Veel islamitische ouders hebben zelf geen volledige seksuele opvoeding gehad. Vaak werden bepaalde onderwerpen vermeden onder de mom van schaamte en/of taboe. Toch neemt de islam duidelijke standpunten in over seksualiteit. Het is dus handig om seksualiteit bespreekbaar te maken in je opvoeding.
Voor veel islamitische ouders van nu is het soms even zoeken: wat en hoe bespreek je zaken over seksualiteit? Het is lastig omdat veel van onze ouders zelf weinig tot geen seksuele opvoeding hebben meegegeven. Dat had te maken met hiya, bescheidenheid. In principe is bescheidenheid een mooie eigenschap, maar het mag je niet belemmeren om op een gepaste manier informatie en advies te geven aan je kind. Om deze reden is deze artikelenreeks in het leven geroepen.
Wat is seksuele opvoeding?
Laten we beginnen met de definitie van seksuele opvoeding:
Alles wat valt onder liefde, relaties en seksualiteit valt onder seksuele opvoeding. Zoals je leest, gaat het dus niet alleen over lichamelijke seksualiteit. Ook onderwerpen zoals vriendschap, wat wil je wel/niet, en trots zijn op je lichaam horen hierbij.
Waarom is seksuele opvoeding belangrijk?
Opvoeden doe je al vanaf de geboorte van je kind. Denk eens aan het vasthouden, verzorgen en voeden van je baby. Het blijft vervolgens een belangrijk onderdeel van je leven. Seksuele vorming is ook een onderdeel van de opvoeding. Daarom is het belangrijk om je kind hier op een natuurlijke wijze in te begeleiden. Vaak gaat dit onbewust omdat je kind tijdens het opgroeien zelf ziet wat jouw kijk op zaken is, wat jouw normen en waarden zijn. Of er doet een situatie voor, waarbij je kunt uitleggen welk standpunt de islam inneemt.
Praat over liefde en seksualiteit zoals je ook over andere onderwerpen praat met je kind. Maak er dus geen geforceerd gesprek van. Zo zorg je ervoor dat dit onderwerp geen taboe wordt. Het is belangrijk om de communicatie open en eerlijk te houden, zodat je kind je blijft vertrouwen. Let wel op dat de seksuele opvoeding geleidelijk dient te gaan, en dat je rekening dient te houden met de leeftijd en ontwikkeling van je eigen kind.
Dit betekent dus ook dat er geen kant en klare stappenplan is over seksuele opvoeding. Maar het is wel goed om je als ouder bewust te zijn van de onderwerpen die je met je kind zult gaan bespreken.
Seksuele opvoeding in de islam
Omdat seksuele opvoeding een uitvoerig onderwerp is, zal elk onderdeel in een apart artikel besproken worden. Het is goed om te weten dat seksuele opvoeding niet op zichzelf staat, het is verbonden met allerlei andere onderwerpen. Komende maand zal ik in sha Allah elke vrijdag een artikel publiceren met het onderwerp “Seksuele opvoeding in de islam”. De insteek is om de onderstaande onderwerpen uit te lichten met een uitleg en praktische voorbeelden. Er worden ook hadith aangehaald en verschillende islamitische moeders zullen hun tips met je delen:
Om op de hoogte te blijven van de publicaties, kun je Mammie Mammie op één van de volgende kanalen volgen:
Facebook |Instagram | Bloglovin |Twitter |Pinterest | YouTube
Hoe zit het met jou als ouder? Kreeg jij een volledige seksuele opvoeding? Welke onderwerpen werden wel besproken of juist gezien als taboe?
Liefs,
Mahwish
Uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock – artist Nenad Cvetkovic
Essma says
Eigenlijk kreeg ik hier niks over mee. Ik leerde het op school. Maar wil nu voor mijn kinderen niet dat ze die stof van een ‘vreemde’ te horen krijgen.
Najat says
Leerzaam onderwerp, bedankt!