Vorige week vrijdag kon je de inleiding lezen van de reeks: seksuele opvoeding in de islam. Vandaag wordt het onderdeel “Relaties” onder de loep genomen. Waarom zijn relaties belangrijk en wat zegt de islam hierover? Lees snel verder.
Relaties binnen de islam
Voordat we het over lichamelijke seksualiteit gaan hebben, beginnen we eerst met het onderwerp ‘relaties’. Relaties heb je in alle vormen en maten: de relatie met je Schepper, met je ouders, je broeders en zusters, familie en vrienden, noem het maar op. Het is belangrijk dat je goede banden onderhoudt met je medemens, maar het is ook belangrijk dat je hierin je rechten en plichten kent.
In dit stuk lees je over de onderwerpen:
- Band tussen Schepper en kind
- Band tussen ouder en kind
- Band van de ouders onderling
- Vriendschap
- Intieme relaties
- Internet relaties
Band tussen Schepper en kind
Dit is een spirituele relatie maar wel de belangrijkste relatie, daarom wordt er hier als eerste bij stil gestaan. Voor een kind is het fijn om te weten dat het op alle momenten kan terugvallen op haar/zijn Schepper. In mooie tijden, maar ook in moeilijke tijden. In tijden van standvastigheid, en in tijden van twijfel. Als er familie en een goed netwerk is, maar ook wanneer de eenzaamheid en het onbegrip toeslaat. Leer je kind dat het altijd mag en kan communiceren met Allah door middel van bidden en doe’a (smeekbedes) te verrichten. Je kunt aan een klein kind uitleggen dat als je je handen bij elkaar houdt om doe’a te doen, dat je dan al je wensen en geheimen mag bespreken met Allah. Mijn dochter noemde het als peuter “een geheime telefoon”. Aan oudere kinderen kun je uitleggen dat Allah weet hoe je je voelt, je kunt altijd terugvallen op het geloof om er kracht uit te halen. Dit doe je ook door middel van bidden en kennis opdoen.
Hadith: Abu Huraira (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft overgeleverd dat de profeet Mohammed vrede zij met hem gezegd heeft dat Allah, de Verhevene, zei:
“Ik ben precies zoals Mijn dienaar denkt dat Ik ben. Ik ben bij hem wanneer hij Mij gedenkt. Als hij Mij in zichzelf gedenkt, gedenk Ik hem in Mijzelf. En als hij Mij in een samenkomst gedenkt, gedenk Ik hem in een samenkomst, beter dan de zijne. En als hij Mij aan een handbreedte probeert te benaderen, benader Ik hem aan een armlengte. Wanneer hij Mij aan de afstand van een armlengte probeert te benaderen, benader Ik hem aan de afstand van twee uitgestrekte armen. En als hij naar Mij toe komt lopen, ren Ik hem tegemoet.” (Hadith Qoedsi, Moeslim)
Band tussen ouder en kind
Het is wellicht overbodig om te melden dat het belangrijk is dat je een goede vertrouwensband opbouwt met je kind. Dit zal ervoor zorgen dat je kind jou als voorbeeld zal blijven zien en dat het op jou kan terugvallen met vragen en dilemma’s. Een band opbouwen doe je met liefde en eerlijkheid.
Mama Najat vertelt: Creëer een relatie met je kinderen waarbij er op gepaste wijze maar wel open gesproken kan worden over álle onderwerpen.
Leer je kind wat de islam zegt over respect hebben voor elkaar, en wat de positie van de ouders is. Zo bestaat het idee dat ouderen meer respect verdienen dan kinderen, dit is niet correct. Onze profeet Mohammed (vrede zij met hem) toonde ook respect en liefde naar kinderen toe. Kus je kind, vertel je kind regelmatig dat je trots op hem/haar bent en knuffel elkaar. Wanneer je kind in een fase terecht komt dat het geen lichamelijke aanrakingen wil, laat dan toch zien dat je van je kind houdt door het spontaan te benoemen en door het bijvoorbeeld een schouderklop te geven. Blijf benoemen dat je van je kind houdt en geef op een vriendelijke manier antwoorden op haar/zijn vragen. Onderneem regelmatig samen leuke activiteiten zoals een spelletje aan tafel of drink samen een hot choco in een tentje.
