Als je kind interesse krijgt in letters en woorden, kan het dat je als ouder denkt: we gaan eens proberen te leren lezen. Superleuk, maar het is wel iets om voorzichtig mee te zijn omdat school met bepaalde leermethodes werkt. Betekent dit dan dat je kind niet kunt stimuleren? Natuurlijk wel! In dit artikel staan 10+ tips om thuis aan de slag te gaan met taal- en woordontwikkeling.
1. Rijmspellen
Rijmspelletjes doen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je kunt er bijvoorbeeld een gewoonte van maken om te rijmen tijdens het wandelen of het aankleden. Noem een willekeurig woordje en laat je kind hier een woord op rijmen, dit mag ook een niet bestaand woord zijn. Het gaat namelijk om het aanleren van de klanken.
2. Hakken en plakken
Om woorden te kunnen lezen en schrijven, is het voor kinderen ook belangrijk dat zij leren dat woorden uit meerdere delen/lettergrepen kan bestaan. Het is voor jonge kinderen alleen nog lastig om uit te leggen wat lettergrepen zijn, daarom kun je ‘hak- en plak’ spelletjes doen. Je zegt bijvoorbeeld het woordje ‘lopen‘. Vervolgens klapt je kind het woordje na en spreekt hij/zij het woordje hardop uit op deze manier: lo (klap 1) – pen (klap 2).
3. Letters uitspreken als klanken
Het is een veelgemaakte fout dat ouders hun kinderen de letters aanleren door de letters uit te spreken zoals Aa, Bee, Cee, Dee. Het is de bedoeling dat kinderen de letters uitspreken als klanken zoals Ah, Buh, Duh. Letters zie je, klanken hoor je. Hieronder zie je wat de correcte uitspraken zijn.
Dit werkblad kun je gratis downloaden als PDF bestand:
4. Zoekspelletje doen
Doe samen een zoekspelletje in huis. Noem een letter, bijvoorbeeld de M. Laat je kind vervolgens allerlei dingen verzamelen die met de M beginnen zoals een mandarijn, mandje, mok, maatbeker etc. Als je kind dit op tafel heeft gelegd, kun je met elkaar bespreken hoe de M eruit ziet. Vervolgens kan je ook een werkblad aanbieden aan je kind met de letter M.
5. Werkbladen letterherkenning
Internet staat vol met gratis werkbladen met letters. Let wel op dat je blokletters gebruikt en géén hoofdletters. Als je kind gaat leren lezen, dan wordt er gebruik gemaakt van blokletters. Dit zijn dus ook de letters die je kind als eerste moet leren herkennen. Voor werkbladen kun je o.a. hier kijken: bobo of Junior Einstein.
6. Sensopatisch spelen
Bij leren lezen hoort natuurlijk ook een stukje schrijven. Maar niemand heeft gezegd dat dit ook daadwerkelijk met een pen of potlood moet. Je kunt ook letters namaken met klei. Of je vult een laag bakje met een laagje zand. Laat je kind vervolgens een letter erin ‘schrijven’ met de wijsvinger. Een ander alternatief is dat je scheerschuim op de tafel spuit, en dat je kind daar letters in schrijft met de wijsvinger.
Is je kind wel aan toe om te schrijven met een pen of potlood? Dan kun je de fijne motoriek van je kind verder bevorderen door werkbladen aan te bieden waarbij je kind de juiste pengreep kan oefenen.
Tip: er zijn ook speciale pennen waarmee je kind ‘gedwongen’ wordt om de pen op de juiste manier vast te houden:
7. Educatief materiaal
Er is veel educatief materiaal op gebied van letters leren en leren lezen. Persoonlijk vind ik de producten van Zwijsen erg fijn, van de serie Rompompom. Zo gebruikten wij zelf bijvoorbeeld de Magnetische Letterdoos en het Koffertje van Rompompom. In het Koffertje zitten schrijfkaarten met letters en cijfers, hier kan je kind met een uitwisbare stift op schrijven. Er wordt gebruik gemaakt van de blokletters die ook worden aangeboden in groep 3:
Ook spelletjes zoals Rompompom Woordmaker en Rompompom Letterkwartet zijn mooie materialen om mee aan de slag te gaan.
8. Voorlezen en praten
Probeer dagelijks een stukje voor te lezen aan je kind. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee. Wil je hier meer over lezen? Dan kun je dit artikel lezen:
9. Een lettermuur maken
Toen mijn dochter in de kleuterklas zat, hebben we een lettermuur gemaakt in de speelhoek. Elke keer als zij een nieuwe letter leerde, plakten we deze letter op de muur. Zo leerde ze op een spelende manier alle letters herkennen en uitspreken.
10. Educatieve video’s: Letter Jungle
Op YouTube kun je vis SchoolTV een leuke reeks volgen van Letter Jungle. Kinderen leren dan op een speelse manier letters kennen en zelfs woordjes maken. Dit is leuk voor kinderen die het alfabet al beheersen en toe zijn aan de volgende stap.
EXTRA TIP: AVI Start boeken
En tot slot: als je merkt dat je kind deze stappen al doorlopen heeft en écht toe is aan leren lezen, dan kun je het beste een start maken met AVI Start boeken. Dit zijn boeken waar kinderen in begin groep 3 een start mee maken. Er zijn verschillende uitgevers die zich richten op dit soort boeken zoals Zwijsen en Kluitman.
Ben je op zoek naar een AVI Start boek met islamitische onderwerpen zoals ‘ied en de moskee? Ik heb zelf ook een boek geschreven: ik lees top met sara en hamza. Die kun je hier kopen:
Geef een reactie