Elk jaar vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. Dit jaar is dat van 26 januari tot en met 5 februari 2022. Deze dagen worden georganiseerd om het (voor)lezen een jonge kinderen te stimuleren. Als schrijfster én mama kan ik deze week dus niet zomaar aan mij voorbij laten gaan! Ik ga je daarom in dit artikel meer vertellen over het belang van voorlezen en ik geef ik je een aantal leuke boekentips mee die je via Bruna kunt aanschaffen.
Het starten met voorlezen
Laten we starten met het starten voorlezen. Vaak vragen ouders zich af wanneer ze kunnen starten met het voorlezen aan hun kindje. Kan dit al op baby leeftijd of is het handig om te wachten tot je kindje al een peuter is? Daar kan ik eigenlijk heel kort over zijn: het is nooit te vroeg om te beginnen met voorlezen! Als je kind nog een baby is, kun je al voorlezen. Je kunt mooie prentenboeken aanschaffen en met je baby op schoot het verhaal vertellen terwijl je samen naar de illustraties kijkt. En voor je baby zelf kun je heerlijke knisperboeken en stoffen boeken aanschaffen. Hier kan je baby al mee spelen als het voorwerpen kan vasthouden. En ja, vaak zal zo’n boekje ook richting het mondje gaan, maar dat is allemaal oké. En laat ik er ook gelijk bij zeggen: het is ook nooit te laat om te beginnen met voorlezen! Als je tijdens de baby periode geen aandacht hebt gegeven aan voorlezen, kun je altijd nog starten. Gebruik leuke kartonnen boeken, flapboeken, prentenboeken en gewone leesboeken om voor te lezen.
Het belang van voorlezen
Maar waarom zou je eigenlijk zoveel aandacht geven aan voorlezen? Wat is het belang hiervan? Hieronder staan een aantal redenen opgesomd:
- Vergroten van taalinzicht
Eén van de belangrijkste redenen om voor te lezen is het vergroten van de woordenschat. Je kind leert op een speelse manier nieuwe woorden kennen, maar daarnaast leert je kind ook hoe zinnen worden opgebouwd. Je kind leert ook hoe je de grammatica regels toepast. Super leerzaam!
- Band stimuleren tussen ouder en kind
Hoe heerlijk is het om een (terugkerend) moment in te lassen waarin je één op één contact hebt met je kind? Lekker op de bank of in de slaapkamer. Je kunt het als vast onderdeel terug laten komen voor het slapen gaan, dit zorgt ook meteen voor een rustige einde van de dag.
- Oefenen met concentratie
Kleine kinderen hebben een kleine spanningsboog. Na een paar minuten zijn ze al afgeleid en richten zij hun aandacht op iets anders. Zo zul je ook merken dat kleine kinderen zelden rustig een film kunnen afkijken in de bioscoop. Maar ook als je een te lang verhaal vertelt, zal de kans groot zijn dat je kindje afhaakt. Maar je kunt de concentratie natuurlijk wel opbouwen. Dit kun je doen door te starten met korte verhaaltjes en dit steeds meer uitbreiden. Of door regelmatig hetzelfde boekje voor te lezen, dat vinden kindjes vaak erg leuk. Je zult dan merken dat je kindje de aandacht steeds beter weet vast te houden.
- Ter ontspanning
Voorlezen is natuurlijk ook gewoon een leuke activiteit! Je kunt op de dag zelf even een pauze moment inlassen en met je kind op de bank gaan zitten om een boek te lezen. Zo leert je kindje meteen dat je niet de hele dag door moet gaan, maar dat het ook belangrijk is om ontspanningsmomenten in te bouwen. Vooral in de hedendaagse drukke levens is dit van groot belang.
- Stimuleren van fantasie
Verhalen horen stimuleert ook de fantasie van kinderen. De leefwereld van je kind wordt op een leuke manier vergroot. Wil je meer lezen over het belang van fantasie? Lees dan eens dit artikel: waarom is fantasie spel belangrijk voor kinderen?
- In gesprek gaan met je kind
Boeken kunnen een mooie opening zijn om in gesprek te gaan met je kind. Als je kindje bijvoorbeeld bang is voor het donker, dan kun je hier een boek over voorlezen. Zo leert je kind hoe je hier gewenst mee om kan gaan, maar nog belangrijker: je kunt met je kind in gesprek gaan. Wat doet het verhaal met hem/haar? Wat herkent je kind uit het verhaal? Wat kan je kind nu zelf doen om (in dit geval) minder bang te zijn?
- Verbanden leggen
Voorlezen stimuleert de hersenen voor verschillende manieren. Als je kind een verhaal hoort, dan kan het verbanden leren leggen: wat is er gebeurd en wat waren hier de gevolgen van? Hoe kan je problemen weer oplossen en wat kun je de volgende keer anders doen?
Boekentips voor jonge kinderen
De Nationale Voorleesdagen zijn gericht op jonge kinderen. Ik kijk ieder jaar uit naar de Nationale Voorleesdagen. Elk jaar ben ik weer benieuwd welke prentenboek ‘prentenboek van het jaar’ is geworden, deze zijn altijd zó leuk! Dit jaar is de prentenboek van het jaar: Maar eerst ving ik een monster.
Bij Bruna kun je onwijs veel leuke prentenboeken en kinderboeken voor kinderen van 0 – 6 jaar kopen.
Hieronder zal ik een aantal van onze favoriete kinderboeken delen:
Dit leuke boek gaat over het vogeltje Coco. Ze durft niet te vliegen, want wat nou als ze valt? Maar als Coco een duwtje in de rug krijgt van mama, lukt het toch om te vliegen en brengt ze fijn tijd door met de andere vogeltjes. Dit boek gaat over moed verzamelen en het idee dat je meer kunt dan je denkt. Superfijn om als voorbeeld te geven aan kinderen!
De klassieker ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ mag zeker niet ontbreken in dit lijstje! Dit is een prachtig boek om voor te lezen aan je kind en jullie onderlinge liefde nog meer te versterken. Grote Haas en Hazeltje houden namelijk onwijs veel van elkaar en vertellen dit aan elkaar op verschillende manieren.
Ik ben groot fan van dit boek! Het is zo fantasievol en leuk getekend. Het gaat over een dierenbos, elke avond voor het slapen lezen de dieren een verhaal. Maar dan merken ze dat hun boeken verdwijnen, er is een boekendief! Uiteindelijk blijkt het diefje een eenzaam wezentje te zijn, hij wil alleen maar samen lezen. Zo blijkt het diefje dus een boekenliefje. Een mooi verhaal waarin thema’s zoals moed, eenzaamheid, vergeven en vriendschap centraal staan.
Wist je dat…
Wist je trouwens dat mijn eigen kinderboeken ‘Sara en Hamza’ ook te koop zijn bij Bruna? Daar ben ik supertrots op! Neem dus vooral een kijkje op de site.
Liefs,
Mahwish
Geef een reactie