Hadith: Abu Huraira (moge Allah tevreden met hem zijn) verhaalt dat de Profeet (vrede zij met hem) Hasan ibn Ali (zijn kleinzoon) kuste. Hij was in het gezelschap van Aqra ibn Haabis. Aqra zei hierop: “Ik heb tien kinderen, maar ik heb nog nooit één van hen gekust.” Hierop keek de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) naar hem en sprak hij deze woorden uit: “Wie niet genadig is, wordt niet begenadigd.” (Sahih Bukharie en Sahih Moeslim)
Mama Fatima vertelt: het is belangrijk om vooral te praten en vertrouwen te winnen van je kinderen. Hoe je het verteld, kan verschillen per kind. Bij de ene kind kan je heel direct zijn en bij de andere niet”.
Lees ook het artikel: 6 manieren om de vertrouwensband met je kind te versterken.
Band van de ouders onderling
Zorg ervoor dat de band tussen jou en je partner positief is. Jullie zijn immers het voorbeeld voor je kind en je kind zal dit beeld in gedachte houden voor zijn/haar eigen toekomst. De manier waarop jij je partner aanspreekt en voor hem/haar klaarstaat is hierbij van groot belang. Net zoals de rechten en plichten die je als man en vrouw naar elkaar toe hebt. Dit betekent natuurlijk niet dat de relatie tussen vader en moeder perfect is. In elke relatie komen ruzies voor, dus ook in het huwelijk. Kinderen mogen best zien dat de ouders het niet altijd met elkaar eens zijn en ook eens ruzie kunnen krijgen. Het is echter wel belangrijk dat kinderen zien dat dit met respect gebeurt en dat de ouders het ook weer met elkaar bijleggen, en weer op een correcte wijze met elkaar omgaan. Voor de duidelijkheid, met ruzies wordt meningsverschillen en discussies bedoeld, en geen huiselijk geweld (lichamelijk en/of geestelijk).
Hadith: Abu Huraira (moge Allah tevreden met hem zijn) verhaalt dat de Boodschapper van Allah, vzmh, zei: “Een gelovige man behoort zijn gelovige vrouw niet te haten. Als hij een eigenschap in haar haat, dan vindt hij een andere (eigenschap) van haar waar hij tevreden over is.”(Sahih Moeslim)
Het is ook belangrijk dat je, als ouders, bespreekt hoe jullie invulling willen geven aan de opvoeding van jullie kinderen. Ga in gesprek zodat jullie op één lijn (komen te) zitten. Zo is het duidelijk voor je kind waar hij/zij aan toe is.
Mama Essma vertelt:
Ik vind openheid in het gezin belangrijk. De moeder geeft informatie over seksualiteit aan de dochter en de vader aan de zoon. Vader en moeder spreken met elkaar af in hoeverre ze antwoorden op hun kinderen. Zo ontstaat er een veilig en gezond klimaat.
Mama Jorien vertelt:
Mijn zoon is nog erg klein maar we hebben als ouders wel onze visie over seksuele opvoeding. We vinden dat alles bespreekbaar is en gevraagd mag worden, zonder dat wij het bot afkappen. Maar wij bepalen als ouders wel tot op welke hoogte wij antwoorden geven en waar de grenzen liggen. Daarin zullen de grenzen van mij en mijn man gelijk zijn.
