Geschreven door Nurdan | Wanneer een vrouw zwanger is, leest ze veel over de zwangerschap en bevalling. Heel goed natuurlijk, want er komt zoveel op je af en een goede voorbereiding is het halve werk. Maar de kraamtijd is net zo belangrijk. In veel traditionele culturen kennen we de 40 dagen kraamtijd. 40 Dagen waarbij de kraamvrouw kan rusten, herstellen en een band kan opbouwen met de baby. Er wordt voor haar en eventueel andere kinderen gezorgd. Ze wordt gevoed met warme gerechten en herstellende behandelingen.
Hoe mooi, ook in Nederland komt er steeds meer aandacht voor deze periode. En dat is maar goed ook, want een goede start voor mama en baby zorgt ervoor dat je ook op langer termijn fysiek en emotioneel goed kunt herstellen. In deze blog geef ik je als postpartum doula van Bella Mama 10 tips voor een fijne kraamtijd.
Tips voor een fijne kraamweken
1. Maak een kraamplan
Een kraamplan betekent dat je al van tevoren gaat nadenken over de opties die je hebt in de kraamperiode en hoe jij deze het liefst wilt beleven. Denk bijvoorbeeld aan kraamvisite: hoe vaak, wie wel en wie niet? Verzorging van de baby: wil je dat de baby elke dag in bad gaat of 1x per week, welke producten wil je gebruiken? Wil je borstvoeding geven, zorg voor andere kinderen etc. Wat er in je kraamplan komt verschilt dus per persoon. A Supported postpartum recovery begins during pregnancy!
Onderaan de blog kun je lezen hoe jij je GRATIS kraamplan kunt downloaden!
2. Boodschappen en koken
Voeding is één van de belangrijkste dingen voor een kraamvrouw. Gerechten die jou van binnenuit kunnen verwarmen en zorgen dat je weer boordevol energie krijgt, vitamines en mineralen is wat je nu nodig hebt. Doe van tevoren boodschappen, kook maaltijden en vries deze in. Of print je recepten alvast uit. Hang ze op zodat je partner of iemand anders het kan koken en zodat je niet steeds op je mobiel hoeft om recepten te zoeken. Je kunt ook denken aan een mealtrain, waarbij mensen in je omgeving zich kunnen inschrijven en omstebeurt voor je kunnen koken. Of kies voor een postpartum doula die voor je kookt.
3. Borstvoeding voorbereiden
Borstvoeding is zeker natuurlijk maar niet altijd vanzelfsprekend. Het is soms even zoeken naar de juiste houding, juist aanhappen en signalen van je baby herkennen. Wat zijn cluster – regeldagen? En wanneer moet je een lactatiekundige inschakelen? Het is goed om je dus ook te voorbereiden op het geven van borstvoeding. Je kunt lid worden van verschillende borstvoedingsgroepen zodat je ervaringen en tips kunt lezen, vaak zitten er ook lactatiekundigen in de groep die jou van betrouwbare informatie kunnen voorzien. Bijvoorbeeld de groep van La Leche League of de islamitische borstvoedingsgroep IBO Halimah.
4. Leg je kraamspullen alvast klaar
Kraamverband, flesje water, paracetamol, speciale broekjes, waar liggen ze ook alweer? Pak van tevoren alles uit, en leg ze alvast klaar. In de wc/badkamer kun je je verband, je spoelflesje en andere spullen discreet in een mandje opbergen. Op je nachtkastje je zoogkompressen, flesje water, snackjes voor de nacht. Het geeft zoveel rust als alles al klaarligt.
TIP: BIOMOM heeft kraamboxen met natuurlijke producten speciaal voor in de kraamtijd.
5: Kraamzorg
Het is zo fijn dat we in Nederland kraamzorg hebben. Speciaal voor het nieuwe gezin is zij er de eerste week. Haar taken zijn vooral zorg voor mama en baby en licht huishoudelijke taken. Belangrijk is om ruim van tevoren op zoek te gaan naar een kraamzorg die bij jou past en uit te spreken wat je verwacht en wat zij kunnen bieden. Zo voorkom je dat je voor verrassingen staat. Momenteel ben ik ook zwanger. Zelf heb ik aangegeven dat ik bijvoorbeeld een natuurlijke en islamitische opvoeding belangrijk vind, veel huid op huidcontact, wolletjes, dragen, natuurlijke verzorging en borstvoeding. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat mijn dochter betrokken wordt in de eerste dagen. Voor het praktische gedeelte is het handig om alvast wat dingen bij elkaar zetten zoals de lakens, zeiltjes, thermometer etc.
Let op: kraamzorg en ander zorg wordt (gedeeltelijk of volledig) vergoed vanuit je zorgverzekering, kijk welke zorgverzekering interessant is tijdens en na je zwangerschap. Het kan namelijk per zorgverzekering verschillen wat je wel en niet vergoed krijgt. Of kies simpelweg de goedkoopste zorgverzekering als je zéker weet dat je alleen de basics aan zorg nodig hebt.
