Merk je dat je kind vaak zegt dat hij/zij zich verveelt als ze bijvoorbeeld niet achter een schermpje mogen zitten of niet buiten spelen? Als ouder ben je snel geneigd om meteen een oplossing te bieden. Maar is dat eigenlijk wel handig? Lees in dit artikel wat het belang van verveling is en hoe je hiermee omgaat.
Waarom is verveling iets positiefs?
Als ouder bent je vaak geneigd om ervoor te zorgen dat je kind zich niet verveeld. Je gaat je kind tips geven over welke activiteiten ze kunnen doen. Bijvoorbeeld: je kind zit verveeld op de bank te hangen en je zegt dat hij/zij zich verveeld. Vervolgens zeg jij: waarom ga je niet met je speelgoed spelen, daar heb je lang niet mee gespeeld. Je kind reageert vervolgens met: ik heb daar geen zin in. Wij denken dat verveling niet goed is, en bieden daarom oplossingen aan. Maar wist je dat verveling juist goed is voor een kind?
Verveling is goed omdat het de creativiteit van je kind stimuleert. Je kind gaat nadenken over mogelijkheden en komt tot nieuwe inzichten: het ontdekt nieuwe hobby’s, kan lekker knutselen of tekenen, gaat nieuwe fantasie spelletjes bedenken, leert anders/probleemoplossend te denken, je kind gaat op zoek naar nieuwe interesses etc.
Dus papa of mama: stop! Waarom zou jij je kind die oplossing geven? Laat je kind zelf met een oplossing komen. Laat je kind zijn/haar brein gebruiken om op een actieve manier bezig te zijn met zichzelf.
Vaak verwachten kinderen toch wel dat een ouder reageert op het feit dat zij zich vervelen. Dit kan uiteraard, maar je hoeft er niet inhoudelijk op te reageren. Door uitspraken te doen als “Wat fijn dat je nu eindelijk kunt bepalen wat je met je tijd kunt doen, even niets dat moet. Lekker doen waar je zin in hebt. Je kunt je tijd nemen om er even over na te denken.” Zo voelt je kind zich gehoord, zonder dat jij vertelt wat hij/zij zou kunnen doen.
Lees ook het artikel: Hoe leert mijn kind om met uitdagingen om te gaan?
Er zijn natuurlijk momenten waar je kind er echt niet uitkomt. Dan kun je een handje helpen. Je kunt voorstellen om samen iets in het huishouden te doen. Of je geeft iets zoals een kartonnen doos of leeg blaadje en zegt “Maak er maar iets leuks van, ik ben benieuwd wat voor iets creatiefs je zult gaan maken.” Zo zal je kind uiteindelijk toch zelf actief aan de slag gaan.
Heb je zelf nog tips of ideeën? Deel het dan als reactie.
Liefs, Mahwish
Uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock | Fotografie door fizkes
Geef een reactie