Moslim zijn is meer dan slechts een geloof. Het is een levenswijze waarbij je streeft naar een goed leven met islamitische normen en waarden. Het is voor ouders verstandig om hun kind van jongs af aan al op te laten groeien met de Islam. Dit kan op verschillende manieren. In dit artikel deel ik 21 pratische tips.
21 Tips voor een islamitische opvoeding vanaf de geboorte
In dit artikel staan beknopte tips waarmee je je kind van kleins af aan kan opvoeden met islamitische normen en waarden. Voor verdieping is het handig om op de links te klikken en/of om zelf op onderzoek uit te gaan.
1. Volg de Sunnah (manier van de Profeet vmzh) vanaf de geboorte van je kind
Begin vanaf het begin, denk hierbij aan de Tahniek, Aqieqah (offeren van 1 of 2 schapen), en de besnijdenis voor jongetjes.
2. De band met Allah
In de islamitische leer wordt het leven als een test gezien en is het doel van een moslim om alleen Allah te aanbidden. Leer je kind dat hij/zij nooit alleen is. Als jouw kind zich alleen voelt, kan het zich tot jou, als ouder, wenden. Maar je kind mag ook altijd communiceren met Allah. Leer je kind dat het altijd met Allah kan praten. Vertel ook dat je kind zijn/haar wensen aan Allah kenbaar kan maken door middel van het doen van dua (smeekbede). Zo wordt je kind zich vroeg bewust van zijn of haar band met Allah. Wil je hier meer praktische tips over? Lees dan het artikel: Hoe leer je je kind wie Allah is?
3. Recht op voeding en verzorging
Alle kinderen hebben recht op voeding en verzorging. Het is het recht van het kind om de eerste twee jaar gezoogd te worden. Zorg dat je je kind een gezond en gevarieerd dieet aanbiedt, zodat het lichamelijk goed kan ontwikkelen. Besteed aandacht aan de verzorging van je kind, dit betekent niet dat het in dure merkkleding hoeft rond te lopen, maar wel dat je kind schoon en fris is.
4. Liefde en geborgenheid tonen
De profeet Mohammed (vzmh) heeft het voorbeeld gegeven om liefdevol met kinderen om te gaan. Heb geduld met je kinderen, ook als zij de bloed onder je nagels vandaan halen. Kus en knuffel je kind, zoals profeet Mohammed (vzmh) dat ook gewend was om te doen.
5. Respect en waardigheid
Kleineer je kind niet, en straf hem/haar niet in bijzijn van andere mensen. Laat je kind zien dat hij/zij een waardig persoon is, en toon respect naar je kind toe. Zo zal je kind leren dat het waarde heeft en krijg je zelf ook respect terug.
6. De vijf zuilen van de islam
Als moslim dien je op de hoogte te zijn van de vijf zuilen van de islam en dien je je eraan te houden en er naar te leven. De vijf zuilen zijn: Shahadah (de geloofsgetuigenis), Salaat (het gebed), Zakaat (de armenbelasting), Sawm (het vasten), en Hadj (de bedevaart naar Mekka).
7. De dagelijkse smeekbedes
Geef je je kind borstvoeding of het eerste hapje? Begin dan altijd hardop met Bismillah en eindig met Alhamdoelillah. Je kind raakt dan op een makkelijke manier gewend aan deze methode en kan het hierna ook toepassen op andere zaken/momenten zoals smeekbedes bij het opstaan en naar het toilet gaan.
8. Speel met je kind
Als ouder moet je soms zelf ook de leefwereld van een kind induiken. Samen spelen zal jullie vertrouwensband bevorderen en je zult beter in staat zijn om je kind te begrijpen. Ook zal je kind zich gewaardeerd en geliefd voelen. Een kind hecht meer waarde aan herinneringen creëren met de ouders dan aan het ontvangen van de nieuwste speeltjes maar tegelijkertijd emotioneel verwaarloosd worden. Lees hier de artikelen: 6 tips om de vertrouwensband met je kind te verbeteren en Waarom is fantasie belangrijk voor je kind
9. Arabisch en/of Islamitisch speelgoed
Regulier (educatief) speelgoed is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind, maar je kunt dit natuurlijk aanvullen met specifiek speelgoed waarmee je de Arabische taal stimuleert of de eigen identiteit in terug vindt. Voorbeelden van dit speelgoed: Islamitisch en Arabisch speelgoed voor kinderen.
