Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap te maken met misselijkheid. Meestal is dit na de eerste drie maanden over. Maar wat als het zo extreem is dat je niks meer binnenhoudt? Dan heb je te maken met Hyperemesis Gravidarum, oftewel extreme zwangerschapsmisselijkheid. In dit artikel lees je alles over HG.
Uitleg en tips: extreme zwangerschapsmisselijkheid
Tijdens beide zwangerschappen heb ik te maken gehad met extreme zwangerschapsmisselijkheid. Goedbedoelde adviezen zoals ‘eet een crackertje voordat je opstaat’ werkten niet en ik liep regelmatig tegen onbegrip op. Misselijkheid hoort er toch gewoon bij, is toch normaal? Nee, als je zo misselijk bent dat je niks meer binnen kan houden dan is dit niet normaal.
Wanneer is er sprake van hyperemesis gravidarum
Het begint vaak tussen de 6 en 8 weken zwangerschap. Je wordt steeds misselijker en houdt steeds minder eten en drinken binnen. Je merkt dat uitgeput raakt en je valt af. Ook merk je dat je alles steeds sterker ruikt, je wordt duizelig en je merkt dat je niet meer in staat bent om jezelf te verzorgen. Onmacht speelt op want je wordt afhankelijk van anderen. Ook ben je niet meer in staat om te werken en om sociale contacten te onderhouden. En erg belangrijk: je hebt het vermoeden dat je uitdroogt.
Wat kun je bij extreme misselijkheid doen
1. Contact opnemen met de huisarts en verloskundige
Als je extreem misselijk bent en veel overgeeft, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts en verloskundige. Laat je urine controleren op ketonen, hier kan uit opgemaakt worden of je bent uitgedroogd.
2. Vocht- en zonde toediening
Bij uitdroging wordt je opgenomen in het ziekenhuis en krijg je vocht aangebracht via een infuus. In sommige gevallen krijg je zelfs sondevoeding. Meestal blijf je een aantal dagen totdat de ketonen uit je lichaam zijn verdwenen.
3. Medicatie gebruik
Je kunt medicatie krijgen tegen misselijkheid, de bekendste zijn Emasefene, Primperan en Zofran. Als het goed is, haalt dit de scherpe kantjes ervan af maar dit betekent niet dat je beter bent.
4. Alternatieve geneeswijze
Als je zo ziek bent en niks helpt, ga je op zoek naar oplossingen met het beetje energie dat je hebt. Je kunt bijvoorbeeld proberen om aan te kloppen bij een acupuncturist.
Lees ook het artikel: 5 vervelende vragen tijdens je zwangerschap
Voeding bij Hyperemesis Gravidarum
In deze periode zal je merken hoe belangrijk het is om vocht binnen te hebben en te zorgen dat je het binnen houdt. Het kan je dagtaak worden. Het vervelende is dat er niet iets is voor zwangeren met HG, waarvan je zegt: dit moet je drinken of eten, dit hou je wel binnen! Voor de ene vrouw kan dit cola zijn en voor de ander een waterijsje. De ene vrouw kan alleen gekookte rijst verdragen en de ander leeft op koekjes. Het is dus goed om aan je partner/netwerk te vragen of zij verschillende dingen willen meenemen zodat je het kan uitproberen.
Tips bij HG
1. Breng je omgeving op de hoogte dat je kampt met HG en laat ze hierover lezen
2. Onderhoud goed contact met je verloskundige en huisarts, zij kunnen je informeren en steunen
3. Neem zoveel mogelijk je rust en bouw je leven stapje voor stapje weer op
4. Als je voor de tweede keer zwanger bent, is de kans groot dat je weer last krijgt van extreme misselijkheid. Bereid je hier mentaal op voor en tref voorzorgmaatregelen: thuis, opvang, huishouden, werk, arts, inkopen etc.
Ken jij deze vorm van misselijkheid of heb jij hiermee te maken gehad?
Linda says
Ik heb er helaas ook last van gehad tijdens mijn zwangerschap. 2 x uitgedroogd in het ziekenhuis gelegen… Mocht ik nog een kindje krijgen dan ben ik wel erg bang dat het weer gaat gebeuren…
mammiemammie says
Ah ja, wat vervelend joh! Het enige voordeel bij de tweede keer is dat het niet als een verrassing komt en dat je je erop kan voorbereiden.
Fatiha says
Ik had er ook vreselijk last van en was zeven kilo afgevallen.. Ik viel ook telkens flauw maar had gelukkig nog geen baan dus deed ik mijn dagen rustig aan..
Mijn tante heeft het en krijgt er medicatie voor. Zij valt dan af rond de 10 a 15 kilo. Ze verandert er dan ook helemaal door, heel zielig..
mammiemammie says
Zo dat is wel ernstig dat je er zelfs van flauwviel! Inderdaad zielig voor je tante, dat zijn wel heel wat kilo’s…
Madelon says
Wat erg dat jij dat had zeg. Dit lijkt me echt verschrikkelijk. Ik heb heel weinig last gehad van misselijkheid tijdens de zwangerschap van Z. En daar was ik heel blij om.
nas says
Heb dit ook gehad heb van de 4 de week zwangerschap dit gehad tot de dag dat ik bevallen was en wat ik ook nog had is dat mn maag geen zwangerschapshormonen verdraagt dus ook nog verschikkelijke pijn inde maag en dit dag nacht. Bij mn eerste viel het mee, bij mn 2 de was het erger maar bij de 3 was het gewoon vreselijk. Mijn zwangerschappen waren een hel.