We brengen in ons leven meer tijd door in huis dan buitenshuis. Wist je dat wij gemiddeld maar liefst 20 uur per dag binnen zitten? 15 uur hiervan is dit in ons eigen huis. Het is daarom heel belangrijk dat we in huis een zo gezond mogelijk binnenklimaat hebben.
Je staat er misschien niet zo vaak bij stil, maar een slecht binnenklimaat kan voor gezondheidsklachten zorgen. Daarom is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je een gezond binnenklimaat creëert.
Wat is de oorzaak van gezondheidsklachten in huis
Bij gezondheidsklachten kun je denken aan klachten zoals benauwdheid, hoesten, hoofdpijn of algemene vermoeidheid. Vooral kinderen zijn gevoelig voor een slecht binnenklimaat, en ze kunnen er ziek van worden. Als kinderen opgroeien in een huis waar een slecht binnenklimaat is, kunnen ze op latere leeftijd een grotere gevoeligheid ontwikkelen voor gezondheidsklachten. Er spelen verschillende factoren mee bij het ontstaan van een ongezond binnenklimaat, maar een grote veroorzaker is schimmel door vocht. Daarnaast kunnen kinderen ook allergisch zijn voor stof en huismijt. En kunnen er ziektes optreden door bacteriën van buitenshuis.
Hoe kun je zorgen voor een gezond leefklimaat in huis
- Schimmel en vocht aanpakken
Als je de woning te weinig laat luchten of te weinig ventileert ontstaan de problemen. Schimmels krijgen de kans in vochtige ruimtes te groeien zoals in de badkamer en de keuken. Met slechte ventilatie kan schimmel ook ontstaan op de muren en op het plafond van de slaapkamer. Om ervoor te zorgen dat schimmels geen kans hebben in jouw huis moet je dus goed ventileren. Zorg ervoor dat de ventilatieroosters van ramen altijd open staan, ook in de winter. Ventileer goed na het douchen door de ramen open te zetten, of zorg voor een goede afzuiging in de badkamer. Zet tijdens het koken ook altijd de afzuigkap aan. Je kunt zelfs een ammoniak meting laten uitvoeren door professionals zodat je zeker weet dat het binnenklimaat van jouw woning zo optimaal mogelijk is.
- Geef geen kans aan bacteriën
Dit kun je eenvoudig aanpakken door thuis geen schoenen te dragen. Gebruik liever stoffen of slippers en laat je schoenen lekker in de hal staan. Laten we eerlijk wezen, schoenzolen zijn vies. Zo is er een onderzoek geweest waaruit blijkt dat er op 27% van de schoenen E.coli (een bacterie dat voorkomt in uitwerpselen) zit. Dit kan zorgen voor urineweginfecties en luchtweginfecties.
- Stof en huismijt bestrijden
Het is belangrijk om de meubels regelmatig af te nemen met een natte doek. Als je het met een droge doek doet, bestaat de kans dat je niet alle stof wegneemt. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te stofzuigen en te moppen. Het is handig om niet teveel vloerkleden op de grond te leggen, want huisstofmijt kan daar heerlijk in nestelen. Hetzelfde geldt voor matrassen. Daarom is het een must om regelmatig je beddengoed te verschonen en ook je matras te stofzuigen.
- Planten in je woning
Planten staan niet alleen leuk in je woning, ze zorgen ook voor een rustgevende factor én bepaalde plantsoorten kunnen helpen bij de luchtzuivering van je huis. Denk bijvoorbeeld aan de krulvaren, dracaena en monstera.
Uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock | fotografie Evgeny Atamanenko
Geef een reactie