Ruim een jaar geleden ben ik begonnen met minimaliseren. Minimaliseren met spullen in ons huis. Overbodige spullen wegdoen. Maar minimaliseren heb je op verschillende gebieden en niveaus. Ik deel graag mijn eigen ervaring.
Wat is minimaliseren eigenlijk?
Heel simpel gezegd: het verwijderen van al het onnodige of overtollige in je leven. Zo creëer je meer rust, overzicht en orde. En dat zorgt weer voor echt geluk. Er is dan ruimte om je te focussen op alles wat overblijft, alles wat wel echte waarde voor je heeft.
Verschillende niveaus van minimaliseren: hoe begin ik met minimaliseren?
Minimaliseren kan op verschillende niveaus. Bij minimaliseren denken mensen vaak aan leven met minder spullen en dat is ook het makkelijkste om mee te beginnen:
1. Spullen
In de loop van de tijd verzamelen we zoveel spullen. Je weet niet meer waar je het moet laten en wordt steeds voller in je huis. Denk maar eens na… een la vol dvd’s die je nooit bekijkt. Een plank vol spullen die staan te verstoffen. Heb je dat echt allemaal nodig? Zo had ik bijvoorbeeld mijn buffetkast volstaan met soepkommen, schalen en nog meer servies, die ik nauwelijks gebruikte. Het zag er chaotisch uit en nam onnodig ruimte in beslag. Weg ermee! Nu staan in mijn buffetkast alleen spullen die we daadwerkelijk gebruiken en zo ziet er meteen georganiseerd uit: inrichting van mijn buffetkast.
2. Huisinrichting
Er was een tijd dat ik dacht: geen plek voor mijn spullen? Ik koop er gewoon een kast bij. Maar als je juist eerst spullen wegdoet die je weinig gebruikt, krijg je meer ruimte in je kasten. Een extra kast is vaak helemaal niet nodig. Je kunt je zelfs afvragen of je alle meubels en accessoires wel nodig hebt. Is het echt nodig om meerdere kasten in je woonkamer te hebben? Kunnen sommige spullen niet in een andere kast of in een opbergbox de kelder in? Is het niet fijner om meer ruimte te hebben dan twee poefen waar je toch nooit op zit?
3. Relaties
Kijk eens naar je leven en bedenk met welke mensen je contact hebt, de frequentie maakt niet uit. Maak er een lijst van en vraag jezelf af: geeft die persoon je energie of kost die persoon je energie? Trekken jullie elkaar omhoog of wordt je omlaag getrokken? Staan jullie voor elkaar klaar of zuigt de ander je leeg? Wees eerlijk. Soms wil je je graag vasthouden aan een groot sociaal netwerk maar vaak maakt dit je uiteindelijk niet gelukkig.
4. Social Media en afleidingen
Er zijn zoveel Social Media kanalen en apps, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je wil op de hoogte blijven van je nichtje in Verweggistan en volgt haar op Snapchat. Je wil je leuke momenten delen dus gebruik je Instagram. Je wil je mening delen dus je gooit je gedachtes op Twitter. Je wil meedoen met gesprekken dus je volgt groepen op Facebook. Je wil zoveel! Maar bedenk ook voor jezelf: hoeveel tijd kost mij dit? Wat krijg je ervoor terug? Zijn dit niet teveel prikkels? En nogmaals: is het niet onnodig en wordt je er wel gelukkig van?
5. Verplichtingen
We worden vaak overspoelt met verplichtingen, zonder dat we het door hebben. Ontmoetingen die leuk bedoeld zijn, voelen aan als een verplichting. Herken je dit: je voelt je verplicht om aanwezig te zijn op een feestje of bijeenkomst, eigenlijk heb je geen zin of ben je te moe. Toch ga je, want ja, het “moet” even. Wanneer je weer thuis bent, heb je niet het gevoel dat de meeting heeft bijgedragen aan iets positiefs. Stel jezelf de vraag: was dit het waard of kon ik mijn tijd zinvoller besteden?
6. Kleding (kwaliteit)
Voor veel vrouwen is het herkenbaar: je trekt je volle kledingkast open maar hebt niks om aan te trekken! Hoe kan dat toch? De grap is: je koopt waarschijnlijk teveel. Een goedkoop truitje hier, en een simpele broek daar. Uiteindelijk heb je allerlei kledingstukken in je kast liggen die je weinig draagt. Koop dus alleen kleding die je écht supergaaf vindt of nodig hebt. Je zult merken dat je die vaker zult dragen en je er lekker in voelt. Zo voorkom je dat je allerlei kleding in je kast hebt hangen, die het nét niet zijn.
