
Afgelopen vrijdag heb je kunnen lezen over Seksuele opvoeding in de islam | deel 3: de lichamelijke ontwikkelingen. Vandaag sluit ik de reeks “seksuele opvoeding binnen de islam” af met het onderwerp psychische gesteldheid.
In dit laatste stuk lees je over de onderwerpen:
- Zelfvertrouwen
- Grenzen aangeven
- Goed in je vel zitten
- Seksuele gevoelens
- Nawoord
Psychische gesteldheid in de islam
Zelfvertrouwen
Als ouder wil je dat je kind zelfvertrouwen heeft. Dit kan je van jongs af aan doen door complimenten te geven en door je kind verantwoordelijkheden te geven. Het tweede kun je doen door je kind huishoudklusjes te geven, verantwoordelijkheid te geven over het verzorgen van planten of een huisdier, zelfstandig boodschappen halen, zorgen dat je schooltas is ingepakt etc. Klein kinderen kun je ook mee laten helpen, kijk eens naar het artikel huishoudklusjes voor peuters en kleuters. Als je het zelfvertrouwen van je kind wil laten groeien, laat je kind dan zelf met oplossingen komen in plaats van oplossingen aan te bieden, en bespreek dat je kind fouten mag maken. Zorg ervoor dat je je kind niet teveel beschermt, want dit kan belemmerend werken voor de ontwikkeling van je kind.
Grenzen aangeven
Leer je kind dat het grenzen mag aangeven. Bij een klein kind kun je bijvoorbeeld denken aan gedwongen kusjes en knuffels geven. Veel kindjes willen dit niet maar goed “oom of tante wil dit wel”. Bedenk dan een alternatief zoals een hand of high five geven. Als moslims kennen wij echter wel de verplichting om met een Salaam te groeten. Jammer genoeg wordt dit niet altijd gedaan of beantwoord, leer je kind om dit wel te doen.
Mama Nora vertelt: Mijn kind hoeft niet verplicht kusjes en knuffels te geven. Ze moeten wel verplicht beleefd “salaamoe aleikum” zeggen.
”En wanneer jullie met een groet begroet worden, groet dan met een betere dan deze (terug), of beantwoord hem (op gelijke wijze)…” (An Nisa, 4:86)
Mama Madelon vertelt: ik leer mijn kind dat hij de baas over zijn eigen lichaam is. Als hij iemand niet wil kussen, zorg ik ervoor dat ik ertussen kan komen.
Als kinderen ouder zijn, krijgen zij te maken met vriendjes en vriendinnetjes die ook zullen kijken hoe ver zij kunnen gaan. Denk aan kinderen dwingen om opdrachten uit te voeren, geld lenen, in je telefoon kijken etc. Maar ook dingen zoals hoe ga je om met negatief gedrag van anderen? Leer je kind op een duidelijke manier aan te geven dat hij of zij het niet wil. Natuurlijk is dit ook een leerproces, net zoals vele volwassenen ook moeite hebben met grenzen aangeven, vinden kinderen dit ook lastig. Je kunt natuurlijk vrezen dat je niet meer aardig wordt gevonden. Blijf daarom in gesprek met je kind en geloof in de kracht van herhalen: blijf dingen herhalen.
Goed in je vel zitten
Iedereen voelt zich het gelukkigst als je lekker in je vel zit. Wanneer je kind niet lekker in zijn/haar vel zit, kun je denken aan faalangst of een negatief zelfbeeld. Zorg er daarom voor dat je je kind sterk maakt door het complimenten te geven en/of uitdagingen te bieden. Als je je kind uitdagingen biedt zorg je ervoor dat je kind door een leerproces heen gaat: niet alles gaat in één keer goed, en wanneer het goed zal gaan, zal je kind groeien op zowel cognitief- als emotioneel niveau.
Het is ook goed voor je kind om een uitdagende hobby te hebben. Zorg er wel voor dat dit een hobby is, waarbij je kind zich zelf prettig voelt. Naast het feit dat je kind nieuwe vaardigheden leert, komt het ook terecht in een andere dynamiek en groepssamenstelling dan bijvoorbeeld op school. De sporten die vanuit de islam worden aanbevolen zijn onder andere zwemmen, paardrijden en handlopen. Wil je hier meer over lezen? Lees dan het artikel over vergeten sunnah-sporten.
Seksuele gevoelens
Leg je kind uit dat een relatie tussen een man en een vrouw enkel toegestaan is binnen een huwelijk. Islamitisch gezien kan je vasten als je je seksuele gevoelens onder controle wil houden. Je kunt je kind daarnaast bijvoorbeeld adviseren om geen muziek te luisteren waarin dit onderwerp wordt gestimuleerd en om gesprekken met het andere geslacht te beperken tot wat noodzakelijk is. Vanuit het islamitisch perspectief kunnen seksuele gevoelens buiten het huwelijk leiden tot onnodige problemen zoals elkaar dumpen na het genot en dus geen duurzame relatie, ongewenste zwangerschap etc.
Zoals de Profeet (vrede zij met hem) ons heeft geleerd toen hij zei: “O jongeren, wie het van jullie kan veroorloven, laat hem trouwen. En wie dat niet kan, laat hem vasten, want het zal een schild voor hem zijn.” (al-Boekhaarie)
Mama Tine vertelt: “help ik word volwassen” van Asma Claassen is echt een aanrader. Dit boek wordt ook ingezet op islamitische basisscholen en is pedagogisch goed in elkaar gezet. Het is echt een boek dat iedere ouder in deze tijd zou moeten hebben met (pre) puberende kinderen.
Nawoord
Tot slot: we kunnen nooit 100% weten hoe onze kinderen zich zullen ontwikkelen, maar wij kunnen als ouders wel een basis meegeven over wat de Islam ons leert en het kind begeleiden in zijn/haar ontwikkeling.
Heb jij nog aanvullende tips/adviezen/feedback? Laat dan hieronder een reactie achter.
Liefs, Mahwish
Mijn feedback, leer kinderen vooral aan om hun behoefte uit te stellen. Bijvoorbeeld, Fatima wilt graag wat vertellen aan de juffrouw. Juffrouw is bezig met het uitleg geven aan Hassan.
Fatima , eist direct aandacht op en praat erdoorheen . Fatima moet leren haar behoefte uit te stellen. Zo leert Fatima ook grenzen respecteren.
Als een ander aangeeft iets niet prettig te vinden , moet Fatima dit leren respecteren zonder gefrustreerd te raken als zij haar zin niet krijgt.
Barak Allahu fiek voor de mooie aanvulling!