
Sprookjes zijn al honderden jaren oud, maar hoewel sommige aspecten van sprookjes een beetje gedateerd zijn, hebben ze de tand des tijds overleefd en fascineren ze zowel kinderen als volwassenen nog steeds. Er worden bewerkingen gemaakt in de vorm van films, theaterstukken, boeken en games. Wat maakt sprookjes zo fascinerend voor kinderen? In dit artikel vertellen we er alles over.
Waar komen sprookjes vandaan?
Ga eens op zoek naar tweedehands sprookjesboeken. Wedden dat je een pareltje vindt dat je aan jouw kind kunt voorlezen? Hoewel we sprookjes kennen door schrijvers als de gebroeders Grimm en Hans Christiaan Andersen, ligt de oorsprong van het sprookje nog een stuk verder terug in de tijd. Sprookjes zijn verhalen die doorverteld werden (daarom bestaan er vaak meerdere versies van één sprookje) en die met de tijd niet langer alleen de functie hadden om mensen te vermaken, maar ook om kinderen op te voeden. Om die reden bevatten sprookjes vaak een moraal en is het vaak een duidelijke strijd tussen goed en kwaad. Met de uitvinding van de boekdrukkunst konden de sprookjes opgeschreven worden en werden ze verspreid.
Wat is de invloed van sprookjes op jouw kind?
2ehands boeken bieden een mogelijkheid om goedkoop aan mooie sprookjes te komen en vaak zien de oudere edities er ook prachtig uit. Sprookjes bevatten dus een duidelijke moraal, zoals: geld maakt niet gelukkig, of: wees niet te goed van vertrouwen (zoals in roodkapje). Veel moderne sprookjesboeken hebben de oude sprookjes iets aangepast, omdat ze vroeger wat minder zacht met kinderen omgingen en de oude sprookjes erg gruwelijk zijn. Zo vliegt in de originele Assepoester het bloed in het rond, dat is helemaal niet leuk voor kinderen. Wel kun je met de moderne aanpassingen samen met je kind eens praten over de les die in het sprookje verteld wordt.
Lees ook het artikel: waarom is fantasie belangrijk voor kinderen?
Sprookjes voorlezen
Kinderen vinden sprookjes vaak ontzettend leuk om naar te luisteren, omdat ze zich kunnen identificeren met de held in het verhaal. Samen lezen in een sprookjesboek is ontzettend knus en gezellig en als je jouw kind laat meekijken, kun je samen werken aan de taalvaardigheid, de woordenschat en kan je kind misschien al een klein beetje leren lezen. Kinderen vinden het vaak fantastisch wanneer je verschillende stemmetjes gebruikt voor verschillende personages in het boek en willen vaak van alles vragen. Ga gewoon lekker op al die vragen in en ga het gesprek aan met je kind.
Uitgelichte afbeelding is afkomstig van JasminkaM via Shutterstock
Geef een reactie