Geschreven door Zohra | Het offerfeest staat weer voor de deur. Dat is voor mij het moment om te bedenken wat voor zoetigheid ik dit jaar op tafel ga zetten. Ik ben eruit, dit jaar maak ik wortel halwa (gajar ka halwa). Dit is een Pakistaans recept voor de zoetekauw. Lees gauw verder om te zien hoe je dit gerecht zelf kunt maken.
Zoet recept | Gajar ka halwa – toetje van zoete wortels
De benodigdheden:
- 2 kg wortel
- 1,5 pakje ongezouten roomboter
- 1 kop suiker
- Groene kardamon (6 stks)
- 200 gram Amandelschaafsel
- Handje vol nootjes naar keuze (bv. walnoten of pistache)
- Eventueel rozijnen
Werkwijze:
1. Rasp de wortels middelfijn. Niet al te fijn, anders lossen de wortels op. Ik doe dit met een rasp met grote gaten, dit is best een werkje. In een keukenmachine kan het trouwens ook.
2. Stamp de kardamoms eerst een beetje fijn in een vijzel, of met de onderkant van een glas.
3. Neem een grote pan, smelt de roomboter erin en doe daarbij de groene kardamons.
4. Zodra de boter gesmolten is, doe je er de geraspte wortelen bij, eventueel een klein slokje water. Even alles omroeren.
5. Laat dit vervolgens 15 minuten op een laag vuurtje met de deksel op de pan staan.
6. Na 15 minuten zul je merken dat de wortels een beetje geslonken zijn, en dat er vocht vrij gekomen is.
7. Nu kan je suiker toevoegen. Ik gebruik 1 kop, maar minder of meer mag natuurlijk ook (afhankelijk van hoe zoet je het gerecht wil hebben).
8. Nadat de suiker erbij gedaan is, zul je zien dat er meer vocht vrij komt. Even goed roeren en weer 15 minuten op een laag vuurtje de wortels verder laten sudderen. Vergeet de deksel niet op de pan te doen.
9. Hierna zijn de wortels nog meer geslonken en veranderen ze een beetje van kleur. Waarschijnlijk is er nog meer vocht vrijgekomen. Dit moetje nu gaan droogkoken op middelhoog vuur, en constant roeren met de lepel, zodat niks aanbrandt.
10. Als al het vocht verbrand is, dan kun je noten en rozijnen toevoegen.
En voilà je gerecht is klaar.
Ik vind zelf twee kilo best veel dus ik deel dit met familie en vrienden. Maar je kunt dit ook invriezen want de smaak verandert er niet op.
Alvast een fijne offerfeest gewenst. Geen Eid is compleet zonder wat zoetigheid!
Liefs,
Geef een reactie