Kinderen leren zo jong mogelijk al fietsen in ons land. Nederland wordt dan ook niet voor niets een fietsland genoemd. En natuurlijk wil je als ouder ook graag dat jouw kindje goed leert fietsen. Hoe pak je dat nu het beste aan om ervoor te zorgen dat je kind niet alleen goed maar ook veilig kan fietsen?
Tips om als ouder samen met je kind te fietsen
Goed laten oefenen helpt
Kleine kinderen leren eerst het makkelijkst fietsen met zijwieltjes. Hiermee kunnen ze hun fiets beter in balans houden en vallen ze minder snel. Op een bepaald moment kunnen ze ook zonder maar dat is wel even oefenen. Dit kun je het beste samen met je kind doen zodat het ook goed leert hoe het kan remmen en goed kan afstappen.
Samen fietsen om te leren
Samen gezellig fietsen is altijd leuk. Dit kan naar school zijn of gewoon een rondje als het mooi weer is. Zo leert je kind ook beter omgaan met het overige verkeer. Belangrijk is dat je eerst altijd zelf met ze meegaat. Op die manier kun jij naast je kind fietsen zodat dit veiliger is maar ze ook leren waar ze op dienen te letten onderweg.
Nieuwe fiets: inchmaat of framemaat?
Bij de zoektocht naar een nieuwe kinderfiets kan je rekening houden met de inchmaat. Framematen zijn alleen van toepassing op fietsen voor volwassenen. Een kinderfiets kan je bestellen in meerdere inchmaten. Bij de meeste webshops varieert de inchmaat van 12 t/m 28 inch.
Voor het bepalen van de juiste inchmaat is het belangrijk om te kijken naar de lichaamslengte, de leeftijd en de kledingmaat. Zo is een 14 inch meisjesfiets geschikt voor kinderen in de leeftijd 3-5 jaar met een lengte van maximaal 100 cm en kledingmaat 98-108. Bekijk deze 14 inch meisjesfietsen op Fietsenopfietsen.
Vergelijk je dit met een meisjesfiets 18 inch dan is het advies voor de lichaamslengte 110 cm, leeftijd van 5-7 jaar en een kledingmaat van 110-123. Hier lees je meer over het berekenen van de inchmaat. Let op: dit zijn richtlijnen. De veiligheid van je zoon of dochter is het aller belangrijkste. Zo wil je dat je kindje met beide voeten de grond kan raken als hij of zij op de fiets zit.
Eerst samen en daarna zelfstandig
Als je kinderen alleen maar met de auto altijd overal naar toe brengt maken ze geen kennis met situaties op de weg. Het is daarom verstandig om ze met regelmaat te laten fietsen. Begin hiervoor bijvoorbeeld in je eigen wijk of fiets alle dagen mee naar school. Op die manier kun je kinderen duidelijk maken waar ze uitkijken en hoe ze het beste kunnen oversteken of waar het veilig is om te fietsen. Als je ze met regelmaat op dezelfde plek laat oefenen en dit steeds uitbreidt met nieuwe stukken leren ze de gevaren kennen maar wennen ze ook aan het andere verkeer.
Leer ze wat veilig is
Als ze eenmaal een bepaalde leeftijd bereikt hebben zullen ze toch graag alleen willen gaan en als ze dan precies weten waar ze op dienen te letten kun jij ze als ouder dit met een geruster gevoel laten doen. Maak je kinderen attent op gevaarlijke punten maar leer ze ook dat ze er zelf voor zorgen dat ze goed zichtbaar zijn en niet bijvoorbeeld zomaar tussen auto’s door schieten of ineens de weg op gaan zonder te kijken.
Op de website van Veilig Verkeer Nederland vind je meer tips voor ‘kind en verkeer’.
Veilig handelen in combinatie met een veilige fiets
Zeker als ze wat groter zijn is het verstandig dat ze leren dat een telefoon en een fiets geen goede combinatie is. Zorg ervoor dat ze ook altijd goed zichtbaar zijn voor de andere weggebruikers. Hier kun je op meer manieren voor zorgen. Zorg voor een goede fiets waarvan de verlichting in orde is. Geef ze een jas aan met reflectiestrepen en zitten deze er niet op, zorg dan voor een extra hesje. Behalve de verlichting zijn goede reflectoren ook belangrijk en bij kleine kindjes kun je een vlag aan de fiets bevestigen zodat ze beter te zien zijn. Op deze manier kan je kind veilig fietsen en leert het ook meteen dat de fiets altijd in orde dient te zijn.
Afbeelding is afkomstig van Shutterstock
Geef een reactie