
In ons land wonen vluchtelingen uit verschillende delen van de wereld. Toch komen niet veel mensen in aanraking met vluchtelingen of beseffen zij niet wat zij hebben meegemaakt of hoe zij leven. Gelukkig zijn er kinderboeken uitgebracht waardoor je je kind kennis kunt laten maken met vluchtelingen. Kijk vooral verder.
Ayla’s vlucht (boek over een meisje dat gevlucht is uit Syrië)
Ayla’s vlucht

Titel: Ayla’s vlucht
Auteur: Karen Boonen
ISBN: 9789082750805
Uitgeverij: MKE
Leeftijdsindicatie: vanaf 8 jaar
Prijs: 25 euro
Verkoopinformatie:
Dit boek gaat over een zesjarig meisje dat vlucht uit Syrië. Het boek is in de “ik-vorm” geschreven en daarmee word je meegenomen in het leven van Ayla, zij woont in Aleppo. Ayla’s ouders nemen het besluit om te vluchten nadat zij een dierbare verliezen. Je leest hoe Ayla troost zoekt bij haar moeder en hoe zij afscheid neemt van haar oma en huisdier. Dan begint de zware reis, de vlucht uit de oorlog. Je leest welke struggles het gezin meemaakt om uit het land te komen. Eenmaal op de boot, zie je hoe alle mensen op elkaar gepropt worden op een rubberen boot. Hierna komen zij aan in Griekenland, en gaat Ayla uiteindelijk in België wonen.
Na het verhaal van Ayla lees je verschillende waargebeurde verhalen van kindervluchtelingen uit landen zoals Syrië en Palestina. Deze kinderen zitten op school in België. Dapper dat zij vertellen en tekenen wat zij hebben ervaren en tegelijkertijd hartbrekend om te lezen wat zij hebben meegemaakt.
Review: Het verhaal is heftig en ik zou het als ouder ook niet aanraden om dit aan jonge kinderen voor te lezen. Dan zou ik eerder kiezen voor één van de onderstaande boeken. Mijn dochter is 9 jaar en heeft het boek zelfstandig gelezen. Zij vertelt dat zij er veel van heeft geleerd maar dat zij het ook een beetje eng vond. Het heeft er echter niet voor gezorgd dat zij er wakker van lag. Waar het wel voor heeft gezorgd, is dat zij zich bewust is geworden van het feit dat kinderen uit oorlogen veel hebben meegemaakt en dat zij geen makkelijk leven hebben gehad. Ze hebben veel narigheid gezien en kampen met gevoelens zoals trauma, afscheid nemen, gemis en rouw.
Ik vind dit boek daarom een enorme verrijking en raad ouders en leerkrachten aan om dit boek aan kinderen vanaf de middenbouw van de basisschool aan te bieden.
Lees ook de recensie van: Planeet Omar
Prentenboek over vluchtelingen
De koffer

Titel: De koffer
Auteur: Chris Naylor-Ballesteros
ISBN: 9789025771553
Uitgeverij: Gottmer
Leeftijdsindicatie: vanaf 3 jaar
Prijs: 14,99 euro
Verkoopinformatie:
Dit boek gaat over een dier dat erg moe, bang en verdrietig is. Hij heeft alleen een koffer bij zich. De andere dieren zijn nieuwsgierig en vragen hem wat hij in zijn koffer heeft. Het vreemde dier en de andere dieren raken in gesprek over wat er allemaal in zijn koffer zit. Maar de dieren vinden hem vreemd en vertrouwen hem niet. Terwijl het dier droomt over vluchten en over zwemmen in diepe zeeën, kijken de dieren stiekem wat er in zijn koffer zit. Uiteindelijk doen de dieren iets liefs voor hem en komen ze dichter tot elkaar.
Review: De koffer gaat over een dier dat gevlucht. De andere dieren vertrouwen hem eigenlijk niet omdat hij voor hun een vreemdeling is. Uiteindelijk gaan zij het vreemde dier toch meer begrijpen omdat zij interesse in hem tonen. Ik vind het prachtig om te zien hoe het verhaal van een vluchteling en de bevolking is vertaald naar een prentenboek. Het is een boek met weinig woorden maar een mooie boodschap: hoop voor de vluchteling en vriendelijkheid van de samenleving. Erg mooi om voor te lezen aan jonge kinderen!
Ik vind dit boek echt perfect om voor te lezen aan kleuters, zowel op school in de kring of thuis op de bank.
Voorleesboek over vluchtelingen
Naima is hier nieuw

Titel: Naima is hier nieuw
Auteur: Carolijn Leisink en Anne Schneider
ISBN: 9789044838152
Uitgeverij: Clavis
Leeftijdsindicatie: vanaf 5 jaar
Prijs: 19.95 euro
Verkoopinformatie:
In dit boek speelt Naima de hoofdrol. Dat is een meisje dat met haar mama gevlucht is uit de oorlog. In Nederland bouwen ze een nieuw bestaan op. Haar buurjongen Anwer wordt haar beste vriend. Net als alle kinderen in Nederland maakt ze alledaagse dingen mee zoals naar school gaan en het krijgen van een wiebeltand. Daarnaast maakt ze ook kennis met de Nederlandse manier van leven zoals een klasgenootje die twee vaders heeft, mama leert fietsen en het hebben van een hond als huisdier. En tot slot zul je ook een kijkje nemen in haar wereld zoals Skypen met opa, het vieren van ‘ied ul Fitr (Suikerfeest) en de gezinshereniging met broer Khaled.
Review: Het boek bestaat uit 30 losse voorleesverhalen. Elk verhaal heeft een prachtige illustratie. Alle kanten van het leven van een vluchtelingenkind wordt belicht in dit boek: hoe is het om in een vreemd land een bestaan op te bouwen, hoe ga je om met verschillende normen en waarden, hoe heeft de oorlog impact op een vluchtelingenkind en hoe ziet het leven uit van een regulier kind (want dat is ze ook) die naar de basisschool gaat.
Dit boek vind ik geschikt om voor te lezen aan kinderen van groep 2 tot en met groep 5.
Ken jij aanvullende tips? Deel het vooral als reactie.
Liefs, Mahwish
Geef een reactie