
Hou je van zoetigheid, van melk en van rijst? Dan moet je echt dit recept uitproberen. Bij ons thuis is dit altijd in een mum van tijd op, mijn dochters zijn er dol op. Ik heb dit recept van mijn moeder geleerd en ze vertelde dat ze vroeger, de jaren 50 en 60, grote pannen vol gajrela maakten om het vervolgens in de winter uit te delen aan de buren. Superleuk! Benieuwd naar het recept? Kijk dan even verder.
Wat is gajrela?
Gajrela is afgeleid van het woord Gajar, dat betekent wortel. Het is een typisch Pakistaans toetje dat wordt gemaakt van wortels, melk, nootjes en rijst. Je kunt het warm eten, maar het lekkerste is als je het goed laat afkoelen, daarna in de koelkast zet, en het vervolgens opeet. Gajrela proeft zoet en romig en proeft hier en daar crunchy door de rijst, wortels en nootjes.
Gajrela moet je trouwens niet verwarren met Gajar ka halwa. Dat is ook een toetje van wortels, maar is gemaakt van wortels en roomboter. Het is qua structuur droger dan Gajrela en proeft ook anders. Als je op de link klikt, dan kun je hier ook een recept van vinden: recept | Gajar ka halwa
Ingrediënten om Pakistaanse gajrela te maken
- 2 liter volle melk
- 250 gram slagroom (in plaats hiervan kan ook een extra liter melk toevoegen)
- 1 kg wortels
- 100 gram amandelen (gepeld of ongepeld naar keuze)
- evt. pistache
- 10 stuks kardemom
- 250 gram (riet)suiker
- 200 gram gebroken rijst
- 25 gram kokosschaafsel
- evt. 10 kardemom voor de geur
- evt. paar druppels kewra of rozenwater (te koop bij Pakistaanse of Indiase toko’s)
Benodigdheden
- Grote pan
- Keukenmachine (of een rasp, kost wel extra tijd)
- Kom voor de rijst
- Staafmixer
- Vijzel of hakmolen
Recept van gajrela, rijstpudding met wortels

- Dompel de rijst in een kom water en laat dit zo staan voor 15-20 minuten
- Was en schil alle wortels
- Rasp de wortels
- Zet de pan op het fornuis op hoog vuur en giet de melk in de pan
- Haal de zaadjes uit de schil van de kardemom en voeg het toe aan de melk
- Warm de melk met kardemom op
- Voeg de rijst (zonder water) en geraspte wortels toe
- Blijf regelmatig roeren zodat de melk niet aankoekt in de pan
- Zet het vuur wat zachter als de melk gaat borrelen (en het kan zelfs spetteren)
- Gebruik de staafmixer om de pap wat fijner te maken
- Voeg een paar druppels kewra of rozenwater toe
- Voeg de suiker toe
- Blijven roeren zodat de suiker niet verbrandt aan de bodem van de pan
- Haken de nootjes grof en voeg deze toe aan de pan
- Voeg de kokosschaafsel toe
- Roer ongeveer 10 minuten lang of totdat het wat papperiger wordt
- Zet het fornuis uit en garneer de gajrela eventueel met extra nootjes
Eet smakelijk! Bismillah :)
Geef een reactie