Het moederschap brengt veel liefde maar kost ontzettend veel energie, vooral in de eerste jaren van ouderschap. Ben jij ’s avonds te moe om nog iets te ondernemen? Kun je enkel uitgeput op de bank hangen? Tijd om het gemakkelijker te maken voor jezelf. In dit artikel lees je vijf praktische tips.
1. Breek taken op in hanteerbare brokken
Je kan enorm veel energie besparen als je (huishoudelijke) taken verdeelt in hanteerbare brokken. Daarvoor moet je vooruit plannen, zodat je alles in je schema kunt inpassen zonder dat de taken zich opstapelen. Je kunt beginnen met het plannen van de meest energievretende taken voor momenten waarop je het meeste energie hebt. Geef de belangrijkste taken de eerste prioriteit en zorg dat je ze gedaan hebt voordat je te moe bent om ze nog uit te voeren. Het is belangrijk dat je plan flexibel is, want je kunt niet altijd weten hoe je je op een bepaalde dag voelt. Als je lijstje met klusjes voor die dag te lang is, moet je het misschien inkorten om te voorkomen dat je te moe wordt. Als je je niet goed voelt of te veel op je bordje hebt, wees dan niet bang om taken van je lijstje te schrappen. Delegeer ze in plaats daarvan aan iemand anders of plan ze op een andere dag in.
2. Bewegen
Je hebt het vast vaker gehoord, maar bewegen brengt je uiteindelijk meer energie. Het is niet altijd even makkelijk dus beweeg in het tempo dat voor jou het prettigst voelt en dat je goed kunt volhouden. Zelfs als je je goed voelt, heeft het geen zin om jezelf in één keer uit te putten. Wandel elke dag een (half) uurtje dit kun je in eentje doen of lekker met je kindje. Als het teveel moeite kost, ga dan af en toe op een bankje zitten. Op een gegeven zul je merken dat het bewegen je steeds makkelijker af gaat, en kun je overwegen om te hardlopen of zelfs een andere sport te gaan doen. En thuis kun je lekker via YouTube elke dag een kwartiertje bewegen met video’s van bijvoorbeeld ‘Nederland in beweging’.
3. Meal preppen
Je kunt het aantal keren dat je moet koken verminderen door meer eten in één keer klaar te maken. Op die manier kun je de restjes invriezen of in de koelkast bewaren en hiervan op een andere dag een tweede maaltijd bereiden. Dat kun je eventueel ook met de voeding van je kind doen. Je kunt ook elke weekend (of een andere vaste dag) even een half uur de tijd nemen om te bedenken wat jullie die week gaan eten, maak een boodschappenlijst en haal alles in één keer in huis. Zo voorkom je onnodige bezoekjes aan de supermarkt en stel je jezelf niet iedere dag de vraag ‘wat zullen we vandaag weer eens eten’.
4. Handige abonnementen
Als je elke keer terugkomende kosten hebt op bepaalde boodschappen, is het erg fijn om er een abonnement op te nemen. Dan heb je er in ieder geval geen omkijken meer naar. Bijvoorbeeld een abonnementen op groente en fruit en deze laten thuisbezorgen, dat geeft je gemak en gezonde voeding. En wist je dat je ook elke maand luiers thuisbezorgd kunt krijgen? Dan hoef je niet meer met die grote pakken rond te sjouwen.
5. Ga in gesprek
Ga in gesprek met andere moeders. Dit kun je in je eigen omgeving doen of online op forums of moedersgroepen op social media. Bespreek waar je tegenaan loop en vraag tips hoe je hiermee om kunt gaan. Zit je zodanig met jezelf in de knel dat het je niet meer lukt om rustig te functioneren (denk aan huilen, kort lontje, niet meer voor je kindje kunnen zorgen). Overspannenheid en/of een (postnatale) depressie kunnen ook voorkomen. Praat er eens over met je huisarts.
Maak het jezelf dus vooral niet te moeilijk en ga voor gemak waar het kan :)
Geef een antwoord