Op vakantie gaan: het is altijd even zoeken. Wat is je budget, hoeveel dagen heb je, hoe ver wil je reizen, wat voor soort vakantie wil je? Wij zijn deze zomer naar Malta geweest, een kleine eiland dat tussen Italië en Tunesië in ligt. Midden in de Middellandse zee. Je kunt je dus voorstellen dat je veel zee ziet, maar niet zozeer hoe je dat in Nederland kent. Benieuwd hoe wij het ervaren hebben? Lees dan lekker mee.
De vakantie uitkiezen en voorbereiden
Een vakantie uitkiezen gaat niet altijd makkelijk. Bij ons thuis wil iedereen het liefst zwemmen en naar het strand, terwijl ik graag de natuur en cultuur wil ontdekken. Daarom probeer ik vaak op zoek te gaan naar een plek waar beiden mogelijk is. Zo kwam ik dit jaar uit op Malta! Het leek mij ideaal want het is niet lang vliegen, je kunt er zwemmen en het is warm, en je kunt er nieuwe plekken ontdekken. En iedereen was het ermee eens, yes! Het eiland zou zo groot zijn, dat je binnen een uur van het noorden naar het zuiden kan reizen met de auto.
Ik dit artikel zal ik mijn tips delen voor als je zelf ook eens een bezoekje wil gaan brengen aan Malta:
Tip 1: vervoer op het eiland Malta
Op het eiland heb je goed en betaalbaar openbaar vervoer: routebussen. Er zijn geen metro’s of trams. Als je gebruik van wil maken van de bussen, dan zou ik mij hier wel van tevoren in verdiepen. Je kunt hiervoor op de website van de Malta Public Transport kijken. Omdat je met de bus toch wel iets langer onderweg bent en wij het niet zagen zitten om steeds op een bus te moeten wachten en te moeten overstappen, kozen wij voor een ander vervoersmiddel: Bolt.
Bolt is een soort (Europese) Uber die veel gebruikt wordt op Malta, we begrepen van een chauffeur dat er wel meer dan 2000 Bolt chauffeurs werkzaam zijn op het kleine eilandje. En dat was fijn, want als een een ’taxi’ nodig hebt, stond deze binnen een paar minuten voor onze neus. Het is wat duurder dan de bus, maar wij vonden het een hele fijne service. Je kunt hiervoor gebruik maken van de Bolt app. Bijkomend voordeel vonden wij dat je op deze manier op een leuke manier in gesprek raakte met de locals.
Tot slot zijn er mensen die ook een auto huren om de eilanden te verkennen. Wijzelf zagen dat niet zo zitten omdat je, net als in Engeland en Pakistan, links rijdt. Het is dus echt even omschakelen. Daarnaast heb je veel smalle steegjes en zaten wij niet te wachten op stressvolle situaties waarin je moest priegelen met een auto.
Tip 2: verschillende soorten stranden
De stranden van Malta kun je natuurlijk niet vergelijken met bijvoorbeeld Scheveningen. Maar ik was wel in de veronderstelling dat alle stranden zand hadden. Dit was niet het geval, veel zwemplekken zijn ‘rauw’ gehouden met rotsen. Er zijn stranden die ondiep zijn, hier en daar zie je visjes zwemmen. De eerste strand waar wij kwamen, was Qawra Point Beach. Dat was een heel klein strandje, waar je aan de linkerkant een ‘rauwe’ en diepere gedeelte had, je zwemt daar tussen kleine rotsen in en kunt binnen een paar minuten overzwemmen naar een mini eilandje. Aan de rechterkant was het water ondiep en kon je lekker spelen (zie onderstaande foto). De zee was wel erg zout, en je zag hier en daar tussen de rotsen ook opgehoopt zout liggen, dat vond ik wel bijzonder.
Populaire stranden zijn bijvoorbeeld Golden Bay, Ghadira Bay, Paradise bay en Riviera beach. Ik zou van te voren goed kijken welke strand je kiest, de ene strand heeft wel zand, de andere niet. De ene is moeilijk te bereiken terwijl je bij de ander zo het strand oploopt.
