Door Zahra | Ik heb weleens gehoord van moeders dat hun kind zelf aangaf geen luier meer in de nacht aan te willen doen en dat dat helemaal prima ging. Maar dat is natuurlijk niet altijd het geval. In dit artikel deel ik daarom graag vijf stappen die je kunt nemen om jouw kind te helpen bij het zindelijk worden ’s nachts.
Het belangrijkste om na te gaan is of jouw kind hier ook klaar voor is. Heeft het overdag voldoende controle over de blaas? Geeft het signalen dat het een luier steeds meer als een ‘last’ ervaart? Wordt het ’s nachts zonder reden wakker? Ga vervolgens ook na of je er zelf klaar voor bent. Een schoolvakantie waarbij jullie niet al te veel activiteiten hebben gepland kan bijvoorbeeld een uitgelezen kans zijn.
Vijf tips om nacht zindelijkheid aan te pakken
1. Bespreek ruim van te voren met je kind af dat jullie gaan beginnen met het oefenen met nachtzindelijkheid. Het kind wordt langzaamaan een ‘grote’ jongen of meisje en dan is een luier niet meer echt passend. Om jouw kind te motiveren kun je bijvoorbeeld ook een leuke beloning afspreken voor wanneer het de nachtzindelijkheid onder de knie heeft. Op die manier heeft jouw kind iets leuks om naartoe te werken en naar uit te kijken.
2. Wees goed voorbereid op wanneer er ‘ongelukjes’ gebeuren, die horen er nu eenmaal bij. Zorg dat je genoeg moltons, beddengoed en dekentjes hebt. Bedenk een ritueel wat je dan af kunt spreken met jouw kind voor wanneer er een ongelukje is gebeurd. Bijvoorbeeld dat het kind jou moet roepen, dat je het wast, dat je daarna het beddengoed verwisselt en dat het kind dan weer terug gaat slapen na een dikke knuffel. Dat een plasje in bed niet hoort weet jouw kind ook wel. Je kan dan zeggen: ‘Oeps, plasjes horen in het toilet. Een ongelukje is niet erg omdat we nu aan het oefenen zijn’.
3. Geef jouw kind het liefst minimaal een uur voor het slapen gaan niets meer te drinken. Een slokje water na het tandenpoetsen moet natuurlijk kunnen. Zorg er wel voor dat jouw kind overdag genoeg drinkt om uitdroging te voorkomen.
Lees ook het artikel: hoe pak je zindelijkheid aan in drie stappen?
4. Spreek in beginsel af met jouw kind dat je het één keer in de nacht wakker zult maken om te kijken of het nog een plasje heeft. Doe dit bijvoorbeeld om 23 uur of 24 uur. Wanneer het kind een aantal keer geen plasje heeft wanneer je het wakker hebt gemaakt kun je overgaan op het kind de nacht door te laten slapen.
5. Wees niet te streng voor jezelf en jouw kind. Het krijgt het heus een keer onder de knie. Goed om te weten is dat de meeste kinderen vanaf 7 jaar ook ’s nachts droog zijn.
Is er nog een tip die je zelf heel zinvol vindt maar die hierboven ontbreekt? Laat dan vooral een reactie achter!
Veel liefs,
Zahra
Uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock | fotografie Ann in the uk
Geef een reactie