Dat een kind liefde nodig heeft om te groeien weten we natuurlijk allemaal. Maar wist je ook dat er verschillende liefdestalen zijn? Dit geldt trouwens ook voor volwassenen. Elk persoon heeft een voorkeur aan bepaalde liefdestalen. Kun jij herkennen welke talen jij met je kind spreekt, en of dit in balans is met elkaar?
1. Lichamelijke aanraking
Kinderen groeien van aanrakingen, sterker nog, ieder mens heeft behoefte aan aanraking. Het is ook niet voor niets dan mensen vaak graag een huisdier nemen als ze eenzaam zijn. Je kunt je dus wel voorstellen dat het belangrijk is om je kind regelmatig te knuffelen en te kussen. Ook wanneer je dit niet gewend bent geweest uit je eigen jeugd, is het belangrijk om hier een gewoonte van te maken (ook al voelt het onnatuurlijk aan). Je ziet vaak dat kinderen vaak gekust of geknuffeld worden als ze klein zijn, maar ook als ze ouder worden, blijft dit iets belangrijks. Merk je dat je kind liever niet wil dat je kust of knuffelt? Geef het dan bijvoorbeeld een aai over de bol, of wrijf over de rug of arm.
Abu Hurayrah zei: “De Boodschapper van Allah ﷺ kuste al Hassan Ibn Ali (zijn kleinzoon), toen Al Aqra Ibn Haabis al Tameemi bij hem zat. Al Aqra zei: “Ik heb tien kinderen en ik heb er nog nooit één gekust. De Boodschapper ﷺ keek hem aan en zei: “Degene die geen genade uit, zal geen genade worden betoond.” (Al Boekhaari)
Voorbeelden:
Jij hebt hard gesport vandaag. Zal ik je een lekkere massage geven?
Heb je zin om naast elkaar op de bank te liggen? Dan kijken we samen iets leuks.
Wie heeft er zin in een kietel gevecht?
2. Tijd en aandacht
We (volwassenen en kinderen) worden tegenwoordig snel opgeslokt door het dagelijkse leven: huishouden, werk, school, buitenschoolse activiteiten, sport, huiswerk, sociale contacten etc. Maar laten we vooral niet vergeten waarom we een gezin hebben: zodat we liefde kunnen delen en tijd met elkaar kunnen doorbrengen, zodat we onze kinderen met de juiste tools kunnen begeleiden naar de volwassenheid. Als ouder ben je immers verantwoordelijk om je kind goed op te voeden, en hoe doe je dat beter dan met liefde?
‘Abdoellaah (moge Allah tevreden over hem zijn) heeft verhaald dat de boodschapper van Allah ﷺ heeft gezegd: “Eenieder van jullie is een herder en is daarmee verantwoordelijk voor zijn kudde. De leider van de mensen is een herder en is daarmee verantwoordelijk voor hen. De man is de herder van zijn gezin en is daarmee verantwoordelijk voor hen. De vrouw is een herderin van het huis van haar man en kind en is daarmee verantwoordelijk voor hen. De slaaf is de herder van het rijkdom van zijn meester en is daarvoor verantwoordelijk. Eenieder van jullie is een herder en eenieder van jullie is verantwoordelijk voor zijn kudde.” (Al Boekhaarie en Moeslim)
Probeer je kind bijvoorbeeld alle aandacht te geven als hij/zij iets verteld. Komt het niet uit? Maak dan contact met je kind door het vriendelijk aan te kijken, of aan te raken en spreek af dat je een bepaalde klus afmaakt en daarna graag naar het verhaal luistert. Maak ook tijd om samen activiteiten te ondernemen, zoals ergens een hapje eten of samen te spelen. Ook als je een druk bestaan hebt of laag in je energie zit, is het mooi om makkelijke gezinsrituelen te ontwikkelen die elke week terugkeren. Bijvoorbeeld door elke zondag samen een uurtje te wandelen, of elke vrijdag samen naar de moskee te gaan.
