Een paar weken geleden ontvingen wij een leuk boek om te lezen en te reviewen. Het gaat om het boek: Bij mij thuis. Het verhaal gaat over het Marokkaanse meisje Aicha en haar Belgische buurjongen Sep. Met elkaar omgaan en toch andere gewoontes hebben, kan dat? En wat zijn dan de verschillen?
Recensie: “Bij mij thuis”
Ini (5 jaar) zegt: “Aicha lijkt een beetje op mij! En ze heeft allemaal dingen die hanoe (oma in het Marokkaans) ook heeft.” Lachend voegt ze eraan toe: “die opa lijkt ook echt op chiddi, hij heeft dezelfde kleding aan en dezelfde baard” (ze verwees naar haar overgrootopa). Ze vindt het erg leuk dat Aicha een poesje heeft, want dat zou ze zelf ook willen. Een hond niet, dat is in haar belevingswereld vies. Ze herkent ook dat mannen en vrouwen bij sommige familiebezoeken apart zitten van elkaar, en ook de Marokkaanse keuken herkent ze want zo is het ook bij hanoe thuis. Vooral de lekkere muntthee en eten uit de tajine mmm!
Wat vind ik ervan? Ik vind het een superleuk boek dat inzichtelijk maakt wat de verschillen zijn tussen een Belgisch/Westers gezin en een Marokkaans gezin. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over gezinssamenstellen, gewoontes qua eten en drinken, hoe je met elkaar omgaat en hoe het is als er bezoek komt. En het belangrijkste, dat je ondanks alle verschillen samen kunt leven en spelen.
Ik vind dat er naast de tekst, ook veel zorg en aandacht is besteed aan de illustraties. Ze weergeven alles goed tot in de details. Heel leuk om te zien.
Sommige stukjes vind ik wel een beetje stereotyperend, zoals het idee dat Marokkaanse mensen voornamelijk boodschappen halen op de markt. Dat wekt de gedachte op dat Marokkanen hun boodschappen niet zo snel in de supermarkt halen, en dat westerse mensen niet vaak naar de markt toegaan voor boodschappen.
Op de achterkant van het boek staat aangegeven dat het verhaal gaat om een islamitisch gezin, dat is helemaal waar. Maar ik zou de nadruk eerder leggen op Marokkaans islamitisch gezin omdat niet alle gewoontes uit het boek te herleiden zijn naar islamitische gezinnen van andere afkomsten. Als Pakistaanse mama, met twee half Marokkaanse kinderen, herkende ik veel Marokkaanse dingen uit het boek.
Gek op boeken? Lees nog meer reviews: Kinderboeken reviews op MammieMammie.nl
Conclusie: Het verhaal is erg leuk en duidelijk beschreven. Mijn dochter wil regelmatig dat ik het boek voorlees voordat zij gaat slapen. Ze heeft het boek nu ook meegenomen naar school zodat de kleuterjuf het ook kan voorlezen in de kring. Echt superleuk!
Praktische informatie kinderboek “Bij mij thuis”
Het boek “Bij mij thuis” is geschreven door Somia Bakali en bevat 32 pagina’s. Het ISBN nummer is 978 94 6131 938 8 en het boek heeft een adviesprijs van 15 euro. “Bij mij thuis” is onder andere te koop via bol.com:
Geef een reactie