Als ouder kun je je kind al helpen en stimuleren om een soerah te leren. Maar hoe begin je hiermee en op welke manieren kan je kind soewaar leren? In dit artikel lees je verschillende manieren om aan de slag te gaan. Je kunt naar de leeftijd en niveau van je kind kijken, en kijken welke manieren het beste aansluiten.
Voor de slapen gaan
Zorg voor een vast bedritueel. Als je kind in bed ligt, reciteer dan samen Koraan verzen. Je kunt ervoor kiezen om te beginnen met soerah al Faatiha omdat dit de eerste soerah uit de Koraan is. Daarnaast kun je er een gewoonte van maken om samen soerah Ikhlaas, soerah Falaq en soerah An-Naas te reciteren.
“Wanneer de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) naar bed ging (iedere avond), maakte hij van zijn handen een kom, reciteerde surah Al-Ikhlaas, surah Al-Falaq en surah An-Nas en blies erin. Daarna wreef hij met zijn handen zoveel mogelijk over zijn lichaam, startend met zijn hoofd, gezicht en voorzijde van zijn lichaam. Dit deed hij driemaal.” Bron
USB of CD afspelen tijdens het spelen
Als je kindje aan het spelen is met bijvoorbeeld constructiespeelgoed zoals blokken en Lego of sensopatisch speelgoed zoals klei, speel dan Koraan verzen af op de achtergrond. Je zult verbaast staan over hoe snel je kindje het zal oppakken. Kies bijvoorbeeld voor soerah al Baqarah of de laatste deel van de Qoraan. Dit valt natuurlijk onder de kracht van herhaling.
USB of CD in de auto afspelen
Wanneer je onderweg bent in de auto, is dit het ideale moment om een soerah te beluisteren of eigen te maken. Je hebt speciale Koraan USB sticks waarmee je makkelijk soewaar kunt afspelen, in verschillende recitatie stijlen.
extra tip: laat je kind kennis maken met verschillende reciteurs en vraag welke stem zij het prettigst vinden om naar te luisteren.
Gebruik tijdens het bidden verschillende soewaar
Als de papa gaat bidden, laat hem dan tijdens elk gebed dezelfde soerah opzeggen, en laat je kind meedoen of in dezelfde ruimte spelen. Doordat je kind het elke keer hoort, zal je kind dit makkelijk oppakken. Let er alleen op dat je niet veel verschillende soewaar door elkaar reciteert, want dan wordt onthouden lastiger.
Tafsier: ga in gesprek over de betekenis
Wanneer begrijp en leer je iets het beste? Juist ja, als je de betekenis ervan kent. Als je samen met je kind naar de betekenis van een soerah zult kijken en hierover met elkaar in gesprek gaat, zal dit je kind meer motivatie bieden om de soerah te leren.
Word by word via YouTube
Via Youtube kun je verschillende video’s bekijken waarin soewaar worden gereciteerd. Persoonlijk ben ik géén fan van video’s met tekenfilmpjes waarin de soerah met een vervormd stemmetje wordt afgespeeld. Leren gaat heel goed met behulp van video’s zoals dit voorbeeld:
Rustige omgeving
Wanneer je kind zelf gaat zitten om te leren, zorg dan voor een rustige omgeving zonder prikkels. Stemmen schermpjes kunnen je kind makkelijk afleiden. En ook een kamer vol speelgoed zorgt voor de nodige afleiding.
Hardop lezen en herhalen uit de Koraan
Kan je kind al Arabisch lezen? Laat je kind de soerah dan hardop reciteren uit de Koraan. Of doe het in combinatie met een reciteur die je afspeelt. Zo kan je kind lezen uit de Koraan en meedoen met de reciteur.
Boekje Djoez Amma
Kan je kind al Nederlands lezen? Dan kun je overwegen om dit blauwe boekje aan te schaffen via verschillende (online) webshops. De soewaar staan aan de rechterkant in het Arabisch geschreven en in de linkerkant fonetisch in het Nederlands. Let wel op, de Nederlandse schrift kan nooit 100% goed uitgesproken worden zoals het in het Arabisch geschreven is.
Ga samen leren
Pak zelf ook een soerah die je nog niet beheerst, en ga deze leren. Zo ziet je kind dat jij ook je best doet om iets nieuws te leren, en laat je je kind meteen zien: je bent nooit te oud om iets te leren.
Doelen stellen
Laat je kind zelf doelen stellen en deze doel met zichzelf afspreken. Leg geen doelen op maar ga met je kind in gesprek: ‘Voor wanneer zou jij deze mooie soerah uit je hoofd geleerd willen hebben?‘ Hierop kan je kind bijvoorbeeld zeggen: ‘over twee weken’. Stimuleer je kind dan af en toe tussendoor door te vragen ‘lukt het al om je doel te halen’ of ‘wat heb je nog nodig om je doel te halen?’ Dwing niet, maar faciliteer je kind in wat het nodig heeft om het doel te halen.
Een timer instellen
Als je kind het lastig vindt om een soerah te leren, is het misschien niet fijn om bijvoorbeeld een uur achter elkaar te leren. Je kind kan hier gedemotiveerd van raken. Overleg met je kind hoe lang hij/zij in het begin wil leren. Als dit 10 minuten is, zet je de timer op tien minuten. Daarna is het ook echt klaar (tenzij je kind natuurlijk zelf verder wil leren). Elke dag tien minuten kan vaak positiever uitpakken, dan elke week 2 uur achter elkaar.
Beloon je kind
Heeft je kind haar/zijn doel gehaald? Beloon je kind. Bijvoorbeeld een sticker per soerah, een cadeautje als je tien soewaar kent, en een feestje als je een hele/halve hizb kent.
Djoez Amma tracker gebruiken
Als je kind de laatste deel van de Koraan uit de hoofd gaat leren, kan het handig zijn om een checklist bij te houden waarom staat welke soerah hij/zij al kent. Ik heb er eentje gemaakt, deze kun je gratis downloaden:
Geef een reactie