Zoals sommige lezers weten, zijn mijn dochters half Pakistaans en half Marokkaans. Daarnaast zijn zij natuurlijk ook nog eens Nederlands. Drie verschillende culturen die allemaal iets moois te bieden hebben. Ik vind het daarom belangrijk om een stukje cultuur mee te geven in de opvoeding. Vandaag deel ik zeven tips over opvoeden met twee of drie culturen.
Tips: Opvoeden met verschillende talen en culturen
De talen leren
Kinderen leren een taal veel sneller dan volwassenen. Handig om hier dus snel mee te beginnen.
Tip 1. Kijkplaten/kijkboeken
Ik kwam laatst superleuke kijkboeken tegen in de bibliotheek. Mooie platen zonder teksten waar je zelf veel over kunt vertellen. Ideaal om dit in de moedertaal aan te bieden aan je kind, je oefent hiermee gesprekken en benoemt de voorwerpen die je ziet. Het leuke is dat het niet uitmaakt wát je moedertaal is, iedereen kan deze boeken/platen gebruiken.
Tip 2. Een specifiek persoon die alleen de moedertaal spreekt
Wij zorgen ervoor dat er tenminste één persoon is die alleen de moedertaal spreekt tegen onze kinderen. Zo spreekt de Pakistaanse oma Urdu tegen mijn dochters en de Marokkaanse oma spreekt Berbers. Op die manier gaan zij de klanken leren, herkennen en verstaan. Het moet niet zo zijn dat de rest van de omgeving de ene keer bijvoorbeeld Nederlands spreekt en de andere keer Pakistaans, dat werkt verwarrend. Ik moet toegeven dat dit punt best uitdagend is!
Tip 3. Liedjes in verschillende talen
Kinderen leren veel door kinderlieden. Kijk maar eens naar “klap eens in je handjes” en “in de manenschijn”. Zo heeft elke cultuur wel een paar kinderliedjes die je kunt oefenen met je kind.
De eet- en drink gewoontes
Tip 4. Meekijken in de keuken
Maak verschillende gerechten klaar en vertel je kind uit welke keuken het afkomstig is. Zo leert een kind de verschillende smaken en geuren kennen. Met drinken geldt hetzelfde, bijvoorbeeld thee. Wij hebben bijvoorbeeld Marokkaanse muntthee, Pakistaanse chai en Nederlandse (eigenlijk Engelse) thee met een zakje.
Gewoontes, normen en waarden
Tip 5. Vanuit huis
Thuis heb je bepaalde gewoontes en normen en waardes die je overdraagt aan je kinderen. Wij hanteren hier eigenlijk de Islamitische normen en waardes. Deze zijn universeel en overstijgen de culturele normen en waardes. Ze kunnen elkaar natuurlijk wel overlappen zoals gastvrij zijn en respect voor ouderen.
Tip 6. Vanuit het sociaal netwerk
Onderschat de invloed niet vanuit het sociaal netwerk. Door een divers sociaal netwerk te creëren, zorg je ervoor dat je kind leert dat iedereen eigen opvattingen en gedragingen kan hebben. Ook als je thuis alleen te maken hebt met één cultuur, is het goed voor de sociale ontwikkeling om kennis te maken met andere culturen.
Klederdracht
Tip 7. Van oorsprong hebben alle culturen hun eigen kledingdracht. Je kunt bijvoorbeeld keuzes maken in soorten gelegenheden. Gaan jullie naar een feest waar de Marokkaanse kleding overheerst? Dan is het leuk om je kind dit ook aan te doen. Bij een Pakistaanse feest geldt hetzelfde. Het hoeft niet elke keer zo te zijn, maar ik wil deze mooie traditie niet weerhouden van mijn kinderen.
Benieuwd naar feiten? Lees eens dit artikel.
En bij jou?
Hoe is het bij jou thuis? Welke opvoeding geven jullie mee? Hebben jullie verschillende culturen in jullie gezin? Wat vind jij belangrijk als het gaat om opvoeden met meerdere culturen?
Afbeelding is afkomstig van Shutterstock
Sharon says
Eigenlijk zijn wij niet heel erg met cultuur bezig maar met religie. Ik ben Nederlandse en mijn man Marokkaan.
Maar onze opvoeding is puur op islam gericht en niet op cultuur.
Daarnaast krijgen ze alles door elkaar te eten hahahahah ik kook van alles.
Maar ben er niet zo mee bezig eigenlijk. Ze dragen westerse kleding maar ook islamitische kleding.
mammiemammie says
Mooi toch! Als je de focus op de Islam houdt weet je zeker dat je dezelfde normen en waarden overbrengt en geef je een mooie basis mee voor het leven :)
Madelon says
Hier gaat het geloof boven de cultuur. De taal wordt wel werken hier haha. Hubby praat veel Arabisch met Z en dat probeer ik ook te doen. Maar ook Nederlands en Engels.
mammiemammie says
Hier ook geloof boven cultuur, maar vind het ook fijn om een stukje cultuur mee te geven. Wat leuk, bij jullie ook meer dan twee talen!
Imane says
Ik herken dit wel! Alhoewel, soms sla ik zelf om naar arabisch. Verder leren we haar zowel Nederlandse als Marokkaanse gewoontes. Eten en cultuur krijgt ze ook allemaal mee. Dus de ene dag stamppot, de andere tajine!
mammiemammie says
Haha nu je zo zegt, de ene dag stamppot, de andere tajine. Doet mij denken aan een oud liedje van Kinderen voor Kinderen, maar dan was het appelmoes en couscous ;)
Priscill says
Leuk om te lezen! Ik ben zo Hollands als maar zijn kan; vriendlief is geboren in Indonesië maar als baby geadopteerd. Hij wil eigenlijk zo Hollands mogelijk zijn haha maar ik vind het wel leuk als onze zoon ook dingen meekrijgt uit de Indonesische cultuur. Sinds enige tijd heeft hij een Turks vriendinnetje in de straat en ik merk dat ze daar erg mee bezig zijn, bijvoorbeeld als hij iets uit mag kiezen in de winkel om uit te delen bij het buitenspelen.
mammiemammie says
Ja, ik zou dat ook wel leuk vinden. Wat leuk dat je zoon op deze manier ook kennis maakt met andere (in dit geval Turkse) culturen.
Vlijtig Liesje says
Mijn man en ik zijn allebei van oorsprong Nederlands. We hebben dus hoogstens een verschillende gezinscultuur.
Ik vond je artikel interessant om te lezen! Het lijkt me voor je kinderen heel verrijkend om op te groeien met meerdere culturen.
mammiemammie says
Gezinsculturen kunnen inderdaad al heel verschillend van elkaar zijn. Volgens mij moet je daar ook weer samen je weg in vinden? Leuk om te lezen dat je mijn artikel interessant vond.
Frederique says
Ik was zelf een kind van drie culturen toen ik opgroeide. Mijn kids nu kinderen uit twee culturen. Het is zo verrijkend om die culturen ook daadwerkelijk door te geven aan je kinderen vind ik maar het is niet altijd makkelijk. Leuk artikel in ieder geval. Wat ik erg belangrijk vind in multiculti gezinnen is dat de nadruk op de positieve kanten van alle culturen ligt en niet dat de ene ‘de negatieve’ wordt en de andere ‘de positieve’.
mammiemammie says
Wat leuk, meerdere culturen. Een goede tip over het ‘negatieve’ en ‘positieve’. Dankje!