Het eerste Pakistaanse recept heb je inmiddels hier kunnen lezen. Vandaag zal ik een basis recept met jullie delen, namelijk de Pakistaanse pulao rijst. Dit is heerlijke rijst die je zo kunt eten, maar je kunt er ook voor kiezen om er een bijgerecht naast te maken. Ik leg je stapsgewijs uit hoe je deze smaakvolle rijst maakt.
Benodigdheden voor twee personen
♡ Twee kopjes Basmati rijst
♡ water
♡ Halve ui
♡ 250 gram kipfilet
♡ halve theelepel knoflook/gember pasta
♡ 3 of 4 kruidnagels
♡ 3 of 4 zwarte, ronde peper (ongemalen)
♡ halve theelepel zout
♡ mespuntje komijnzaad
♡ zonnebloemolie
♡ oude theedoek
Stappenplan
1. Laat het rijst een half uurtje weken in lauw water.
2. Snij de ui fijn en doe het in een kookpan met een scheutje zonnebloemolie.
3. Laat de ui donkerbruin kleuren, let op dat het niet aanbrand.
4. Snij de kipfilet in vierkanten blokjes en voeg het toe in de pan.
5. Bak de kipfilet zo’n vijf minuten en voeg dan toe: knoflook/gember pasta, kruidnagels, ongemalen zwarte pepers, zout en komijn.
6. Laat de kip nog zo’n vijf minuten bakken.
7. Voeg dan het rijst toe. Let op: zorg ervoor dat je het water waar het rijst in zit niet perongeluk meegiet in de pan! Alléén het rijst dus. Als je teveel water gebruikt, gaat het rijst plakken.
8. Voeg drie kopjes water toe en zet het vuur hoog.
9. Doe de deksel op de pan, maar niet helemaal, net dat er wat lucht uit kan.
10. Neem om de paar minuten een kijkje in de pan om te zien of het water geabsorbeerd is, draai het rijst een of twee keer om met een pollepel (niet te vaak doen, anders wordt het pap of breekt de rijst)
11. Als je ziet dat het water bijna is verdampt, zet je het vuur op zijn laagst.
12. Je zet een lage pan onder de kookpan om verbranding van het rijst te voorkomen.
13. Je neemt de theedoek en zet het strak vast onder de deksel van de kookpan. Hiermee neem je het vocht op dat uit de pan komt.
14. Je zet de deksel weer terug op de pan en laat het rijst ongeveer tien minuten koken op de laagste stand.
Bon appetit!
Ouafila says
Ziet er heerlijk uit! Dat ga ik proberen. Heb je die knoflook/gemberpasta zelf gemaakt?
mammiemammie says
Dankje :) Kan je zelf maken maar je kunt het ook kant en klare potjes kopen bij Pakistaanse toko’s. Is wel handig want het wordt in veel gerechten gebruikt.
Denise says
Dat ziet er heerlijk gezond uit!
Vlijtig Liesje says
Hoe krijg je de rijst zo mooi rond op het bord?!
mammiemammie says
Ik heb een plastic kinderbordje van de Ikea gebruikt. Vullen met rijst, beetje aandrukken, het grote bord op het bordje plaatsen en omdraaien.
Madelon says
Ik ben nieuwsgierig naar die knoflook en gember pasta hihi. Zijn dat gewoon gelijke delen en dan gemengd?
mammiemammie says
Ik zal er een foto van maken en op instagram plaatsen :) Mijn moeder maakt het altijd vers maar dat is mij teveel moeite haha.
Fatiha says
Heb je ook misschien een recept voor paratha’s / chapati’s? (als ik het goed spel)
Ik zoek al jaren een goed respect maar ze mislukken telkens bij mij! *snik*
Ze zijn bij mij of te korrelig, te dik, te flauw of gewoon helemaal mislukt..
Fatiha says
recept i.p.v. respect haha.
mammiemammie says
Haha ik ga het op mijn lijstje zetten om te plaatsen insha Allah. Ik ben zelf ook gek op parathas!
nikki says
ik ben zelfs pakitaans en mijn moeder maakt dat
mammiemammie says
Leuk om te lezen :)