Ik krijg de meeste stress in huis als er iets niet werkt of als er een calamiteit ontstaat zoals waterschade. Een tijd geleden hadden wij waterschade en ik had geen idee welke stappen wij moesten zetten. Het was een hoop uitzoekwerk. Mijn ervaring en tips deel ik daarom graag in dit artikel.
Lekker thuiskomen van werk
Na werktijd parkeerde ik de auto in onze straat en liep ik naar de voordeur. Toen ik de deur opende rook ik een hele vreemde geur. Ik stapte naar binnen en op dat moment schrok ik! Overal lag water: in de hal, de keuken en de woonkamer. Ik opende de toiletdeur in de hal en ja hoor, al het rioolwater was omhoog gekomen via de toiletpot. Ik vond het vreemd, omdat niemand had doorgetrokken bij ons, er was immers niemand thuis. Ik snapte dus niet hoe dit gebeurd kon zijn, het was een ware nachtmerrie! In paniek belde ik mijn man op en hij kwam direct vanuit werk naar huis. Wat moesten we nu doen? Mijn man belde een loodgieter en ik pakte een mop en begon te dweilen. Ik belde ook gelijk onze verzekeraar en dat was de start van het oplossen van ons waterprobleem. Maar ik kan je één ding vertellen, waterschade is echt geen pretje.
Tips en tricks bij waterschade
- Laat de loodgieter goed vaststellen waardoor de schade is ontstaan. Vaak krijg je een bon waarop dit vermeld wordt, bewaar dit bewijs goed. Bij ons ontstond de waterschade bijvoorbeeld doordat de gezamenlijke rioolleiding verstopt zat. Zo konden wij met de buren overleggen dat iedereen goed in de gaten moest houden wat zij door de toilet spoelen zoals natte doekjes die voor verstopping kunnen zorgen. Wij hebben daardoor de pech gehad dat het water bij ons terugliep in het toilet.
- Als je aan het werk bent, zoek dan uit of je gebruik kunt maken van calamiteitenverlof.
- Maak foto’s en filmpjes van hoe de situatie eruit ziet, en van de spullen en plaatsen die waterschade hebben opgelopen.
- Noteer goed op welke datum en tijdstip de schade is ontstaan, of wanneer je de schade ontdekte.
- Meld de schade zo snel mogelijk bij je:
- Inboedelverzekering
- Opstalverzekering, zoals de opstalverzekering van FBTO
- Eventuele verhuurder
Zo zorg je er in ieder geval voor dat het financiële gedeelte in orde komt.
- Soms worden er condensatiedrogers geplaatst in huis, die alle vocht uit de ruimte wegzuigen. Deze apparaten maken herrie en slurpen enorm veel elektriciteit. De extra kosten op je elektriciteitsverbruik kun je doorsturen naar je verzekeraar.
- Zoek bonnetjes en afschriften van de spullen die schade hebben opgelopen. De inboedelverzekering vraagt hier namelijk naar, het is niet altijd mogelijk omdat je contant hebt betaald en geen bonnetje meer hebt. Geef dit duidelijk door.
- Wanneer je je verzekeraar voor de waterschade belt, is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie door te geven. Soms lukt dit niet, omdat er nog overlegd dient te worden met de loodgieter, verantwoordelijke of een andere verzekering. Geef dit aan en spreek af dat je hierover terug zal bellen. De verzekeraar kan hier dan een notitie van maken in het dossier.
- Als er veel schade is, kan de verzekeraar iemand langs sturen om de schade te bepalen. Kijk goed mee, en leg waar nodig uit waar er (verborgen) schade is.
Wie bel je bij waterschade en wie is waar verantwoordelijk voor?
- Inboedelverzekering
- Heb je waterschade aan je meubels, losse tapijtjes, spullen in de keuken, schoenen en tassen, decoratie? Dan meld je dit bij je inboedelverzekering.
- Opstalverzekering
- Heb je waterschade aan je plafond, muren of alles wat vast zit aan je huis? Dan meld je dit bij je opstalverzekering.
Heb jij aanvullende tips op gebied van waterschade? Deel het als reactie.
Liefs,
Mahwish
Dit is een samenwerking.
Uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock | Fotografie Andrey Popov
Waterschade uitbetaling says
Wellicht een hele belangrijke tip, zorg ervoor dat je een contra expert inschakelt om je bij te staan met je waterschade. Zo ontzettend veel mensen zijn hier niet van op de hoogte en het is kosteloos want het wordt gedeclareerd bij de verzekeraar. Een contra expert zorgt ervoor dat je écht de juiste en eerlijke schadevergoeding ontvangt zodat je de schade goed kan herstellen.