kijk dan in ieder geval naar de zorgverzekering 2021.
Dan kun je ook meteen bekijken of het in jouw situatie nodig is om je aanvullend te verzekeren.
Zorgverzekering vergelijken op vergoedingen rondom zwangerschap
Als je je gaat verdiepen, let dan op de volgende zaken:
IVF behandelingen
Wil je graag zwanger worden maar lukt dit niet? Dan kun je met je arts overleggen of je IVF behandelingen kunt starten. De meeste verzekeringen vergoeden een aantal behandelingen vanuit de basisverzekeringen. Maar er zijn een paar verzekeringen die vanuit de aanvullende verzekeringen meer behandelingen vergoeden. Handig om te weten!
Verloskundige zorg
De verloskundige zorg tijdens je zwangerschap komt vanuit de basisverzekering, dus alle aanstaande moeders hebben er recht op. Dat betekent echter niet dat er geen kosten zijn verbonden aan zaken zoals bloedonderzoeken en medicatie.
Combinatietest
Een combinatietest tijdens de zwangerschap wordt in de meeste gevallen alleen vergoedt vanuit de aanvullende verzekering. En ook lang niet alle verzekeringen vergoeden dit. Bij deze test wordt er gekeken hoe groot de kans is dat het kindje het Down syndroom heeft. Op medische indicatie wordt het trouwens wel vergoedt.
Lees ook het artikel: Handige tips tegen zwangerschapsmisselijkheid
Echo’s
Tijdens de zwangerschap zijn er momenten dat er echo’s worden gemaakt om te zien wat de zwangerschapsduur is en hoe de gezondheid van de baby is. Deze worden bij 12 en 20 weken gemaakt. Wil je zelf ook nog een 8 weeks-echo? Dan moet je uitzoeken of je verzekering dit vanuit de aanvullende verzekering vergoedt. Of dat er een medische noodzaak is.
(Bekken)fysiotherapie
Door de zwangerschap en/of bevalling kun je last krijgen van lichamelijke klachten zoals bekkenpijn. Wees hier altijd op tijd bij. Je kunt hiervoor naar de (bekken)fysiotherapie. Dit wordt niet vanuit de basisverzekering vergoedt, dus laat je goed informeren.
Zwangerschapscursussen
Sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden zwangerschapscursussen. Elke zorgverzekering hanteert een eigen hoogte van de vergoeding. Er zijn cursussen waar je je leert voorbereiden op de bevalling, maar er zijn ook cursussen zoals zwangerschapsyoga en sporten.
Bevalling
Als je thuis wil bevallen, dan wordt de bevalling onder begeleiding van de verloskundige volledig vergoedt. Ook als er sprake is van een medische noodzaak in het ziekenhuis. Kies je er echter voor om in het ziekenhuis of kraamhotel te bevallen zonder medische noodzaak, dan krijg je een gedeelte vergoedt. Vergelijk hierbij de aanvullende verzekeringen goed met elkaar, want de ene vergoedt alles en de ander de helft. Je betaalt sowieso een eigen bijdrage als je hiervoor kiest.
Kraampakket
Het kraampakket heb je nodig tijdens en na de bevalling. Hier zitten zaken in zoals een matrasbeschermer, kraamverband, gaascompressen, handgel, flesje alcohol en onderleggers. Je kunt een kraampakket in de winkel kopen of kijken of je zorgverzekering dit vanuit de aanvullende verzekering opstuurt.
Pijnbestrijding: TENS
Wil je tijdens de bevalling gebruik maken van een TENS apparaat, dan kun je wederom kijken of dit vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoedt. Dit apparaat verbindt je met pleisters op je huid. Je kunt het zelf bedienen tijdens je bevalling. Je geeft jezelf dan lichte elektrische stoten waardoor de pijnsignalen naar je hersenen afneemt. Daarnaast stimuleert het endorfine aanmaak.
Kolfapparaat
Na de bevalling kun je een kolfapparaat kopen of huren zodat je de melkproductie op gang kunt brengen en een voorraad melk mee kunt opbouwen. Je hebt verschillende soorten kolven: een handkolf, elektrische kolf en een dubbele kolf. De vergoedingen van de kolven kunnen verschillen per verzekering.
Kraamzorg
Voor de kraamzorg betaal je een eigen bijdrage. Dit is ondersteuning die je na je bevalling kunt krijgen. De kraamverzorger ondersteunt je minimaal 24 uur en voorziet je van informatie en advies over bv. verzorging van je kindje, aanleggen van je kindje, ze let op de gezondheid van jou en je baby. Daarnaast doet ze licht huishoudelijk werk zoals wasjes doen en stofzuigen. Tijdens je zwangerschap ga je al op zoek naar een kraamzorginstelling die bij jou past.
Lactatiekundige zorg
Komt de borstvoeding niet op gang of gaat het niet naar wens? Dan kun je lactatiekundige zorg inschakelen. Een lactatiedeskundige adviseert dan hoe de borstvoeding toch goed opgepakt kan worden. Deze zorg wordt niet vergoed vanuit de basiszorg.
Tip: vind je het lastig om een goede zorgverzekering te kiezen. Kijk dan op zorgkiezer.nl Daar kun je heel eenvoudig alle zorgverzekeraars vergelijken en de beste keuze maken voor jouw situatie.
Heb jij nog aanvullende tips of vergoedingen die bij de zwangerschap horen? Deel het als reactie.
Liefs,
Mahwish
Uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock – Prostock Studio
Geef een reactie