Wat bijzonder is, is dat je bijvoorbeeld ook in steden kunt zwemmen. Midden in de stad, naast de boulevard heb je verschillende afstapjes om het water in te gaan. Je hebt ondiepe en diepe gedeeltes. Dit is een voorbeeld van St. Julian’s:
Bijna alle toeristen brengen een bezoekje aan Blue Lagoon op het eilandje Comino. Dit schijnt één van de mooiste plekje van Europa te zijn. Wij zijn hierheen gegaan maar het was zó ontzettend druk (en klein), dat ik het niet zo fijn vond. Als je alle mensen wegdenkt, is het wel prachtig! Wij zijn uiteindelijk een stukje gaan lopen, en met zwembanden gaan zwemmen in de diepere zee. Ik zou dit trouwens zelf niet aanraden voor kinderen/volwassenen zonder zwemdiploma’s:
Tip: neem naast een zwemband ook een duikbril mee. Het is ontzettend leuk om op zoek te gaan naar visjes. Mijn dochters hebben veel plezier gehad met de duikbril.
Tip 3: leeftijden van je kinderen
Mijn dochters zijn momenteel 9 en 12 jaar. Ik vond deze leeftijd prima om samen naar Malta te gaan. In alle eerlijkheid, ik ben blij dat ze niet jonger waren. Malta is een heuvelachtig gebied en dat loopt echt niet fijn met kleine kinderen, vooral niet als je een kinderwagen zou hebben. Nu konden ze zelfstandig zwemmen (met een oogje in het zeil) en konden zij ook van de culturele/historie genieten. Als je kleine kinderen hebt, dan zou ik een All Inclusive in Turkije aanraden zoals in Side of Alanya.
Tip 4: Mustsees in Malta
Er zijn wel echt een aantal plekken die je gezien moet hebben als je naar Malta moet gaan. Ik zal ze hieronder uitlichten:
- Blue Lagoon op eilandje Comino: voor mij was het eerlijk gezegd niet zoals ik hoopte. Ik had van te horen gelezen en gehoord dat dit een prachtige plek is, maar door de grote drukte en hoeveelheid aan boten met toeristen vond ik het eigenlijk een domper. Ik besefte natuurlijk wel dat al die andere mensen daar waren, omdat ze net zoals ik ook de mooiste strand van Europa wilden zien.
- Crystal Lagoon: iets minder bekend dan Blue Lagoon is de Crystal Lagoon. Dit is een baai bij Comino eiland, met prachtig water, omringd door kalkstenen kliffen. Wij maakten hier een stop toen we een boottocht maakten, en mijn dochters hebben hier heerlijk in kunnen zwemmen.
- Eiland Gozo: wij verbleven zelf op het hoofdeiland Malta, maar Gozo is meer een ongerepte eiland waar je heerlijk kunt wandelen. Je kunt hier ook een quad huren om het eiland te verkennen. Je hebt hier ook grotten waar je met een bootje heen kunt.
- Hoofdstad Valetta: in de hoofdstad heb je een gezellige stad, mooie architectuur en wat ik zelf het hoogtepunt vond: de Barraka gardens. Je hebt twee Barakka Gardens: de Upper Barakka Gardens en Lower Barakka Gardens. Ze zijn op loopafstand van elkaar, de Lower Barakka Gardens waren zowat uitgestorven toen we daar liepen. De Upper Barakka Gardens is wel een toeristisch plekje, het is ook zeker een mooie plek met prachtig uitzicht.
- Sliema: je hebt twee populaire plekken op Malta waar veel toeristen zitten: Sliema en St. Julian’s. Ik heb begrepen dat St. Julian’s meer een plek is waar jongeren heen gaan en een groot uitgaansleven is. Hier zaten we gelukkig niet en we zijn er ook maar één keer overdag geweest. We zaten zelf in een buitenwijkje van Sliema en zijn meerdere avonden naar Sliema geweest. Hier heb je lekkere eettentjes, gezellige boulevard, winkeltjes (ook Zara en Starbucks), grote supermarkt.
