Het is weer tijd voor een authentiek Pakistaans recept. Hoe je een Paratha kunt maken, heb je al eens kunnen lezen en misschien ook al uit geprobeerd. In dit artikel kun je lezen en bekijken hoe je stapsgewijs Besan ki roti maakt. Deze roti is gemaakt van kikkererwtenmeel. Je kunt deze roti lekker eten als brunch of lunch.
Recept: Besan ki roti
Ingrediënten
○ 500 gram bloem
○ 300 gram Besan (te koop in Pakistaanse en Indiasr toko’s)
○ 2 theelepels zout
○ 2 theelepels paprikapoeder (meer om het pittiger te maken)
○ halve theelepel gehakte korianderzaden
○ 2 hele lenteuien (als je dit niet hebt, gebruik je een kleine ui)
○ halve theelepel ajowan (niet perse nodig maar is lekker als smaakversterker)
○ 1 groene peper
○ 400 ml water (mogelijk iets meer, maar het moet niet plakkerig gaan worden)
○ een paar takjes koriander
Voor de raita (yoghurt dipsaus)
○ een kopje volle yoghurt
○ snufje zout
○ snufje komijnzaad
○ snufje zwarte peper
○ evt. paar blaadjes gedroogde munt
Benodigdheden
○ mengkom
○ snijplank en mes
○ deegroller
○ roti pan of koekenpan
○ zonnebloemolie
○ extra bloem
Hoe maak je Besan ki roti
1. Doe de bloem in de mengkom
2. Zeef de Besan over de bloem heen
3. Meng de bloem en Besan met elkaar in de kom
4. Voeg de kruiden toe in de mengkom
5. Snij de ui, groene peper en koriander takjes in fijne stukjes
6. Voeg deze toe aan de mengkom
7. Meng alles goed door met een lepel
8. Voeg het water toe en kneed het tot een geheel
9. Laat het een half uurtje afgedekt rusten
In de tussentijd kun je de Raita (yoghurt dipsaus) maken. Dit is heel eenvoudig door de ingrediënten door de yoghurt heen te mengen.
Vervolg Besan ki roti
10. Maak bolletjes van de deeg, zo groot als je handpalm
11. Verhit de pan
12. Strooi wat bloem uit op je werkblad en rol je bolletje rond uit
13. Doe de roti in de pan en sprenkel er een theelepel zonnebloemolie overheen (als je geen roti pan hebt, is het mogelijk handig om een theelepeltje olie in de pan te verhitten voordat je de roti erin doet)
14. Draai de roti om en let op dat je roti niet verbrand
Serveer met de yoghurt dipsaus! Bismillah :)
Volg jij Aunty Tandoori al op Facebook? En welk Pakistaans/Indiaas recept zou je graag zou willen zien op de blog?
Liefs,
Mahwish
Farah says
Ziet er erg lekker uit, wat is Besan? Ben benieuwd of ik het hier in Marokko kan vinden.
Farah says
Lang leve google….heb het al gevonden! Kikkererwtenmeel? Klopt dit?
mammiemammie says
Haha inderdaad, waar zouden we zonder Google zijn! Klopt inderdaad, het is gemaakt van kikkererwten. Je kunt het meel ook trouwens gebruiken als scrub voor je huid, heerlijke oppepper :)