Merk jij dat jouw kindje vaak struikelt of vaak valt? Vraag je je af of dit normaal is of dat er iets aan de hand is? In dit artikel wordt besproken hoe het komt dat kinderen vaak struikelen en vallen, en hoe je dit probleem kunt aanpakken.
Alle kinderen vallen en struikelen weleens. Maar als je merkt dat je kind vaak struikelt en valt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan dat de motoriek van je kind niet goed ontwikkeld is, of je kind kan problemen hebben met prikkelverwerking.
Vaak vallen en struikelen: hoe komt dit
Motorische achterstand
Laten we beginnen met de motorische achterstand. Als het je opvalt dat je kind vaker valt dan andere kinderen, dan kan het zijn dat de motoriek van je kind niet goed is ontwikkeld. Herken je bijvoorbeeld dat je kind steeds struikelt als het tikkertje speelt? Of vind je dat je kind stijf loopt?
Je kunt verschillende oefeningen met je kind doen zoals:
- Maak een hinkelbaan en ga samen hinkelen
- Krijt een rechte streep over de grond en balanceer over de streep heen
- Schaf balans speelgoed aan om balans aan te leren
- Laat je kind springen op een trampoline
- Hou een skippybal race met een broer/zus of vriendje/vriendinnetje
- Breng regelmatig een bezoekje aan de speeltuin om te spelen op het klimrek, schommel etc.
- Doe samen een wedstrijd met touwtje springen
- Zet een parcours uit met Gonge rivierstenen, hoepels en houten blokken
Tip: Gonge Speelgoed is speciaal ontwikkeld speelgoed dat gericht is op de motoriek van je kind. Je kunt hiermee de motorische en sociale vaardigheden van je kind ontwikkelen. Het speelgoed is daarnaast ook nog eens duurzaam en tijdloos. Dit soort speelgoed wordt daarom vaak gebruikt door peutergymdocenten en kinderfysiotherapeuten.
Samen spelen is natuurlijk ontzettend leuk! Maar je zult merken dat je ook geduld moet opbrengen, leren kost nu eenmaal tijd. Kinderen leren veel van herhaling, dus herhaal de oefeningen met regelmaat. Maar je kunt je natuurlijk ook voorstellen dat alleen herhalen saai is voor kinderen, dus probeer de bovenstaande oefeningen ook af te wisselen.
Lees ook het artikel: wat zijn de voordelen van peutergym?
Prikkelverwerking
Als er geen motorische achterstand is, dan is er misschien wel sprake van prikkelverwerking. Kinderen krijgen de hele dag door informatie via het lichaam. Dit wordt vervolgens verwerkt in je hersenen. Dit heet sensorische informatieverwerking.
Het evenwichtsorgaan ontvangt ook prikkels, maar als dit niet goed wordt geordend in het hoofd, dan kunnen er problemen ontstaan: je kind struikelt sneller. Dit is natuurlijk vervelend voor je kind. Het is dan belangrijk om uit te laten zoeken of er sprake is van een ondergevoeligheid of overgevoeligheid van de zintuigen.
Als je het vermoeden hebt dat je kind last heeft van prikkelverwerkingsproblemen, dan kun je het beste contact opnemen met een kinderfysiotherapeut of een ergotherapeut.
Succes!
Uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock | fotografie Rom Chek
Lisette says
Even een toevoeging op deze opties; het kan ook nog zijn dat het kind een bril nodig heeft. Deze oorzaak komt vaak voor en merk je vaak ook in onhandig gedrag, struikelen, dingen omstoten e.d. (Jonge) kinderen geven niet aan dat ze niet goed zien omdat ze niet weten wat een “normaal” zicht is.