Ben je op zoek naar leuke apps voor peuters en kleuters? In dit overzicht lees je welke apps wij echte aanraders vinden. En we geven je meteen tips over het schermgebruik bij kleine kinderen.
Waar moet je op letten als je je kind laat spelen op een tablet of smartphone Welke apps zijn leerzaam voor peuters en kleuters
- Schermtijd en 20-20-2 regel: zorg ervoor dat je je kind niet te lang achter een schermpje laat zit. Het is raadzaam om je goed in te lezen over de 20-20-2 regel. Deze regel is bedacht door oogartsen om oogproblemen zoals bijziendheid te verminderen. Als je kind 20 minuten op een scherm heeft gekeken, dient hij/zij 20 seconden pauze te houden. Dit geldt trouwens ook voor het lezen van boeken. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen 2 uur per dag buiten spelen. Op deze manier is de 20-20-2 regel tot stand gekomen.
- Instellingen van de beeldscherm: als je je kind aanbiedt om te spelen op je tablet of smartphone, let er dan op dat de instellingen correct staan afgesteld. Kijk bijvoorbeeld of de helderheid van het scherm goed is afgesteld en zet de blauw filter aan. Zet ook de ´kind stand´ aan staat zodat je zeker weet dat je kind in een veilige omgeving zit. Hiermee kun je als ouder zelf bepalen waar je kind toegang tot krijgt op jouw smartphone. Je kunt zelfs instellen hoe lang je kind toegang krijgt op je smartphone.
- Medische klachten voorkomen: als je kind te lang achter een schermpje zit, kan het hoofdpijn krijgen. Ook als kinderen vlak voor het slapen op een schermpje kijkt, kunnen zij moeilijker in slaap vallen. Zorg er ook voor dat je kind de juiste houding aanneemt, zodat je kleintje geen last krijgt van de nek en/of schouders. Dit kun je doen door je kind de voeten op de grond te laten zetten, en het schermpje op ooghoogte te plaatsen.
Extra tip voor tablet of smartphone
Wanneer je kind regelmatig gebruik maakt van je tablet of smartphone, is het uiteraard wel fijn dat het optimaal werkt. Je wil bijvoorbeeld niet dat het beeld blijft haperen en je wil dat het beeld scherp beeld is. De tablets van Samsung zijn ideaal. Als je voor een smartphone kiest, dat kun je kiezen voor een toestel zoals de Samsung S20. Deze smartphone heeft een groot scherm, maar niet té groot. Het heeft een Dynamic AMOLED 2x-display, waardoor je heel scherp beeld hebt, en het scherm laadt en reageert supersnel. Ideaal voor spelletjes spelen en video´s kijken!
Wil je meer weten over hoe je je kind goed kan begeleiden? Lees dan dit artikel: Hoe begeleid ik mijn kind met media gebruik?
Welke apps zijn leerzaam voor peuters en kleuters
Er zijn een hoop apps beschikbaar voor peuters en kleuters. Daardoor kun je soms de bomen door het bos niet meer zien. Hieronder staan een aantal leerzame en leuke apps voor kinderen tussen de 2 – 6 jaar, gratis en betaald:
Gratis peuter- en kleuter apps:
- Woezel en Pip – In de Tovertuin: in deze app breng je een bezoekje aan de Tovertuin en kun je kiezen uit 5 verschillende spellen. Je kunt op avontuur in de tuin, je kunt Molletje helpen om de weg te vinden, en je kunt gekke bekken trekken met Buurpoes. De insteek van deze spellen: entertainment en vaardigheden ontwikkelen van het jonge kind.
- Juf Roos: juf Roos ken je van tv. In de app stap een interactieve fantasiewereld in met 0 verschillende spellen. De spellen zijn gekoppeld aan de afleveringen, dus als je kind naar het programma kijkt, zal hij/zij deze ook herkennen. Met deze app kun je bijvoorbeeld Oud Hollandse liedjes leren, een geheugenspel doen en een race op de boot. Je kunt trouwens ook betaalde Juf Roos apps vinden.
- Nijntje Educatieve spelletjes: in deze app vind je maar liefst 28 educatieve spelletjes. Denk aan spelletjes om je geheugen te trainen, spelletjes met vormen, puzzels, geluid spellen, en spelletjes met cijfers. De spellen helpen je kind om vormen te leren en sorteren, geluiden herkennen, cijfers t/m 10 leren kennen en creativiteit uiten. Er zijn meerdere Nijntje apps te vinden.
- Thuis bij muis: Thuis bij Muis is een voorleesapp en is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek. Deze verhaaltjes zijn op rijm verteld. Hierdoor kunnen kindjes klanken herkennen. Hou je van voorleesapps? Hou dan ook jaarlijks de Nationale Voorleesdagen in de gaten, want zij brengen ook ieder jaar een app uit van Prentenboek van het Jaar zoals De kleine walvis en Een huis voor Harry.
- NPO Zappelin: in deze app kun je boekjes lezen, filmpjes kijken, tekeningen maken en liedjes meezingen met Fenna. De app is herkenbaar voor kinderen omdat zij de personages ook van TV kennen. In het oudermenu kun je tevens aangeven of je wel of niet kan streamen en downloaden als er geen wifi beschikbaar is.
Betaalde apps voor kleuters en peuters:
- Dr. Panda: dr. Panda heeft meerdere apps zoals Dr. Panda Stad, Dr. Panda Supermarkt en Dr. Panda voertuigen. De apps zien er leuk uit, zijn grappig voor kinderen. De apps kosten 2,99 euro per stuk. Meer weten over de spellen? Dan dan in dit artikel: Dr. Panda is de grootste mobiele kindervriend-
- Juf Jannie: de apps van Juf Jannie zijn zeer educatief. Maar ze zijn ook leuk! De apps zijn geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Er zijn verschillende apps zoals Leer letters, cijfers en kleuren, Sudoku voor kinderen, Puzzels, Seizoenen etc. De apps zijn vanaf 2.99 euro.
- Bobo: Bobo heeft zowel gratis als betaalde apps. De gratis app Bobo Spelen is een 3D boomhut met verschillende spelletjes. Daarnaast zijn er betaalde apps beschikbaar op gebied van Zoeken, Letters, Woorden, Vormen en Kleuren, en Getallen.
Ken jij nog leuke en leerzame apps? Laat een reactie achter.
Uitgelichte afbeelding is van Shutterstock | Fotografie door FamVeld
Geef een reactie