Het is zover! Jij en je gezin gaan verhuizen. Verhuizen is sowieso stressvol maar met kinderen kan dit nog stressvoller zijn. Waar moet je rekening mee houden en hoe pak je dit aan?
CBS feiten over verhuizingen
In 2019 waren er minder verhuizingen. Dit komt met name door de krapte op de woningmarkt. Mensen van 20 tot 30 jaar oud verhuizen volgens het CBS het meest, omdat ze vaak op zichzelf gaan wonen, gaan samenwonen of een koophuis kopen. Wel daalt het aantal verhuizingen in die groep al sinds 2017.
Kinderen
Voor kinderen
betekent verhuizen verlies van een vertrouwde situatie, maar ook een nieuw
begin met nieuwe mogelijkheden. Dit is natuurlijk een spannende tijd. Ze gaan
naar een nieuwe omgeving, krijgen een andere slaapkamer, willen nieuwe
vriendjes maken, moeten een plekje zien te veroveren in een nieuwe groep op
school, het kinderdagverblijf of bij een sportclub. De effecten van een
verhuizing op een kind hangen af van de omstandigheden, het karakter van het
kind en de leeftijd. Een stressvolle gebeurtenis hoeft echter geen nadelige
gevolgen te hebben, mits deze op de juiste manier begeleid en ondersteund
wordt. Door de kinderen goed voor te bereiden op de verhuizing zijn een aantal
nadelige effecten van de verhuizing te verkleinen.
Zo doe je dat:
- Minder stressen door keuzes te maken
Verhuizen kun je op verschillende manieren. Je kunt het werk aan verhuizers overlaten of het zelf doen met een gehuurde bus. De voordelen van zelf doen is dat je de regie hebt over de verhuizing. Ook bespaar je natuurlijk geld wanneer je het zelf doet. Maar bedenk dat verhuizen een vak is, als je zelf gaat rijden moet je veel op en neer tijdens tussen de twee woningen. En wist je dat verhuisbedrijven niet alleen vervoeren maar ook kunnen helpen om meubels uit elkaar te halen en ook weer in elkaar te zetten? Dat scheelt je weer enorm veel tijd.
- Weggooien of houden
Voordat je je spullen gaat inpakken, is het handig om eens goed te kijken of je alles wel wil meenemen. Dit is het perfecte moment om je overbodige spullen weg te doen en te gaan minimaliseren. Kijk ook eens naar het speelgoed. Met deze stappenplan kom je een heel eind: tips en tricks | wat doe je met teveel speelgoed Het is belangrijk om je kind in dit proces te betrekken. Luister goed naar je kind wat hij/zij belangrijk vindt om mee te nemen. En laat je kind haar/zijn eigen dozen markeren met tekeningen of namen.
- Zorg dat je alles goed verpakt
Nadat je weet wat je meeneemt, ga je de spullen inpakken met de juiste verhuismaterialen. Verhuisdozen, beschermdekens, folie. Kennis hebben om bepaalde artikelen juist in te pakken; servies, glaswerk, kostbare schilderijen of andere kunst, witgoed, zware kasten misschien nog een piano. Kinderen vinden inpakmateriaal vaak ook interessant. Geef ze een doos waar ze iets leuks mee kunnen doen.
- Oppas regelen
Op het moment van de verhuizing zelf kun je kinderen beter naar de oppas brengen. Dit voorkomt dat je extra stress ervaart door als je kind bijvoorbeeld aandacht vraagt terwijl jij met verhuizen bezig bent.
- Afscheid nemen
Wanneer het oude huis leeg is, kunnen jullie nog voor de laatste keer terug naar het oude huis. Je kunt samen symbolisch de deur op slot doen, en samen de deur van het nieuwe huis weer openen. Wanneer een deur sluit, opent ergens anders weer een nieuwe deur voor jou en je gezin.
Afbeeldingen zijn afkomstig van Shutterstock
Marie says
Zorg er inderdaad voor dat je alles goed inpakt. Ook moet je uitkijken voor zware spullen. Niet elke verhuisdoos is gemaakt om meerdere kilo’s in te vervoeren. Ik heb zelf altijd verschillende dekens bij de hand, zodat mijn spullen goed beschermd blijven.
Maria ten Hoeve says
Bedankt voor deze tips. Komende lente gaan wij verhuizen naar een nieuwe woning en heb al flink wat dozen gekocht en verzameld. Goed idee om je kinderen erbij te betrekken en ze afscheid te laten nemen van het huis. Ze vinden het nu nog niet leuk, maar weet zeker dat ze van het nieuwe huis met tuin gaan genieten!