
Vroeger droeg het overgrote deel van de vrouwen bikini’s op het strand en in zwembaden. Niet alle vrouwen dragen een bikini, om welke reden dan ook. Daarom is het onwijs fijn dat er steeds meer variatie is op gebied van zwemmode. In dit artikel zal ik stilstaan bij welke soorten badmode er nu is, en tips over waar je in privacy kunt zwemmen.
Welke soorten badmode heb je?
- Bikini
- Een tweedelig badpak bestaande uit een topje dat de borsten bedekt en een broekje voor het onderlichaam. Bikini’s zijn beschikbaar in talloze stijlen, zoals driehoekig, bandeau, push-up, high-waisted, enzovoort.
- Badpak
- Een een- of tweedelig kledingstuk dat de romp bedekt. Badpakken zijn er in verschillende stijlen, zoals één schouder, halter, bandeau of strapless.
- Tankini
- Dit is een tussenvorm tussen een badpak en een bikini. Het bestaat uit een tanktop-achtige bovenkant en een bijpassend broekje.
- Burkini
- Een jurk dat gemaakt is van badkleding materiaal, in verschillende lengtes (vaak vanaf de knie). Hierbij zie ook een bijpassende zwembroek of zwemlegging, een hoofddoek en/of een turban. Vaak is het wel prettig om een bikini of badpak onder je burkini te dragen.
- Monikini:
- Een badkledingstuk dat het boven- en onderlichaam deels bedekt, vergelijkbaar met een badpak, maar met uitsnijdingen aan de zijkanten, voorkant of achterkant.
- Rashguard
- Een nauwsluitend shirt met lange mouwen dat de huid beschermt tegen zonlicht en schuren tijdens watersportactiviteiten. Daarbij kun je eventueel een zwemlegging bij dragen, zoals bij surfen.
- Zwemshorts:
- Deze worden vaak gedragen door vrouwen tijdens watersporten of recreatieve zwemsessies. Ze hebben een losse pasvorm en zijn meestal korter dan gewone shorts.
- Zwemjurk:
- Een badpak dat lijkt op een normale jurk, maar is gemaakt van materiaal dat geschikt is om te dragen in het water. Het biedt extra bedekking en wordt vaak gedragen door vrouwen die zich comfortabeler voelen met een meer conservatieve look.
Van welk materiaal wordt badkleding gemaakt?
Badkleding wordt meestal gemaakt van speciale materialen die bestand zijn tegen chloor, zout water en andere omstandigheden die vaak voorkomen in zwembaden of aan zee. De meest gebruikte materialen voor badkleding zijn:
- Nylon:
- Nylon is een populair materiaal voor badkleding vanwege zijn duurzaamheid, elasticiteit en sneldrogende eigenschappen. Het helpt ook om de vorm van de badkleding goed te behouden.
- Spandex of elasthaan:
- Deze materialen worden vaak gemengd met andere stoffen, zoals nylon of polyester, om badkleding stretch en flexibiliteit te geven. Dit zorgt ervoor dat de kleding goed aansluit op het lichaam en comfortabel blijft tijdens het zwemmen.
- Polyester:
- Polyester wordt soms gebruikt in combinatie met spandex voor badkleding. Het is duurzaam, bestand tegen verkleuring door chloor en behoudt zijn vorm goed.
- Lycra:
- Lycra is een merknaam voor elasthaanvezels en wordt vaak in badkleding verwerkt vanwege de uitstekende elasticiteit en herstellende eigenschappen.
- PBT (polybutyleentereftalaat):
- PBT is een technische vezel die vergelijkbaar is met polyester, maar beter bestand is tegen chloor en zout water. Het wordt soms gebruikt voor duurzamere badkleding.
- Neopreen:
- Neopreen wordt vaak gebruikt in wetsuits voor watersportactiviteiten, maar het kan ook worden gebruikt in specifieke badkleding voor extra isolatie en warmte.
- Microvezelstoffen:
- Microvezelstoffen zijn zachte, lichte en sneldrogende materialen die soms worden gebruikt voor strandkleding en zwemshorts.
Tip: het is belangrijk om de wasinstructies op het label van de badkleding te volgen om de duurzaamheid en levensduur van de kleding te behouden.
Waar kun je bedekt of privé zwemmen in Nederland
Als je zelf geen onbedekte kleding draagt, en dit ook niet wil zien, dan is het uiteraard niet handig om naar een overvolle strand te gaan of naar een sauna. Maar waar kun je wel lekker ontspannen? Hieronder staan een aantal ideetjes:
- Privé sauna:
- Er zijn veel aanbieders waar je een paar uur tot een dag een privé zwembad of sauna kunt afhuren. Superleuk voor met je partner, vriendinnen en/of je kinderen. Vaak heb je hier ook iets van een bubbelbad en een sauna. Heerlijk genieten!
- Afgelegen stukje strand:
- Bekende stranden zoals Scheveningen, Hoek van Holland, Zandvoort zijn vaak druk. Maar dat betekent niet dat je niet kunt zorgen voor een stukje privé strand. Je kunt vaak aan het einde van de stranden een stukje doorlopen of juist héél vroeg in de ochtend naar de strand gaan. Dan heb je de hele strand voor jezelf. Je kunt eventueel een schuiltentje meenemen en je hebt genoeg privacy voor jezelf.
- Bungalow met privé zwembad:
- Wil je een weekendje weg of midweekje weg? Dan is het ook leuk om op zoek te gaan naar een bungalow of huisje met een privé zwembad. Niemand die je stoort, heerlijk een boekje erbij en een drankje en lekker geniet van je eigen plek.
Uitgelichte afbeelding is afkomstig van nullplus via Shutterstock
Geef een reactie