Toen mijn dochters nog klein was, lukte het mij wel om het gezinsleven te managen. Je gaf je gewoon over aan wat je kind nodig had. Maar toen de binnen- en buitenschoolse activiteiten, kinderafspraakjes en eigen wil van de kids op de voorgrond kwamen te staan, toen was ik even het spoor bijster. Hoe zorg ik dat ik alles in het gareel hou? In dit artikel deel ik mijn praktische lifesavers.
Hoe organiseer je het gezinsleven op een slimme wijze?
- Gezinsagenda of gezinsplanner
Mijn gezin kan echt niet zonder gezinsagenda. Ik vind een gezinsagenda of gezinsplanner een absolute musthave voor alle gezinnen met één of meerdere kinderen die zelf ook activiteiten hebben. Of bijvoorbeeld naar verschillende opvangplekken gaan. Met zo’n planner zie je in één oogopslag wie wat te doen heeft in een bepaalde week en zo voorkom je heel makkelijk dubbele afspraken. Benieuwd hoe het werkt? Lees mijn review over Relax Mama gezinsagenda of bekijk mijn video over verschillende gezinsagenda’s met de voor- en nadelen.
2. Weekschema
In de keuken hangt bij ons een weekschema waarop te zien is wat de wekelijkse activiteiten zijn van de kinderen. Zonder deze schema ben ik echt het overzicht kwijt, en vergeet ik zaken zoals wanneer het zwemles op school is. Gevolg: je kind gaat naar school zonder zwemtas en kan niet meedoen. Of door de drukte vergeet ik een momentje in te plannen om samen te spelen of samen huiswerk te oefenen. Nu schrijf ik het op. Ik laat mijn kinderen zelf ook op het schema kijken zodat ze het zelf ook in de gaten houden. Zaken die er bijvoorbeeld op staan:
- welke dag is er zwemles
- welke dag is er ballet
- wanneer moet de schoolmap mee
- wanneer speel je samen een spelletje
- huiswerk en oefenmomenten
Wanneer mijn kinderen dit op het bord zien staan, is het voor hun ook makkelijker om ervoor te zorgen dat zij hun tassen klaarzetten voor die dag. En nee, dat gaat niet geheel automatisch. Kinderen blijven kinderen, en als ouders blijven wij veel benoemen.
Ik heb gewoon een weekschema geprint van het internet, gelamineerd en gebruik een whiteboard stift om alles op te schrijven en weg te vegen.
3. CheckPad
Ik vind de Checkpad echt een ideale uitvinding! Hiermee kan je kind afvinken welke taak zij hebben uitgevoerd. Voorheen was ik in de ochtend vaak aan het roepen “heb je je tanden wel gepoetst? heb je je kleding al aangedaan? ben je niet vergeten het licht van je kamer uit te doen?” etc. Toen ik de checkpad naar de ochtendroutine van mijn dochters aanpaste, kwam ik tot het besef: is het zo logisch dat kinderen niet alles doen in de ochtend, zonder dat de ouders vragen “heb je dit of dat al gedaan?” Het is namelijk een behoorlijke lijst. Op de checkpads van mijn dochters staat bv.:
- gordijnen open doen
- tanden poetsen
- licht uitdoen van de kamer
- bril opzetten
- jas aan
- bord naar de keuken brengen
Zij zien het als een spelletje en hebben geen zeurende moeder meer in de ochtend (of tenminste, een minder zeurende moeder). Wil je meer weten over wat een checkpad precies is en hoe je ervoor zorgt dat je de ochtendspits overleeft? Lees dan dit artikel: 5x tips om ochtendstress te voorkomen.
Liefs, Mahwish
Najat says
Goeie tips, dankjewel! Jammer dat die check pads zo duur zijn. Anders had ik ze zeker besteld voor mijn kids.
Mahwish - Mammie Mammie says
Ze zijn inderdaad wel duur, maar ik vind het de investering wel waard