De feestdagen zijn achter de rug en je komt erachter dat de speelhoek van je kind er wel erg vol uit ziet. Je struikelt over de hoeveelheid speelgoed en je kind weet zelf ook niet meer goed waar het mee moet spelen. Tijd voor actie! In dit artikel lees je hoe je opruimt, weggeeft én hoe je dit probleem in de toekomst kunt voorkomen.
Wat doe je met teveel speelgoed?
Inhoud van dit artikel:
Stappenplan om speelgoed te verminderen
Stap 1: Speelgoed opruimen
Stap 2: Speelgoed weggeven
Stap 3: Stop de ongewenste speelgoed toestroom
STAP 1: SPEELGOED OPRUIMEN
1. Het voornemen en uitleg:
De eerste stap is om het speelgoed op te ruimen. Je kunt ervoor kiezen om je kind hierbij te betrekken. Welke voordelen heeft dit?
• Je maakt je kind bewust dat je niet veel materiaal nodig hebt om gelukkig te zijn
• Je leert je kind keuzes maken: wat hou je en wat geef je weg?
• Je kunt met elkaar in gesprek dat het produceren van zoveel spullen niet goed is voor het milieu
• Je leert je kind dat het goed is om wat voor jezelf te houden, maar ook om te delen met kinderen die het minder goed hebben
• Bespreek wat er met het speelgoed gaat gebeuren: je deelt het met anderen
2. Quality time boven materialisme
Als je kind het moeilijk vindt om iets weg te doen, dan laat het even los. Ga verder met het opruimen van de rest van het speelgoed. Of beloon je kind: spreek af dat jullie iets leuks gaan doen als het speelgoedstuk weggaat. Kwaliteit boven materialisme. Tot slot kun je ook afspreken dat het naar de oppas gaat.
3. Hanteer de vuistregel: één erin, twee eruit
Zorg dat je voor elk nieuw speelgoedstuk dat in het huis komt, dat je twee oude speelgoed producten weg doet. Hiermee geef je meteen een goed voorbeeld op gebied van minimaliseren.
4. Het moment van opruimen:
Kies een moment waarbij je tijd hebt om op te ruimen. Bijvoorbeeld een vrije zondag of een dag tijdens de schoolvakantie. Zo zorg je voor een ontspannen dag.
STAP TWEE: SPEELGOED WEGDOEN
1. Verkopen op Marktplaats
Steeds meer ouders kopen en verkopen speelgoed vi Marktplaats. Zorg er wel voor dat het speelgoed schoon is en netjes wordt gefotografeerd. Dit vergroot de kans van de verkoop.
2. Weggeven aan gezinnen die het minder breed hebben
Soms wordt vergeten dat niet alle kinderen de luxe hebben om speelgoed te hebben. Vraag eens rond wie er speelgoed kan gebruiken, of plaats een oproepje op Social Media.
3. Weggeven aan familie
Vaak zijn er kleinere neefjes en nichtjes die je kunt verblijden met speelgoed waar je kind zelf niet meer mee speelt. Dit is natuurlijk alleen handig als de familieleden zelf ook niet overlopen van het speelgoed.
4. Naar de oppas brengen
Als je kind regelmatig naar de oppas gaat, dan is het handig om hier ook een mand met speelgoed te hebben. Op deze manier kun je het speelgoed eenvoudig vernieuwen met speelgoed dat je kind nog leuk vindt.
5. Schenken aan een goed doel
Er zijn veel goede doelen waar je speelgoed aan kunt schenken. Je kunt Googlen of bekijk een kijkje nemen op de site van www.inzameldoelen.nl
6. Weggooien
Is het speelgoed incompleet of in slechte staat? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om het speelgoed weg te gooien.
7. In een doos voor Koningsdag
Tot slot kun je ervoor kiezen om het speelgoed te bewaren in een grote box of doos. Op Koningsdag kan je kind het speelgoed verkopen. Dit is niet alleen leuk maar ook leerzaam. Lees hiervoor het artikel: Tips en Checklist: je kind op de vrijmarkt van Koningsdag
STAP 3: HOE VOORKOM JE TEVEEL SPEELGOED?
1. Minder kopen
Dit punt ligt voor de hand, maar aangezien wij in een consumptiemaatschappij leven, is de drang naar kopen groot. Zorg ervoor dat je de keuze maakt om dit niet te doen. Beter voor jezelf, je huis en je portemonnee.
2. Kleiner en goedkoper speelgoed kopen
Je kind is niet alleen blij met groot of duur speelgoed. Koop een klein knutselpakketje bij de Action of een potje klei bij de Hema.
3. Kind zelf laten sparen voor speelgoed
Wil je kind graag een speelgoed artikel? Laat je kind sparen met het zakgeld, of laat het klusjes doen in huis of speelgoed te verdienen. Bijvoorbeeld: als je tien klusjes hebt gedaan, dan krijg je het speelgoed van je keuze. Op die manier worden kinderen bewust dat niet alles vanzelfsprekend is.
4. Werken met verlanglijsten
Het wordt steeds gangbaarder om te werken met verlanglijsten. Zo voorkom je dat je kind speelgoed krijgt wat hij/zij niet leuk vindt. Op internet vindt je een tal van sites waarop je makkelijk verlanglijsten kunt maken en cadeaus kan laten afvinken.
5. Geld of cadeaukaart
Tot slot: vraag als cadeautip om geld voor de spaarpot of om een cadeaukaart. Met een cadeaukaart kan je kind zelf een passend cadeau zoeken. En als je kind elk jaar geld spaart, dan ontstaat er mooi potje voor bijvoorbeeld een toekomstige studie.
Heb jij nog aanvullende tips? Deel het als reactie.
Afbeelding is afkomstig van Shutterstock – fotografie door Yuri-U
Geef een reactie