Je kindje wil een blokkentoren bouwen maar het valt om. Hij stopt ermee en speelt er vervolgens nooit meer mee. Of je kind gaat leren fietsen. Ze valt en geeft het op want fietsen is te lastig. Maar het kan ook dat je kind niet weet hoe het moet omgaan met lastige schoolopdrachten. Hoe kunnen we kinderen makkelijker leren omgaan met uitdagingen?
Uitdagingen aangaan als kind: hoe stimuleer je dit als ouder
Geef het goede voorbeeld
Het is algemeen bekend dat kinderen hun ouders kopiëren. Laat aan je kind zien dat bij jou ook niet alles in één keer lukt. Of dat voor jou ook niet alles even makkelijk is om te doen. Als je bijvoorbeeld een ingewikkeld recept uitprobeert, kun je zeggen “ik wil dit echt graag leren maar ik vind het wel moeilijk hoor. Ik ga gewoon blijven proberen tot het mij lukt”. Of als je bijvoorbeeld een klus in huis gaat doen die je nooit eerder heb gedaan zoals het opknappen van een kinderstoeltje. Dan kun je bijvoorbeeld zeggen “oei, dit is wel moeilijker dan ik dacht. Ik ga mijn best doen om er iets moois van te maken”.
Leg uit: het is een leerproces
- Van proberen kun je leren
Leg uit dat je dingen leert als je het probeert. Als je iets niet probeert, zul je ook nooit weten of je het lukt. Hiervoor kun je de toverspreuk ‘van proberen kun je leren’ gebruiken. Dit zinnetje kun je vaker herhalen, zodat je kind weet dat hij/zij in een leermoment zit.
Mama’s wijze woorden: van proberen kun je leren
- Het is oké dat het niet in één keer lukt
Sommige kinderen denken dat als zij iets doen, dat dit dan in één keer moet lukken. Of zelfs dat het in één keer helemaal goed moet zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben: je kind is perfectionistisch, je kind vergelijkt zich met kinderen die het al wel kunnen, je kind focust op resultaat in plaats van het proces. Laat je kind dus weten dat het oké is als hij/zij iets leert en dat het niet meteen lukt. Je kunt school als voorbeeld nemen: je gaat naar school om te leren, als je alles in één keer zou moeten kunnen, dan hoef je ook niet naar school.
- Je kunt het nóg niet
Wanneer je merkt dat je kind wil opgeven of uitspraken doet zoals “ik kan het niet”, kun je je kind het beste aanmoedigen en hierin corrigeren. Het zinnetje “ik kan het niet” kun je veranderen naar “ik kan het nóg niet”. En als je kind wil opgeven, kun je uitleggen dat alles in stapjes gaat. Je kunt voorbeelden nemen die je kind aanspreken zoals een volgetje.
Als een vogeltje wordt geboren, kan het niet vliegen. Dan komt er een dag dat de vogel zijn vleugels ontdekt en hij weet dat hij hiermee kan vliegen. Het vogeltje gaat het proberen: eerst kan hij helemaal niet vliegen, dan kan hij wapperen met zijn vleugels, dan vliegt hij een klein stukje en op een dag vliegt hij het hele land rond.
- Pauze inlassen maar niet opgeven
Als je kind gedemotiveerd raakt, kun je het beste een pauze inlassen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen “je hebt goed je best gedaan vandaag, morgen ga je het weer opnieuw proberen”. Ga niet te snel mee in het opgeven van zaken, want zo blijven kinderen in hun comfortzone zitten. En voor je ontwikkeling is het juist goed om uit je comfortzone te stappen.
Focus op het positieve
- Complimenteer de inzet
Complimenten geven aan je kind kan motiverend werken. Als je ziet dat je kind een stap verder is gekomen, kun je hem/haar complimenteren “hey, ik zie dat je goed geprobeerd hebt om deze sommetjes te maken, goed hoor!” Daarvan zal je kind groeien en zichtbaar stralen. Wil je meer tips lezen over het geven van complimenten? Bekijk mijn post op Instagram over complimenten geven aan je kind.
- Wist je nog die keer dat je leerde…
Grijp terug naar momenten waar je kind het moeilijk had en dat het toch een succes werd. Bijvoorbeeld een bal leren overgooien, leren steppen, leren fietsen, leren zwemmen… noem het maar op! Dat was ook niet allemaal in één keer gelukt en daar heeft je kind zich ook voor moeten inzetten. Dus als je dat kon, dat je dit ook.
- Bespreek de leerkuil
En last but not least, om het visueel te maken kun je gebruik maken van de onderstaande printable. Hierin zie je dat je kind aan de linkerkant staat en in de eerste instantie met frisse moed aan iets nieuws gaat beginnen. Maar vervolgens belandt je kind in de leerkuil: het moment dat je je moet inzetten om de berg weer op te klimmen. En dat gaat ook zeker lukken, je moet alleen niet opgeven en inzet tonen. Een helpende hand kan soms ook nodig zijn.
Leerkuil: uitleg aan kinderen
PDF bestand ‘Leerkuil’ downloaden
Ik besteed altijd veel tijd aan het maken van de printables. Natuurlijk doe ik dit met veel plezier. Ik wil graag dat het mogelijk blijft om deze gratis te kunnen blijven aanbieden. Daarom wil ik je vragen om het volgende te doen:
- Volg/like MammieMammie.nl via minimaal één van deze kanalen: Facebook, Instagram, Pinterest en/of YouTube
- Deel dit bericht op je Social Media zodat het bereik groter wordt en de kleurplaat door veel kinderen gebruikt kan worden.
- Ben je niet actief op Social Media? Geen probleem, dan kun je je aanmelden voor de mailing:
Liefs, Mahwish
Geef een reactie