Mijn tips om te minimaliseren
- Minimaliseren is een proces. Dit doe je niet in één keer, het is een proces dat maanden of een paar jaar kan duren. Gun jezelf die tijd ook, want je neemt een andere manier van leven en denken aan.
- Geef spullen weg via een goed doel zoals vluchtelingen of verkoop alles voor kleine spotprijzen via Marktplaats. Zo ben jij van je spullen af en maak je een ander blij.
- Weet je niet waar je moet beginnen? Begin bij je kledingkast of keukenkastjes. Wees eerlijk tegen jezelf: hoe vaak gebruik je het nu eigenlijk?
- Stel regels op voor jezelf. Bijvoorbeeld: ik koop een jurkje, en doe een oud kledingstuk weg. Ik koop nieuw speelgoed, en geef een oud speelgoedstuk weg. Vooral met speelgoed is het handig om je kind te betrekken in het proces want je draagt bij aan leren delen en weggeven.
- Maak afwegingen: wat is belangrijker, veel leefruimte of veel kasten? Meegaan met een etentje of rusten op de bank? Door Facebook heenscrollen of een interessant boek lezen?
- Kwaliteit boven kwantiteit. Meer vriendinnen en oppervlakkige gesprekken, of minder vriendinnen en een goede band? Vaak afspreken en in tijdnood zitten met je planning, of weinig afspreken en genieten van het gezelschap? Mooie jurk die wat duurder is en die je vaker draagt, of 3 goedkope jurken die in de kast blijven hangen?
- Investeer in zaken zoals ladeverdelers, gelijksoortige voorraadpotten etc. om overzicht te creëren. dwing jezelf om je te beperken tot de ruimte die je hierin hebt, zodat je geen onnodige dingen bij gaat kopen.
- Breng minder tijd door op Social Media. Zo heb ik Snapchat laatst verwijderd want het kost teveel tijd. Ik meld mij vaker af op Facebook en ik scroll niet meer dan één keer per dag door alle foto’s op Instagram. Laatst las ik ergens: offline is the new luxury. Dat is zeker waar! Ik heb nu ook een app gedownload: Quality Time. Hiermee wordt bijgehouden hoeveel tijd je doorbrengt op je smartphone en welke apps je het meeste hebt gebruikt per dag. Heel inzichtelijk.
- Bij minimalisme denken sommige mensen meteen aan een kale inrichting van het huis. Niets is minder waar, jij bepaalt hoe leeg je huis is, want onthou: je houdt hetgene dat JIJ nodig hebt.
Ben jij bewust van alle prikkels in je leven? Denk jij na over wat échte toegevoegde waarde heeft in je leven?
Heb je zelf ook tips? Deel ze hieronder!
Liefs,
Mahwish
Eerste afbeelding is afkomstig van Shutterstock
Michelle Fatima says
Zo heerlijk om te doen. Vooral social kost me veel tijd. Ik heb heel veel accounts ontvolgd. Niet dat ik ze niet leuk vond maar meer omdat ik te veel volgde. Het moet wel leuk blijven.
Qua servies hebben we regelmatig even een keukencheck. De dingen die ik niet echt gebruik zet ik in de garage. Als er dan visite komt heb ik nog wel wat dingetjes.
Mahwish - Mammie Mammie says
Zeker weten! Je voelt je er echt stukken relaxter door. Heb hetzelfde gedaan wat betreft keukenspullen :)
Essma says
Goed van je om zo de dingen aan te pakken. Ik besteed niet veel tijd op Facebook en ben ook van plan om dat iig van mijn blog te verwijderen. Dat scheelt onderhoud …berichten worden toch automatisch geplaatst! Nieuwe doelen stellen voor jezelf helpt ook enorm. Zo houd je de focus op ‘jezelf’…bijv trainen voor iets
Mahwish - Mammie Mammie says
Dat is idd wel handig als het automatisch gedeeld wordt. Ik gebruik het nog wel om het in verschillende groepen te delen, dat gaat helaas niet automatisch. Maar de hele tijd door FB heenscrollen doe ik niet meer… zonde van de tijd. Yep, het is fijn als je je focussen op je eigen doelen <3
farah says
Superinteressant, ik zocht jnfo via google om te minimaliseren en kwam neteen als eerste op je site terecht, heel duidelijk omschreven! Bedankt