Kinderen komen al op vroege leeftijd in aanraking met media. Thuis op de tablet, onderweg op de telefoon en op school achter de computer. Het internet heeft veel goeds te bieden maar het is wel belangrijk om je kind te begeleiden. Hoe kun je dit het beste doen? Ik vertel mijn ervaring aan de hand van het Digi ABCD van de Media Ukkie Dagen.
Ervaring en tips | Hoe begeleid ik mijn kind met media gebruik?
Help! Is dit wel goed voor mijn kind?
Mijn dochters van vier en zeven jaar willen regelmatig filmpjes kijken of spelletjes spelen op de tablet. In het begin wist ik niet goed hoe ik hiermee om moest gaan. Hoe lang mogen zij gebruik maken van de tablet? Wat mogen ze wel en niet zien? Wat zijn de gevolgen voor hun gedrag? Hoe hou ik alles in de gaten? Allemaal vragen waar ik antwoord op wilde hebben.
Media Ukkie Dagen
Gelukkig wordt hier aandacht aan besteed, onder andere tijdens de Media Ukkie Dagen. Deze dagen vinden plaats van 6 tot en met 13 april. Deze campagne staat in het teken van mediawijsheid van jonge kinderen, hiervoor is ook het Digi ABCD ontwikkeld.
Tips en adviezen aan de hand van het Digi ABCD voor Ukkies
Dit jaar is er een Digi ABCD voor Ukkies gemaakt die ouders kunnen gebruiken om hun kleine kinderen op een veilige manier media te laten gebruiken. Hieronder lees je meer over deze tips en mijn ervaringen hiermee:
- Ik snap het… niet? Beperkt mediabegrip
Kleine kinderen tot 7 jaar weten niet goed wat het verschil is tussen echt en nep. Het is daarom belangrijk dat je apps downloadt die goed aansluiten bij de leeftijd van je kind. Voor mijn kleuter download ik regelmatig voorleesverhalen met spelletjes zoals Dikkie Dik, Nijntje en Jip en Janneke. Deze personages herkent zij van échte boeken, dat snapt ze. Ik ben ook fan van de apps van de Nationale Voorleesdagen (Ik ben mama kwijt, De kleine walvis, Sttt… de tijger slaapt). Daarnaast download ik puzzelspelletjes en maken we gebruik van Squla. Ik vind het wel belangrijk dat er niet teveel apps op de tablet staan. Ik vergelijk het met teveel speelgoed, dat is ook verwarrend voor een kind. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid apps. Ik heb een apart mapje aangemaakt op de tablet met kinder apps. Zo weet mijn dochter precies wat voor haar is bedoeld. - Klikken, scrollen en swipen Gebruik van apparaten
Kinderhandjes gaan razendsnel. Kleintjes pikken ook alles snel op. Ze zien ons klikken, scrollen en swipen en ze doen ons na met gemak. Maar dat is niet altijd veilig. Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn (toen nog) peuter filmpjes over klei aan het kijken was op YouTube, terwijl ik aan het koken was. Met haar vingertjes surfte zij lekker door de “aanbevolen video’s” heen en kwam bij kindonvriendelijke video’s terecht van Elsa en Spiderman. Dat lijkt misschien onschuldig, maar de filmpjes waren seksueel getint en lieten mishandelingen zien. Mijn dochter riep mij meteen omdat ze ervan schrok! Ik schrok ook. Het is daarom belangrijk om je kind te leren dat zij je moeten roepen als zij iets zien wat niet geschikt is. En voor mij als ouder was het ook een wijze les: gebruikmaken van filters en kindvriendelijke modus inschakelen. - Vertel eens… Samen praten over media
Ben ik een nieuwsgierige ouder? Ja. Ik wil weten wat mijn kinderen op de tablet doen. Ik vraag ook regelmatig: “wat ben je aan het kijken?”. De laatste tijd vinden mijn dochters Nederlandse kindgerichte vloggers zoals Onnedi en MeisjeDjamila erg leuk. Ik praat er dan ook over: “wat zij nu doet he, wat vind je daar nu van?”. Zo leren zij hun mening geven en weet ik waar ze mee bezig zijn. En als mijn kleuter speelt met apps, dan vraag ik daarna wat zij heeft gedaan. Zo leert zij haar ervaringen delen. - Het scherm de baas Strategisch omgaan met media
Mijn dochters zitten regelmatig achter het scherm, maar ik probeer dit niet zomaar toe te laten. Hebben zij intensief (buiten) gespeeld? Dan mogen ze ongeveer een half uurtje achter de tablet om bij te komen. Of ze moeten het verdienen, bv. door de gang of de kamer op te ruimen. En oh ja, laten we even eerlijk blijven… als ik aan het koken ben en mijn dochters kibbelen teveel met elkaar, dan zet ik ze ook even achter de tablet. Als ik wil dat zij stoppen, dan zeg ik meestal “over vijf minuten moeten jullie stoppen”. Over het algemeen gaat dit prima, omdat zij weten waar zij aan toe zijn. Soms vragen zij of ze iets langer mogen kijken, omdat het filmpje zo leuk is. Dan laat ik dat wel toe, anders is het ook een domper.
DOWNLOAD JE EIGEN DIGI ABCD VOOR UKKIES
Via deze link kun je de kleurrijke en praktische Digi ABCD voor Ukkies downloaden:
Digi ABCD voor Ukkies – Media Ukkies
TIPS MEDIAGEBRUIK
Kijk zelf ook eens op de website van de Media Ukkie Dagen. Daar vind je allerlei praktische tips en tricks op het gebied van mediagebruik.
Liefs,
Mahwish
Eerste afbeelding is afkomstig van Shutterstock. Overige afbeeldingen zijn afkomstig van Media Ukkie Dagen.
Geef een reactie