In een niet islamitische samenleving is de hijaab niet de algemene norm. Maar de hijaab is wel een onderdeel van de islaam, en de islaam is weer een onderdeel van onze samenleving. Het is dus fijn dat er kinderboeken zijn waar islamitische kinderen zich mee kunnen identificeren. En ook voor niet islamitische kinderen is het een verrijking om te lezen over de leefwereld van hun islamitische leeftijdsgenoten. In dit artikel deel ik daarom een aantal kinderboeken tips over de hijaab.
Prentenboek: het mooiste blauw
- Titel: Het mooiste blauw
- Auteur: Ibtihaj Muhammad met S.K. Ali
- Illustrator: Hatem Aly
- Uitgever: Rose Stories
- Aantal pagina’s: 40
- Leeftijd: 4 – 9 jaar
- Verkooplink: Koop dit boek via bol.com
- Review:
- Toen ik het boek voorbij zag komen op het internet, wist ik niet zo goed wat ik ervan zou moeten verwachten. Ik begreep natuurlijk wel dat het thema over hijab ging, maar wat zou daarover verteld worden? Toen we het boek eenmaal thuis hadden, heb ik het voorgelezen aan mijn dochter (8 jaar). We waren meteen verkocht: wat een prachtig boek! De woorden, het verhaal en de illustraties vormen een prachtig geheel. Dit boek gaat over hijab dragen, zussenband, zelfverzekerd zijn en de kracht van woorden.
- Het verhaal gaat over een meisje Faizah, wiens grote zus voor het eerst een hijaab draagt naar school. Ze is trots op haar zus Asiyah. Maar Faizah maakt zich ook zorgen als zij ziet dat er wordt gelachen op het schoolplein. Ze denkt na over hoe mooi de hijab is, en denkt aan mama’s motiverende woorden. Asiyah maakt zich echter niet druk om wat de kinderen zeggen en denken, ze is zelfverzekerd. Het boek is herkenbaar en mooi voor islamitische kinderen, en een verrijking voor alle kinderen. Al om al krijgt ‘Het mooiste blauw’ van ons een dikke 10!
Prentenboek: Hidaya’s hijab
- Titel: Hidaya’s hijab
- Auteur: Naima Arramdani
- Illustrator: Wendi Hendra Saputra
- Uitgever: Hadieth Benelux
- Aantal pagina’s: 28
- Leeftijd: 3 – 7 jaar
- Verkooplink: Koop dit boek via Hidaya’s Hijab
- Review:
- Ik ontving dit mooie prentenboek toen het vorig jaar verscheen. Ik was reuze benieuwd omdat ik nog geen andere kinderboeken was tegengekomen met het thema ‘hijaab’. Het boek richt zich op jonge meisjes (jonge kleuters tot en met onderbouw) en dat zie je ook aan het speelse woordgebruik en de zachte, lieflijke illustraties. Door dit boek voor te lezen, versterk je de islamitische identiteit van jonge meisjes. Het is dus zeker een aanrader voor ieder islamitisch gezin met dochter(s). Naar aanleiding van dit boek kun je ook in gesprek met je kind over de betekenis van de hijaab, en waarom en wanneer je dit draagt.
- Het verhaal van ‘Hidaya’s Hijab’ gaat over het meisje Hidaya. Zij vindt nieuwe spulletjes in de verkleedkist: een hoofddoek en een kroontje. Hidaya draagt deze meteen met veel trots, als een echte prinses. Ze ziet dat haar mama ook een hoofddoek draagt en gaat in gesprek om te leren over de hijab. Vervolgens gaat Hidaya naar buiten met de hijaab, ze is ervan bewust dat zij hier een beloning van zal krijgen van Allah (hasanaat). In het verhaal lees je hoe Hidaya’s liefde voor hijaab op een positieve manier blijft groeien.
Prentenboek: Meisje met hijab
- Titel: Meisje met hijab
- Auteur: Oem Hudayfa
- Ontwerp: Umm ‘Umayr
- Uitgever: Hadieth Benelux
- Aantal pagina’s: 117
- Leeftijd: 11+
- Verkooplink: Koop dit boek via Hadieth Benelux
- Review:
- Er zijn weinig islamitische, fictieve kinderboeken voor kinderen vanaf 10 jaar. Daar brengt dit boek verandering in! Ik heb ‘Meisje met hijab’ meteen aan mijn dochter van 11 jaar gegeven, zodat zij kan leren hoe het kan zijn om een hijaab te dragen (in shaa Allah): het is iets waar je trots op mag zijn, maar ook iets wat helaas een uitdaging kan zijn (door zowel interne als externe factoren). Dit kunnen islamitische tiener meisjes ook terug lezen in het verhaal, zo zullen zij beseffen dat zij niet de enigen zijn die voor uitdagingen komen te staan. Het boek is gelukkig ook eigentijds, want er worden ook zaken in besproken zoals huiswerk maken, appen, social media en moskeelessen. Zaken die passen bij de leefwereld van islamitische tieners. Kortom, ik ben, als moeder, zó blij met dit boek! En mijn dochter heeft het ook in één dag uitgelezen, ze geeft het boek een 8.
- Het verhaal gaat over de brugklasser Safa. Ze gaat naar de middelbare school en besluit de hijaab te dragen. Dit brengt de nodige struggles met zich mee. Ze is namelijk het enige meisje in de klas die een hoofddoek draagt. Ze krijgt er ook vervelende opmerkingen over. Hier wordt Safa natuurlijk verdrietig van, maar gelukkig staan haar ouders voor haar klaar. Uiteindelijk leert ze een meisje kennen, Marwa. Ze heeft eindelijk een vriendin die haar begrijpt. En ze gaat zich beseffen dat er meer mensen zijn die haar begrijpen. Safa verdiept zich in het geloof zodat ze weet waarom ze een hijaab draagt. Ze is een topper!
Geef een reactie