10. Voorlezen
Er zijn leerzame en mooie kinderboeken op de markt over de Islam zoals Mijn eerste Koran verhalen boek en verschillende boeken over de profeten. Maar ook eigentijdse verhalen waarmee je kind zich kan identificeren zoals het boek Sara en Hamza.
11. Samen bidden
Maak er een gewoonte van om je kind bij je te hebben als je gaat bidden. Zo groeit jouw kind op met dit idee, en zul je merken dat je dreumes of peuter je gaat imiteren. Immers: een goed voorbeeld doet volgen. Koop een kinder gebedskleed voor je kind en ga samen bidden. Voor oudere kinderen kun je gratis een gebedsschema downloaden en een boek kopen over het verrichten van het gebed zoals Leer het gebed met Ibrahiem.
12. Dankbaarheid tonen
Leer je kind “Alhamdulillah” te zeggen te allen tijde. Hebben jullie een lekkere maaltijd gegeten? Leg dan uit dat jullie dankbaar mogen zijn dat jullie dit hebben mogen eten. Maar hetzelfde geldt ook voor de wat minder positieve ervaringen in het leven: die hebben ook een doel en daar dienen wij ook dankbaarheid voor te tonen. Leg jouw kind uit dat alles met de wil van Allah gebeurt en dat Hij altijd het beste met ons voor heeft. Allah zegt dan ook in de Quran: “Als jullie je dankbaar opstellen (tegenover Mij), dan zal Ik (de gunsten) zeker voor jullie vermeerderen” (14:7).
13. Niet onnodig verbieden
Vaak ben je als ouder geneigd dingen te verbieden terwijl het eigenlijk niet nodig is. Wil je dochter zich bijvoorbeeld opmaken en parfum op? Koop samen make-up en spreek af dat zij zich binnenshuis kan opmaken, parfum mag zij op als zij thuis blijft.
14. Leg altijd het waarom uit
Wanneer iets dan toch niet mag omdat het niet binnen het geloof past, leg dan altijd uit waarom dat het geval is en bied zo mogelijk ook alternatieven aan. Vier je geen verjaardagen? Leg dan uit waarom dat het geval is en pak bijvoorbeeld groots uit tijdens het Suiker- en/of Offerfeest. Tips kun je in dit artikel vinden: Tips om Eid bewust mee te geven aan kinderen.
15. Arabische en Islamitische les
De meeste Islamitische kinderen leren het Nederlands en een tweede taal (moedertaal). Op school krijgen kinderen op de basisschool Engels aangeboden. Dit is allemaal goed voor de ontwikkeling van je kind, een kind pikt talen en geschriften ook makkelijker op dan een volwassene. Zorg ervoor dat je kind ook het Arabisch onderwezen krijgt, het liefst in combinatie met Islaam lessen. Dit kan bij diverse moskeeën en stichtingen.
16. Samen stukken uit de Qoraan oefenen
Oefen vanaf de peuter leeftijd al met een korte Soerat, je kunt dit elke avond herhalen voor het slapen gaan. Uiteindelijk wordt dit een gewoonte en leert jouw kind steeds meer Qoran verzen. Wil je meer lezen over hoe je je kind Soewaar kunt laten memoriseren? Lees dan dit artikel: soerah leren: 10+ tips voor kinderen.
17. Belonen na iets goeds geleerd te hebben
Heeft je kind een (Islamitische) mijlpaal bereikt zoals de eerste keer vasten of heeft hij/zij het gebed onder de knie? Of heeft je kind iemand uit goede wil geholpen? Beloon je kind! Neem je kind mee naar de speelgoedwinkel om een leuk cadeau uit te kiezen of plan een leuk dagje uit.
18. Belang van sociaal netwerk
Leer je kind dat het belangrijk is om de familiebanden te onderhouden en geef hierin het goede voorbeeld. Wij mensen zijn niet gemaakt om geïsoleerd te leven, en dienen goede contacten te onderhouden met familie, vrienden en buren.
