Geld, het is iets waar iedereen mee te maken heeft. Helaas kom ik als moeder én hulpverlener vaak tegen dat mensen met armoede te maken hebben of zelfs met schulden. Daarom heb ik tips geschreven over financiën. Vandaag deel ik 8 algemene tips om je financiën op orde te krijgen.
Tips om je financiën op orde te krijgen
Tip 1: een overzicht van inkomsten en uitgaven
Maak een overzicht met al je inkomsten, uitgaven en het geld dat overblijft (leefgeld). Inzicht krijgen in je geld is de eerste stap vooruit.
Tip 2: bezuinigen op je uitgaven
Bedenk op wat voor zaken je kunt bezuinigen. Bijvoorbeeld dure boodschappen of dure abonnementen. Natuurlijk is een extra zender of abonnement op de TV leuk, maar het is niet noodzakelijk.
Tip 3: praat over geld
Als je omgeving niet weet wat er aan de hand is, zullen zij geen begrip tonen en kun je jezelf isoleren. Hierdoor kun je naast financiële problemen ook psychische of lichamelijke problemen krijgen.
Tip 4: voorzieningen aanvragen én wijzigingen doorgeven
Bekijk waar je recht op hebt vanuit de overheid of gemeente. Daarnaast is het goed om je financiële wijzigingen direct door te geven aan de Belastingdienst, zo voorkom je dat je op een later moment geld dient terug te betalen.
Tip 5: spaar en maak reserveringen
Spaar! Het hoeft geen 100 euro per maand te zijn. Maar probeer elke maand een standaard bedrag opzij te zetten. Zo voorkom je problemen als je bijvoorbeeld een kapotte wasmachine of koelkast hebt.
Tip 6: hou een kasboek bij
Er zit natuurlijk tijd in het bijhouden van een kasboek. Het blijft een aanrader omdat je hierdoor precies ziet welke onnodige uitgaven je hebt gedaan.
Tip 7: hou je administratie bij
Het klinkt heel logisch maar niet iedereen doet het. Als je je administratie goed bijhoudt, kun je documenten makkelijk terugvinden en heb je alles op één plek.
Tip 8: ga slim om met leefgeld
Leefgeld is het geld dat je overhoudt nadat alle vasten zijn betaald. Hiermee koop je boodschappen en geld om van te leven. Bekijk goed of je niet te dure boodschappen doet of te vaak impulsieve aankopen doet.
Extra tip: hulpverlening
Soms kom je er in je eentje niet uit. Ga dan op zoek naar hulp. Een maatschappelijk werker of de gemeente kan je helpen bij je problemen. Het is fijn om met iemand te kunnen werken aan overzicht in je situatie en zij kennen de wegen naar meer mogelijkheden.
Wist jij dat 10% van de Nederlandse huishoudens onder de armoedegrens leeft?
Seline says
Thuis bij mijn ouders zitten ze in de schuldsaneringen, toen ik nog thuis woonde was dit ook echt een pittige tijd. Nu ik op mezelf woon ga ik ook zeker wat met deze tips doen!
mammiemammie says
Dat is zeker pittig! Hopelijk zul je er zelf niet meer mee te maken krijgen :)
Miranda says
Wat een fijne rubriek, denk dat veel mensen hier wat aan kunnen hebben. Ik heb zelf ook in een slechte financiele situatie gezeten toen ik nog met mijn ex samen was. Heb er ontzettend veel van geleerd en veel van je tips pas ik al toe.
mammiemammie says
Dankje! Wat goed dat je er bewust mee bezig bent, hopelijk zullen meer mensen dit gaan doen met de tips :)
Fullsizehousewife says
Tips zijn altijd welkom, vooral in deze moeilijke tijd!
Wytske says
Wat een goede rubriek! Ik kom het in mijn werk ook veel tegen. Heb er zelf gelukkig niet mee te maken, maar tips kunnen we altijd gebruiken natuurlijk!