
Waar je mij ’s nachts voor mag wakker maken? Dat is dit gerecht: biryani! Dit rijstgerecht wordt gemaakt van basmati rijst en werd vroeger in Pakistan en India gegeten tijdens speciale gelegenheden. Dat is nog steeds wel zo, maar soms heb je er ook zin in op een doodgewone dag… daarom deel ik graag dit recept zodat je ook van kunt smullen.
Biryani recept voor 5/6 personen
Benodigdheden:
- 1 grote pan voor de kip/aardappel masala
- grote pan voor de rijst
- grote kom
- vergiet
- hakmolen of vijzel
Ingrediënten voor de kip/aardappel masala:
- 300 gram tomaten
- 300 gram uien
- 300 gram aardappels
- 500 – 600 gram kipfilet (evt. vervangen door 750 gram kippenpoten)
- Volle yoghurt (evt. vervangen door Griekse yoghurt)
- Flinke scheut olie naar keuze (zonnebloem, olijfolie, kokos)
- 30 gram knoflook (ongeveer 6 grote knoflooktenen)
- 15 gram gember
- 1 glas water
- kruiden en specerijen:
- 1 kaneelstokje
- 10 kruidnagels
- 15 zwarte pepers (heel, dus geen poeder)
- halve theelepel komijnzaadjes
- 2 volle theelepels biryani masala (kruidenpotjes te koop bij Pakistaanse en Indiase toko)
- 1,5 volle theelepel (himalaya)zout (voor masala)
- 2 theelepels zout (voor rijst)
- 3 volle theelepels paprikapoeder voor pittige biryani (of 2 theelepels paprikapoeder voor mild)
- halve theelepel kurkuma
- 1 volle theelepel korianderpoeder
Ingrediënten voor de rijst:
- 500 gram basmati rijst
- 3 liter water
- 2 theelepels zout
Ingrediënten voor de garnering:
- 8 druppels kewra (te koop in Pakistaanse en Indiase winkels)
- 5 a 6 takjes koriander
- 2 takjes munt
- evt. 1 theelepel kleurstof
Weetje: wist je dat basmati rijst én Himalaya zout uit het Noorden van Pakistan en India komt? Daar liggen de Himalaya gebergtes. Het kan dus ook niet anders dan dat je voor biryani lekkere basmati rijst gebruikt, met het liefst himalaya zout.



Bereidingswijze: zo maak je biryani
Het snijwerk:
- Doe de rijst in een kom water en laat dit een half uurtje staan
- Ondertussen snij je de kipfilet in blokjes van ongeveer 2,5 cm groot
- Je snijdt de aardappels in blokjes van ongeveer 2 á 2,5 cm groot
- Schil de knoflook en gember en pureer dit in een hakmolen of stamp het fijn in een vijzel
- Schil de uien en doe deze door de helft. Vervolgens snij je het in reepjes en verdeel je dit in drie delen
- Snij de tomaten in kleine blokjes
- Snij de koriander fijn en de muntblaadjes (gebruik niet de steeltjes van de munt)

De masala maken van kip en aardappels:
- Doe een flinke scheut olie in een grote pan
- Voeg de ui toe en bak dit goudbruin
- Voeg de knoflook en gember toe en laat het een minuutje meebakken
- Voeg de kruiden, specerijen, tomaten en yoghurt toe
- Doe er een glas water bij. Er ontstaat nu een sausje: masala
- Hou het fornuis op hoog vuur en plaats de deksel op de pan voor 5 minuten
- Blijf wel een paar keer roeren zodat de masala niet aanbrandt
- Haal de deksel eraf en pureer de tomaten fijn met je pollepel zodat het één geheel wordt met de masala
- Voeg de kip toe en zet de deksel weer op de pan
- Blijf een paar keer roeren
- Haal de deksel van de pan als de kip wit gekleurd is
- Voeg de aardappels toe
- Zet het vuur op middenhoog en plaats de deksel weer op de pan voor een kwartiertje
- Haal de deksel weer van de pan: zie je geen water meer? Dan is het klaar. Zit er nog wel water bij, laat het water verdampen door de masala door te koken zonder deksel. Je mag alleen nog masala en olie overhouden zoals op de onderstaande foto.
NB: niet iedereen gebruikt aardappels in biryani. Hou je er niet van? Dan kun je dit weglaten.

De basmati rijst:
- Voeg 3 liter water toe aan een grote pan en laat dit koken
- Voeg er ook 2 theelepels zout aan toe
- Voeg de rijst toe aan de pan als het water gaat borrelen
- Laat de rijst koken en giet deze vervolgens af (met een vergiet)
Tip: wil je weten of de rijst gaar is? Neem één rijstkorrel en druk deze fijn tussen je vingers. Als dit makkelijk gaat, is de rijst klaar.

De biryani klaarmaken
- Doe een laag rijst in een grote pan
- Doe vervolgens een laag masala erbovenop
- Herhaal stap 1 en 2
- Doe 8 druppels kewra over de biryani
- Strooi er eventueel kleurstof overheen
- Strooi de koriander en munt over de biryani heen
- Meng de biryani door elkaar
- Zet de pan 5 minuten op middenhoog vuur op het fornuis
- Zet het vuur laag en laat nog even 5 minuten staan
Klaar om te serveren! Bismillah en eet smakelijk :)


Oh heeerlijk! Wat ben ik blij met jouw Pakistaanse recepten!