19. De moskee bezoeken
Neem je kind op een rustige middag mee naar de moskee en ga samen op avontuur. Ga op zoek naar de ruimte om je schoenen uit te doen, de wassingsruimte, de gebedsruimte etc. Leg je uit kind waar de ruimtes voor dienen. Je kunt je kind eens kennis laten maken met de imam. Neem je kind tijdens Jummah (het vrijdagsgebed) of Eid (Suikerfeest en Offerfeest) ook mee naar de moskee. Het is een hedendaagse misverstand om te denken dat kleine kinderen niet in een moskee thuishoren. Leg je kind uit hoe hij/zij zich dient te gedragen in de moskee maar houd rekening met het feit dat jouw kind hierin zal groeien.
20. Bedekking en Haya
Leer je kind van kleins af aan dat het zich dient te bedekken en zijn/haar lichaam niet aan anderen tentoon dient te stellen. Denk hierbij aan zaken zoals: de deur dicht doen of op een kier als je naar het toilet gaat, netjes zitten met de benen naast elkaar. Maar denk ook aan zaken zoals alleen in een bed slapen na de 7e levensjaar, van jongs af aan zelf de eigen geslachtsdelen wassen en uitleggen dat een ander dit niet mag doen en eraan mag zitten etc.
21. Sadaqah geven
“Samen delen, samen spelen”, een term dat veel wordt gebruikt om kinderen te stimuleren om te delen. Delen gaat verder dan dat, leer je kind om aan liefdadigheid te doen. Zorg voor een spaarpotje waarin je kind geld kan sparen om te doneren aan arme kinderen, dat is een mooie oefening voor de Zakaat (de verplichte, jaarlijkse armenbelasting). Je kunt het ook op een creatieve manier aanpakken zoals in dit voorbeeld: Liefdadigheid – dadeldoosjes verkopen.
Heb jij aanvullende tips? Laat een reactie achter.
Voor meer artikelen m.b.t. de islamitische opvoeding, kun je een kijkje nemen op: www.islamopvoeden.nl
Afbeelding is afkomstig van Shutterstock
Medina says
Salaam 3alaikoum wa rahmatouloulahi wa barakatou lieve oukhtie,
Ik wou zeggen dat ik het een erg leuk stukje vind met hele handige tips. Ga in sha Allah er een paar van toepassen. Ik wou alleen zeggen dat na het eten eigenlijk een dua geleerd moet woorden.
Ook al kan al hamdoulillah natuurlijk nooit kwaad. Maar dit om eventuele verwarring te voor komen. Dankje lieve zuster voor de tips.
Mahwish says
Walaikum salaam zus. Barak Allahu feeki voor je reactie en aanvulling
Najat says
Prachtig en behulpzaam stuk, barak Allahu feeki!
Mahwish says
Wa feeki
Arfa says
Een waardevol artikel. Je geeft zelf het goede voorbeeld aan jouw kinderen. Heel inspiratievol. Dank je wel
Mahwish says
Graag gedaan, blij dat het goed ontvangen wordt <3
Aziema Fatima says
Mooi stuk wat een overzicht geeft wat een islamitische opvoeding inhoudt. Ik lees niet vaak blogs maar het sprak me aan toen ik het voorbij zag komen omdat in de titel stond “vanaf de geboorte”. :)
Ik was benieuwd of er iets over borstvoeding zou staan aangezien dit het islamitisch geboorterecht is van een kind wat eigenlijk de basis vormt vanaf de geboorte tot 2 jaar lang. Geen sunnah zoals de tahneek maar een wet, richtlijn en verplichting voor hen die ertoe in staat zijn. Ongeacht of je het kan vervullen of niet, het is het vermelden waardig omdat dit zo’n essentieel en duidelijk onderdeel is van islamitische opvoeding. Het valt me op dat dit in deze context weinig genoemd wordt in hedendaagse info over islamitische opvoeding terwijl dit zo een groots en bijzonder aspect is. Iets wat onderzoek blijft uitwijzen en de WHO, grote organisaties en zorgverleners nu uitdragen is een richtlijn in ons prachtige geloof met zoveel wijsheid. Borstvoeding: de cruciale basis in fysieke mentale emotionele en spirituele gezondhejd waar ieder kind recht op heeft zoals vastgelegd in de heilige Qur’ān. Dat kan niet onvermeld blijven in deze context.
Mahwish says
Hele mooie aanvulling! Barak Allahu feeki. In sha Allah zal ik het aanvullen en de twee jaar zoogperiode erbij zetten :)