Als ouder werk je hard voor je inkomsten. Je kent de waarde van geld en wat het betekent om geld in te wisselen voor het aanschaffen van spullen. Kinderen hebben dit besef nog niet, zeker niet als ze jong zijn. Toch kun je je kinderen leren om goed met eigendommen om te gaan en ze de waarde van geld bij te brengen. Hoe kun je dit het beste aanvliegen zonder dat het gelijk een zwaar onderwerp wordt? En hoe zorg je ervoor dat het ze bezighoudt en daadwerkelijk interesseert? Daar zijn een paar trucjes voor!
Neem ze mee in het huishouden
Het is belangrijk om je kinderen op vroege leeftijd al mee te nemen in het huishouden. Dat betekent natuurlijk niet dat ze op driejarige leeftijd al de was moeten kunnen draaien, maar je kunt beginnen met kleine stapjes. Als jij van mooie verlichting houdt en je wilt goedkoop je lampen kopen, is het natuurlijk niet duurzaam als je lampen de hele dag staan te branden voor niets. Je wilt dat je kids de lampen uitdoen als ze een kamer verlaten, maar hoe leer je ze dat aan? Vertel ze dat de lampen geld kosten als ze aanstaan, wat direct uit mama’s portemonnee gehaald wordt. Zo wordt het persoonlijk en zijn ze sneller geneigd om mee te helpen. Hetzelfde geldt voor zaken zoals de tv aan laten staan en de waterkraan hard aanzetten. Het is dan meteen een goed moment om het over duurzaamheid en milieu te hebben. Zuinig omgaan is namelijk niet alleen beter voor je portemonnee maar ook voor ons milieu.
Lees ook het artikel: 10 huishoudklusjes voor peuters en kleuters
Laat ze sparen voor speelgoed
Kinderen willen graag erg veel speelgoed en zijn hierin soms best wispelturig. De ene week willen ze dit en een week later toch weer iets anders. Leer ze sparen voor speelgoed door ze zakgeld te geven. Als ze het kunnen betalen, dan mogen ze het zelf kopen. Ook kun je samen met hen het speelgoed wat ze niet meer leuk vinden verkopen op Marktplaats of Vinted. Zo kunnen andere kinderen ermee spelen en met het verdiende geld kunnen ze iets nieuws uitzoeken.
Tip: wil je weten wat een ‘normaal’ bedrag is om aan zakgeld te geven? Kijk dan even op de site van de Nibud. Maar let op, dit is natuurlijk eek indicatie. Als jij vindt dat het minder moet, dan kun je dat natuurlijk helemaal zelf bepalen.
Geef ze keuzes
Door je kinderen mee te laten bepalen in allerlei kleine keuzes, worden ze gestimuleerd om mee te denken. Denk hierbij aan keuzes in de supermarkt of wellicht in de speelgoedwinkel. Vertel ze dat ze één ding mogen kiezen, omdat ze het geld maar één keer uit kunnen geven. Worden het bananen of appels? Het hoeft geen bijzondere keuze te zijn, als ze maar begrijpen dat je niet alles kunt meenemen.
Koop zelf niet onnodig
Als ouder geef je natuurlijk het goede voorbeeld. Zorg dus dat je zelf ook geen onnodige zaken koopt. Het is heel verleidelijk om van alles te kopen als je naar budgetwinkels zoals Action gaat. En zo zeg je ook snel tegen je kind dat ze iets mogen pakken omdat het toch niet zo duur is. Maar om deze manier stimuleer je je kind om mee te doen aan massaconsumptie. Handig om hier dus ook op te letten.
Heb je zelf nog tips? Je tip is zeer welkom als reactie :)
Uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock via Prostock-Studio
Geef een reactie