Vriendschap
Het is belangrijk om contacten te onderhouden met mensen. Hierdoor zal je van elkaar houden en van elkaar leren. Leer je kind op een gelijkwaardige basis vriendschappen te onderhouden, want een mooie vriendschap geeft meerwaarde op de kwaliteit van je leven. Je kind zal door vriendschappen ook leren hoe het om kan gaan met tegenslagen en teleurstellingen, maar natuurlijk ook hoe het is om voor elkaar klaar te staan.
Laat je kind zijn/haar liefde voor vriendjes/vriendinnetjes uiten door bijvoorbeeld tekeningen te maken en briefjes schrijven. Geef je kind mee dat pesten not done is, en dat pesten voor veel verdriet kan zorgen. Zorg er tegelijkertijd voor dat je je kind leert om grenzen te stellen, zodat er geen misbruik wordt gemaakt van zijn/haar goedheid. Dit doe je het beste door het kind weerbaarheid te leren. Kleine kinderen kunnen dit doen door de methode “stop, hou op!” te gebruiken. Hierbij steekt je kind haar/zijn hand recht voor zich uit en zegt letterlijk dat er stopt moet worden.
Als een kind ouder wordt, en je ziet dat er geen balans is in de vriendschap van je kind, dan kun je een teken- of schrijfmethode gebruiken. Misschien laat je kind over zich heen lopen of maakt je kind juist misbruik van goedheid van anderen. Soms zijn kinderen bang om vriendschappen kwijt te raken en stellen zij weinig grenzen. Leg dan uit dat grenzen stellen juist duidelijkheid schept. En als je kind juist misbruik maakt van een ander, bespreek dan dat dit niet eerlijk is en dat we elkaar als gelijken horen te behandelen. Laat je kind schrijven of tekenen wat hij/zij geeft in de vriendschap en wat hij/zij terug krijgt. Laat je kind nadenken over waarom de vriendschap niet in balans is. Vervolgens kun je bespreken hoe je een vriendschap in balans kunt krijgen.
Hadith: En de moslim is zoals de Profeet (vrede zij met hem) zei: “Niemand van jullie gelooft werkelijk totdat hij voor zijn broeder wenst wat hij voor zichzelf wenst.”(al-Boekhaarie en Moeslim)
Intieme relaties
De Islam is duidelijk wat betreft het onderhouden van intieme relaties met het andere geslacht. Dit is toegestaan binnen een huwelijk. Dit betekent natuurlijk niet dat je kind niet verliefd kan worden, ga met elkaar in gesprek hoe je om kunt gaan met deze gevoelens.
Umm Naïm vertelt: een zuster vertelde mij eens: verliefdheid kan iedereen overkomen, je hebt gewoonweg geen controle over je gevoelens. Maar wat je vervolgens met je gevoelens doet, daar heb je wel controle over.
Ga, voordat je kind de puberteit bereikt, in gesprek over hoe je gepaste afstand kan houden van het andere geslacht. Leg uit wat de regelgeving is, en maak hier afspraken over met je kind: hoe kan je kind ervoor zorgen dat het geen grenzen overschrijdt? Wanneer iemand uit je omgeving het huwelijksbootje instapt, kun je uitleggen wat een huwelijk inhoudt en dat dit de manier is waarop een relatie tussen een man en een vrouw is toegestaan volgens de islam.
Internet relaties
Bespreek de gunsten en gevaren van het internet en Social Media. Verdiep je als ouder in onderwerpen zoals cyberpesten, sexting, grooming en exposen. Zo kun je je kind voorbereiden op deze onderwerpen, en uitleggen wat voor gevolgen dit kan hebben. Bedenk goed dat je kind hier slachtoffer van kan worden, maar ook de veroorzaker. Zorg dus voor een goede voorlichting en zorg ervoor dat je kind weet dat het op je kan rekenen als hem/haar ooit iets overkomt.
Moge Allah onze kinderen beschermen!
Volgende week kun je in sha Allah deel 3 lezen over de lichamelijke ontwikkelingen.
Uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock – artist Nenad Cvetkovic
Geef een reactie