Geschreven door Nadia | De hadj-periode is onlangs afgelopen; dit betekent dat er in de afgelopen maand ruim 2 miljoen mensen de bedevaart hebben verricht in Mekka. Het is één van de vijf zuilen van de Islam; iedere moslim moet de bedevaart verrichten indien hij/zij er financieel en lichamelijk toe in staat is. Ik geef het eerlijk toe, zelf heb ik vaak gedacht dat wij de hadj zouden verrichten als onze kind(eren) het huis uit zijn. Dit veranderde toen mijn zusje mij vertelde dat ze de hadj zou verrichten met haar man.
Een goed gesprek met mijn zusje
Eén van de eerste vragen die ik haar stelde was of ze er spiritueel klaar voor was. Haar antwoord daarop was een wijze: “volgens mij ben je er nooit klaar voor”. Als je erover nadenkt, zit er wel een kern van waarheid in, aangezien je niet kan weten hoe het is of hoe het voelt om de hadj te verrichten. Net als dat je net zo min kan weten dat je klaar bent voor het moederschap. Je kan een kinderwens hebben, maar weten hoe het is om moeder te zijn kan pas als je een moeder bent. Als je mij 4 jaar geleden had gevraagd hoe ik zou zijn als ‘mama’ en hoe ik mijn kind zou opvoeden, had je een heel ander verhaal gehad dan dat ik nu na 2,5 jaar ‘mama-zijn’ zou vertellen. Dus wachten tot je klaar bent voor de hadj zal voor velen denk ik een illusie zijn.
Op latere leeftijd op hadj gaan
Wat ik ook vaak in mijn omgeving hoor is dat je beter pas op late leeftijd op hadj moet gaan, want dan bega je minder zondes als je terug bent gekeerd. De logica hierachter is echter ver te zoeken, want wie ‘O mensen’ garandeert ons morgen? Niemand weet op welke leeftijd hij/zij sterft, dus wie zijn wij om hetgeen wat ons verplicht is gesteld uit te stellen. Voor hetzelfde geld wordt je een beter mens nadat je de hadj hebt verricht op jonge leeftijd. Mogelijk bega je mede daardoor minder zondes (over je hele leven gezien) dan dat je zou hebben begaan als dat je op latere leeftijd de hadj zou hebben verrichten. Wij mensen zullen overigens nooit helemaal puur en zonder zonden zijn. Zelfs de profeet (vrede zij met hem) die een puur hart had vroeg Allah (swt) continu om vergeving zoals te lezen is in ‘de Tuinen der oprechten’ geschreven door Imam An-Nawawi:
“Volgens Al-Gharr Al-Muzani heeft de profeet (vrede zij met hem) gezegd: Mijn hart krimpt soms samen en ik vraag Allah honderd keer per dag om vergeving.
Commentaar: Hoewel Allah hem zijn zonden vergeeft, vroeg de Profeet veelvuldig om vergeving. Het is dus aanbevolen om vergeving te vragen, want wij zondigen dagelijks .” (blz. 1439)
Wachten tot je 40 bent of ouder om de hadj te verrichten, i.v.m. het wel of niet begaan van zondes is een non-argument die je lina recta in de prullenbak mag gooien.
Je kinderen achterlaten voor hadj
Een ander veelgehoorde reden om de hadj niet te verrichten is het niet kunnen achterlaten van je kinderen. Dit hoeft echter geen belemmering te zijn, hoe moeilijk het ook is om je kinderen voor drie weken achter te laten. Mijn zusje heeft haar 2 kinderen (een dreumes en een kleuter) bij mijn ouders achter gelaten. De oudste heeft vooraf goed uitgelegd gekregen dat zijn ouders naar Mekka zouden gaan en daar ‘het huis van Allah’ zouden bezoeken. Hij heeft het mashaAllah goed gedaan en was geen enkel moment verdrietig. Ik heb hem opgehaald en hij bleef ook een paar dagen bij ons logeren; we gingen naar Blijdorp, hebben gepicknickt, cupcakes gebakken en nog veel meer. Zowel hij als onze dochter heeft genoten. Zijn zusje had er ook geen moeite mee dat haar ouders weg waren; bij terugkomst waren beide kinderen natuurlijk heel blij om hun ouders weer terug te zien. Dat was wel heel schattig om mee te maken, maar wat ik wil zeggen is… die drie weken overleven je kinderen wel. Soms moeten we ze even loslaten. En natuurlijk heeft niet iedereen familie of iemand waar ze de kinderen achter kunnen laten, zulke situaties blijven lastig. Wat me wel is bijgebleven is het verhaal van een vrouw en man zonder familie die de kinderen bij hun buurvrouw hebben achtergelaten om de hadj te verrichten. Dat vereist naar mijn mening echt moed en een sterke imaan. Ik denk niet dat ik dat zou kunnen.
Bron: Shutterstock
Niet op hadj kunnen door geld
De misschien wel meest gehoorde reden om de hadj nog niet te verrichten is money, money, money. Het is een kostbare onderneming, helaas en voor velen niet weggelegd, maar laten we even uitgaan van een normaal middenklasse gezin. Hoe vaak eten we niet buiten de deur? Hoeveel geeft men wel niet uit op een vakantie naar Marokko, Turkije, Maleisië, Malediven of elk willekeurig ander land? Dan is het opeens gemakkelijk om geld uit te geven en draaien we onze hand niet om voor die paar honderd euro meer of minder. Mijn advies is: zet elke maand een x bedrag apart voor de hadj en inshaAllah (Als God het wil) heb je het geld bij elkaar voor je het weet. Ga een keer niet op vakantie, maar blijf in eigen land. Er is genoeg te doen in Nederland en het geld dat je uitspaart kan je opzij zetten. Of ga wel op vakantie, maar wees iets zuiniger.
One thing is for sure; ik ga niet wachten tot ik rijk ben, ik ga niet wachten tot ik er klaar voor ben en ik ga inshaAllah ook niet wachten tot mijn kinderen de deur uit zijn. What do you think? Wil jij de hadj verrichten, maar nu nog niet of juist wel z.s.m.? Laat een reactie achter en volg mij op insta.
Much love,
Nadia
PS De taart hierboven heb ik gemaakt voor mijn zusje. Bij interesse kun je contact opnemen via instagram.
Dhini says
Prachtig taart! Het belangrijk ook dat klaar bent en ikhlas om naar Hadj toe te gaan. Niet omdat het moet. Wat fijn om te horen dat de kids begrijpen en geen moeite mee dat de ouders naar Hadj toe. Dat geeft rust voor de mensen die naar Hadj toe
Nadia / Mama's kindje says
Dhini, bedankt voor je compliment en je reactie. Natuurlijk moet je wel met het geloof bezig zijn en jezelf willen verbeteren als mens en moslim zijnde. En iedereen kan er anders tegenaan kijken. Dat is niet erg, want als we allemaal hetzelfde zouden zijn zou het leven saai zijn.