
Naan is één van de vele broodsoorten die in Pakistan wordt gegeten. Het wordt ook gebruikt in andere Zuid Aziatische keukens zoals India. Vandaag zal ik een simpel naan recept met je delen en wat meer vertellen over naan en ghee. En natuurlijk kun je zelf ook aan de slag om deze heerlijke naan te maken.
Wat is naan?
Naan staat ook wel bekend als flatbread. Ik ben zelf geen voorstander van de term flatbread, want naan heeft al haar eigen naam. Niet nodig dus om het een ‘Westerse’ benaming te geven. Soms wordt naan ook naanbrood genoemd, ook deze term klopt niet helemaal. Je zegt bijvoorbeeld ook niet ‘rotibrood’. Laten we het dus lekker noemen hoe het heet, simpelweg: naan :)
Oorspronkelijk wordt naan gebakken in een kleioven. Nu hebben we tegenwoordig maar weinig kleiovens, vooral niet in Nederland. Maar dat betekent zeker niet dat we niet van naan kunnen genieten. Plain naan heeft vaak een langwerpige vorm of een druppelvorm. En het is lekker zacht!
Naast ‘plain naan’ kent Pakistan ook andere soorten naan, zoals gevulde Punjabi kulcha naan, zoete Peshawari naan, keema naan en roghni naan.
Wat is ghee?
Ghee wordt uitgesproken als ghie en is ‘geklaarde boter’. Het wordt in Pakistan en India gebruikt in de keuken en kan op hoge temperaturen verhit worden. Ghee kun je kant en klaar in de supermarkt en toko’s kopen, maar het is ook mogelijk om dit zelf te maken door ongezouten roomboter op een hoge temperatuur te verhitten, waardoor de vocht van de vetten wordt gescheiden.
Weetje: wist je dat mensen die koemelkallergie hebben, ghee vaak wel goed kunnen verdragen? Dan komt natuurlijk door het feit dat alleen de vetten overblijven.
Welke broden heb je nog meer in Pakistan?
- Roti [rothi] (niet te verwarren met Surinaamse roti)
- Paratha (dikke roti met ghee)
- Besan ki roti (roti gemaakt van kikkererwtenmeel)
- Suji ki roti (roti gemaakt van griesmeel)
- Plain naan (dit recept)
- Chapati
- Roti roll ( gerold met bv. pittige kip)
- Tandoori roti (uit de kleioven)
- Bajre ki roti
- Makki ki roti (gemaakt van maismeel)
- Papar (ook bekend als papadum)
- Puri (gebakken in olie en wordt genuttigd als ontbijt met halwa)
- Manda roti
Recept: plain naan
Ingrediënten voor 14 naan
- 650 gram patentbloem
- 14 gram gist (2 zakjes van 7 gram)
- 40 a 50 gram ghee
- 8 gram zout
- 300 ml lauw water
- 80 tot 100 ml volle yoghurt
Mengsel:
- (25 gram peterselie)
- (2 teentjes knoflook)
- 100 gram ghee

Benodigdheden:
- (gietijzeren) pan voor bakken
- grote bord of mand met theedoek, of hotpot/warmtehouder
- evt. chimta/keuken tang om naan om te keren
- Mengkom en evt. machine om deeg in te kneden
- Keukenkwastje
- Pan voor strijksel
- Knoflookpers of vijzel
Bereidingswijze:
- Voorbereidingen mengsel: snij de peterselie fijn en maal de knoflook fijn
- Meng de bloem, gist, ghee, zout en yoghurt in een kom
- Mix deze bovenstaande ingrediënten met een kneedhaak (met de hand kneden kan natuurlijk ook) en voeg beetje bij beetje het water toe. Kneed alles tot een zacht geheel voor 5 minuten
- Dek de kom af met plastic of een doek en laat het een uur rijzen
- Maak bolletjes van 80 gram

- Bestrijk je werkblad met bloem
- Rol een bolletje langwerpig uit tot ongeveer 20 cm
- Prik er gaatjes in met een vork
- Laat de pan heet worden en bak de naan gaar aan beide kanten voor ongeveer 2 minuten
- Warm ondertussen de mengsel van gemalen knoflook, peterselie en ghee op in de andere pan
- Bestrijk de ‘droge’ naan met het mengsel en doe het in de mand/bord/hotpot en dek het meteen af

Serveer je naan met bijvoorbeeld kebab, chicken tikka, butter chicken of chilli chicken. Bismillah!
NB: voor deze foto’s en video had ik geen peterselie en knoflook gebruikt om te bestrijken, alleen ghee. De knoflook en peterselie geeft wel nét even die extra touch maar het kan dus ook zonder :)
[…] deze kebab met heerlijke naan of maak er hambugers van! […]