6. Rust en treatments inplannen
De eerste dagen gaat alle aandacht vooral naar de baby. Maar wie zorgt er voor jou? We hebben in Nederland de kraamzorg, maar weet je dat in die week maar ook erna nog hulp kunt krijgen? Je kraamtijd duurt immers meer dan een week. Bovendien kan jouw lichaam deze weken extra aandacht en zorg gebruiken. De kwaaltjes van de zwangerschap, de adrenaline van de bevalling, de gebroken nachten, je kunt ze allemaal voelen. Maar ook de emotionele transformatie, we zeggen niks voor niks: met de geboorte van een nieuwe baby wordt ook een nieuwe mama geboren.
Om dit te verwerken en te vieren mag je jezelf ook in de watten laten leggen. Denk bijvoorbeeld aan een kraammassage aan huis of vaginale stoombad om de baarmoeder van binnenuit te ondersteunen en eventuele hechtingen te verzachten. Wil je ook zo’n fijne behandeling? Wij komen aan huis en nemen alle benodigdheden mee: Treatments van Bella Mama.
7: Maak foto’s
Natuurlijk is een newborn shoot prachtig, maar vergeet vooral de eerste dagen niet vast te leggen. Het zijn de alle daagse dingen die later bijzonder zijn om op terug te kijken; de eerste keer in bad, de eerste kleertjes, gezinsfoto’s. Toen ik een paar dagen na de bevalling van mijn dochter terug keek op mijn mobiel, zag ik dat ik vooral foto’s had van de baby met kraamvisite, of met mij alleen. Maar foto’s als gezin waren er weinig. Vraag dus je kraamzorg of visite om ook foto’s samen te maken als gezin. Je hoeft er niet perfect op te staan, en niet alles is voor social media. Gewoon voor jullie, voor later als herinnering.
8. Fysiek herstel na de bevalling
De bevalling heeft impact op ons lichaam, op onze gewrichten en spieren. Veel vrouwen willen zich dan ook weer snel fit voelen en dat is te begrijpen. Het is goed om te bewegen, maar let hier wel bij op dat je dit rustig opbouwt. Het is niet voor niks ‘9 maanden op en 9 maanden af’, geef je lichaam de tijd om te herstellen. Het belangrijkste is om je bekken te binden na de bevalling. Dit kan met een katoenen doek strak om je heupgewrichten. Je buik en je rug gaan dan automatisch rechter staan. Vind je het emotioneel ook fijn dat je buik is gebonden? Dan kun je bij Bella Mama een arrangement boeken. Wil je weer een de slag met je buikspieren of sporten, neem dan contact op met een fysiotherapeute die is gespecialiseerd in zwangerschap en bevalling.
9. Accepteer hulp
Hulp vragen en accepteren, wat vinden veel vrouwen dit lastig! Maar het mag, sterker nog, ik raad het je echt aan! Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Moeder worden is niet makkelijk, en het maakt niet uit of het je eerste of derde kind is, het blijft een transformatie. Je bent een sterke vrouw en een sterke moeder, juist als je kunt aangeven dat je hulp nodig hebt. It takes a village to raise a child. En heb je die mensen niet in je omgeving? Er zijn Facebook-groepen waarbij je opzoek kunt gaan naar jouw stam! Plaats een oproep, er is altijd een andere mama die graag met jou in contact komt!
10. Ga er op uit
Last but not least: maak tijd voor jezelf! Het is heerlijk om die eerste dagen/ weken veel tijd met je baby door te brengen, dat is goed voor jullie allebei. Samen slapen, dragen, heerlijk. Maar weet je dat er ook zoiets bestaat als “touched out” zijn? Dat betekent dat je lichaam ook even behoefte heeft om niet aangeraakt te worden, om de ruimte te krijgen. En daar is helemaal niks mis mee. Ook jij hebt even een moment nodig om op te kunnen laden. En alleen douchen, of alleen boodschappen doen voelt waarschijnlijk al als een uitje, maar laten we eerlijk zijn, dat is het gewoon niet. Ga eens alleen wandelen in het bos, of drink een kopje thee bij een vriendin, ga naar de kapper. Je kunt ook een mama retraite boeken. Dat heb ik een keer gedaan bij ‘Bij – Verwayen’. Helemaal een moment voor mezelf, met andere moeders. Samen lekker lunchen, praten over vrouw zijn, moeder zijn. Met aandacht voor mezelf en mijn lijf! Ik voelde me weer helemaal opgeladen Een happy mama is een happy baby!
Gratis: fijne kraamplan voor je kraamperiode
Wil jij ook een kraamplan maken? Download dan de GRATIS kraamgids op mijn website Bella Mama:
De perfecte kraamplan voor je kraamperiode
Liefs, Nurdan
[…] Lees ook het artikel: 10 tips voor een fijne kraamperiode + download gratis kraamplan […]