Voorbeelden:
Zullen we samen een leuk spelletje doen?
Het is weer zaterdag, dat betekent dat we samen gaan koken. Wat zullen we maken?
Laten we samen gaan wandelen in het bos/park.
3. Cadeaus geven en krijgen
Kleine kinderen geven op hun manier al cadeautjes als ze jong zijn, bijvoorbeeld door een bloemetje te plukken of een steentje te geven. Je mag je kind dus ook weleens verrassen met een cadeautje. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling om je kind te overladen met cadeaus, want cadeaus geven moet wel in verhouding staan met de rest van de punten die besproken worden in dit artikel. Daarnaast dienen we ook in acht te houden dat we niet onnodig geld moeten verspillen, en laten we ook vooral zorg dragen voor onze wereld door niet opgeslokt te raken in de consumptiemaatschappij. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een tweedekans cadeautje. Een cadeautje hoeft niet altijd als beloning, het kan soms ook zomaar om te laten zien dat je aan hem/haar dacht, of natuurlijk tijdens ‘ied.
Overgeleverd door Abu Hurayrah, dat de Profeet ﷺ zei: “Geef geschenken aan elkaar, want geschenken nemen wrok weg.” (Musnad Ahmad, Mudjalat Athani, 8882. En in Sunan At-Tirmidhi, 2277)
Voorbeelden:
Ik heb iets gekocht wat je heel graag wilde! Ik zag het en moest meteen aan je denken.
Fijn dat je mij zo goed hebt geholpen. Laten we een ijsje gaan halen!
Kijk eens wat ik voor jou heb: een leuk kaartje en bloemetje om jou te vertellen dat ik je lief vind :)
4. Dienst of gunst verlenen
Om je kind te leren om zelfstandig en zelfredzaam te worden, is het belangrijk dat je niet alle taken uit handen neemt. Laat je kind maar zelf de kamer opruimen, of laat die hersens maar even kraken als ze het antwoord niet meteen weten op een rekensom. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je nooit een handje kunt helpen. Als je merkt dat je kind daadwerkelijk vastloopt, dan is het fijn als jij er als ouder bent om een duwtje in de rug te geven, of om de last wat dragelijker te maken. Dat valt ook onder barmhartigheid. Als Allah barmhartig is naar ons toe, mogen wij dit ook zeker zijn voor onze kinderen.
Jareer Ibn Abdullah, moge Allah met hem tevreden zijn, heeft overgeleverd: “De Profeet ﷺ heeft gezegd: “Wie geen barmhartigheid voor mensen heeft, zal geen barmhartigheid van Allah ontvangen.” (De uiteindelijke overlevering door Moesliem)
Voorbeelden:
Ik zie dat je veel leerwerk hebt. Kun je een hulp gebruiken met overhoren?
Het lijkt alsof je moe bent, kan ik je ergens mee helpen?
Jij hebt vandaag al veel gedaan. Ik ruim je speelgoed/kleding wel op.
5. Lieve woorden
Alle kinderen hebben behoefte aan liefde en lieve woorden zijn een belangrijk onderdeel om je liefde te tonen (ook dit valt onder barmhartig zijn). Vertel je kind dat je van hem/haar houdt, dat je trots op hem/haar bent en wat voor fijne eigenschappen hij/zij heeft. Ook hier geldt weer: hou dit in balans, want je wil niet dat je kind afhankelijk wordt van complimenten. Als je meer wil lezen over complimenten geven, kun je dit artikel lezen: Hoe geef je complimenten aan kinderen + gratis complimenten kaarten
Voorbeelden:
Bedankt dat je mij hielp om boodschappen te halen. Jazak Allahoe ghairan.
Ik zie dat je vooruit bent gegaan met rekenen, zo mooi om te zien hoe je groeit! Allahoema barik.
Wat heb jij een mooie details gemaakt in je tekening, ma shaa Allah.
Uitgelichte afbeelding is afkomstig van Mama Belle and the kids via Shutterstock
Geef een reactie