- Vissersdorp: Helaas zijn we hier zelf niet heen geweest, maar ik wil het toch in dit lijstje benoemen omdat het mij een mooie plek lijkt. Dus als je gaat en je mocht tijd hebben, ga dan ook naar de vissersdorp Marsaxlokk. Je hebt hier een leuke haven met allerlei vissersbootjes, en er wordt dagelijks een kleine vismarkt georganiseerd. Op de zondagen schijnt er een grote markt plaats te vinden, ook voor toeristen.
- Mdina en Rabat: Ik wil afsluiten met mijn eigen hoogtepunt, een bezoekje aan het stadje Mdina. Mdina is een stadje dat wordt omringd door hoge muren, je kunt er alleen naar binnen via een poort. Er wonen ook maximaal 300 bewoners in het stadje. Mensen die daar niet wonen mogen ook niet met een auto naar binnen, waardoor je mensen alleen ziet lopen door de kleine, schattige steegjes. Er zijn trouwens wel ritten met een paard rijtuig. Daar hadden wij gebruik van gemaakt maar eerlijk gezegd kun je prima zonder zo’n ritje de plek verkennen (want zo groot is het niet). In Mdina heb je leuke souvenirwinkeltjes, schattige eettentjes en ijssalons. De omgeving buiten Mdina heet Rabat:
Tip 5: boottochten via de haven
Via de havens (ik zag het bij Sliema) kun je leuke boottochten boeken. Je kunt met een grote pendelboot van de gedeelte Sliema naar de hoofdstad Valetta varen (dit is trouwens ook prima te doen met de auto). Daarnaast worden er volop boottochten aangeboden naar Blue Lagoon op het eiland Comino. Dit hebben we zelf ook gedaan, varen op de Middellandse zee was zeker een aanrader. Als je van te voren een tocht wil boeken, kan dit ook. Ik heb dat via een site gedaan die wereldwijde excursies aanbiedt.
Tip: weet je niet zeker of jij of je kinderen zeeziek worden, neem dan voor de zekerheid reisziekte tabletjes mee, die werken supergoed tegen misselijkheid
Tip 6: eten en drinken
Let op dat je het kraanwater niet kunt drinken. Aangezien wij in een resort zaten, betekende dit dat wij water moesten inslaan. Het fijne is wel dat je op Malta bekende winkels hebt, dus wij kochten dit in bij Lidl. Op Malta zelf heb je ontzettend veel eetgelegenheden en ook divers: Mediterraans, Italiaans, Indiaas/Pakistaans, Turks. Voor ieder wat wils. En voor als je een moeilijke eter bent of kinderen hebt die moeilijk eten, je hebt ook Mc. Donalds, Burger King en Pizza Hut. Bij de Maccie haalden we weleens een Mc Flurry. Let wel goed op waar je eet, wij zijn altijd heel voorzichtig wat betreft hygiëne en toch heeft één van mijn dochters voedselvergiftiging opgelopen.
Tip 7: mensen en taal
Tot slot zijn de mensen op Malta erg vriendelijk. Er wordt veel Engels gesproken, en Maltees (dat lijkt op een soort van Europees Arabisch). De overgrote meerderheid van de bewoners is Christelijk, twee procent zou moslim zijn. Omdat wij veel met de Bolt op pad gingen, kwamen we mensen uit verschillende landen tegen zoals uit Libië, Turkije, Eritrea, India, Bangladesh etc. Superleuk en verrijkend!
Tip 8: overige tips
Wij vlogen zelf voor het eerst met Ryanair. Dat bleek wel echt budget van de budget, en ze zijn streng met de grootte van de handbagage. Wij mochten per persoon maar één kleine tas meenemen met de afmetingen Welke tas je hiervoor het beste kunt gebruiken? Ik zou mezelf niet zijn als ik niet zou uitzoeken welke tas als handbagage bij Ryanair te gebruiken is (klik op het linkje, dan kom je terecht op een sporttas van Decathlon).
Geef een reactie