Je doet je best om je dochter een goede opvoeding te geven en denkt dat het jouw dochter nooit kan overkomen: ge-exposed worden op het internet. Je denkt dat je zoon een goede jongeman is en het nooit zal doen: meisjes vernederen op het internet. Helaas kan het iedereen overkomen. Het minste wat wij, als ouders, kunnen doen is ons verdiepen in het onderwerp en preventieve voorlichting geven aan onze kinderen.
Wat is exposen?
Exposen is het verspreiden van intiem beeldmateriaal vergezeld van persoonsgegevens via sociale media om de afgebeelde persoon ten schande te brengen bij haar of zijn sociale omgeving. Het beeldmateriaal kan bestaan uit seksvideo’s, naaktfoto’s of foto’s van schaars of anderszins volgens sommigen “onkuis” geklede mensen (vooral jonge vrouwen).
Bron: Wikipedia
Tips: voorlichting geven over exposen
Exposen kan grote gevolgen hebben. Als je dochter is exposed, voelt zij zich waardeloos en denkt zij dat zij zichzelf én haar ouders ten schande heeft gezet. Het zelfvertrouwen van je kind is weg en zij kan psychische klachten ontwikkelen. Zij voelt dat haar reputatie ernstig geschaad is, en kan zelfs zo ver gaan dat zij het gevoel krijgt dat zij haar leven moet beëindigen. Jij voelt je als ouder ook gefaald, want hoe heeft zoiets kunnen gebeuren? Hoe kon je dit voorkomen? Voorkomen kan nooit, maar de kans op exposen verkleinen kan wel. Hieronder vind je een aantal tips om het onderwerp “exposen” goed in te bedden in je islamitische opvoeding:
1. Geborgenheid en veiligheid
Het ligt wellicht voor de hand, maar het is belangrijk om je kind ten alle tijden geborgenheid en veiligheid te bieden. Ook als je erg boos bent geweest op je kind, dien je ervoor te zorgen dat hij/zij weet dat je van hem/haar houdt. Blijf dit regelmatig benoemen en bespreken. Hiermee verklein je de kans dat je kind op een verkeerde manier op zoek gaat naar aandacht en genegenheid. Hierbij geldt ook dat vaders een belangrijk figuur zijn voor hun dochters: geef je dochter aandacht en liefde. Mocht je kind iets doen wat niet past binnen de islamitische normen en waarden, ga altijd rustig in gesprek. Zo zorg je voor een goede vertrouwensband en zal je kind geen angst ontwikkelen om zaken bespreekbaar te maken. Laat ook merken dat je altijd achter je kind staat, juist ook naar de buitenwereld toe
Lees ook: 6 manieren om vertrouwensband met je kind te versterken
Het geloof Islam en exposen
2. Het geloof Islam
Betrek de Islam vanaf jonge leeftijd in de opvoeding. Leg hierbij de nadruk op het feit dat de Islam een levenswijze is, niet slechts een geloof. Een leven vol overgave aan je Schepper, en liefdevol naar je medemens toe. Verdiep je als ouder zelf ook in de geschiedenis van de Islam, met name het leven van de profeet Mohammed (vrede zij met hem) en Hadith, zodat je geschikte voorbeelden kunt geven aan je kind. Denk hierbij aan zaken zoals:
- Respect (wordt besproken bij punt 4: respect voor jezelf en anderen)
- Seksuele relaties ( wordt besproken bij punt 3: seksuele voorlichting)
- Terugvallen op je geloof:
- Je kunt altijd terugvallen op je geloof, wanneer het goed gaat of wanneer het minder goed gaat. Als je goede of slechte keuzes hebt gemaakt. Allah is in tegenstelling tot sommige mensen vergevensgezind, zorg ervoor dat je kind dit weet!
“En wie na zijn onrecht berouw toont en goede daden verricht: Allah aanvaardt het berouw van hem. Zeker, Allah is Vergevensgezind en Barmhartig.”
(Soerat al-Maa’idah: 39)
- Je kunt altijd terugvallen op je geloof, wanneer het goed gaat of wanneer het minder goed gaat. Als je goede of slechte keuzes hebt gemaakt. Allah is in tegenstelling tot sommige mensen vergevensgezind, zorg ervoor dat je kind dit weet!
- Bedekking:
- Leer je dochter dat niet iedereen haar schoonheid hoeft te zien, de wereld is het niet waard om haar schoonheid te aanschouwen. Dit kun je doen door middel van hijaab en/of bedekte kleding te dragen. Als zij dit weet, dat zal zij ook leren dat een man het niet waard is om zomaar haar lichaam te aanschouwen, laat staan te fotograferen of te filmen. Leer je zoon dat hij alleen mag kijken naar zijn eigen vrouw, en dat alle andere vrouwen niet voor hem bestemd zijn.
- Sunnah van de profeet (vrede zij met hem):
- Jongeren zijn makkelijk beïnvloedbaar, en zien muziekartiesten en Social Influencers als voorbeeld. Helaas is dit niet altijd correct en kinderen weten niet dat zij het middel zijn van de groei en inkomsten van hun idolen. Laat je kind kennis maken met de profeet Mohammed (vrede zij met hem) zodat je kind zélf zal groeien in aanzien van Allah. Laat meisjes het voorbeeld nemen aan vrouwen uit de geschiedenis zoals Aisha (ra). Besef dat wij naar hun gedrag kunnen streven, maar dat wij nooit perfect zullen zijn! Natuurlijk zijn er ook Social Influencers actief die een positieve bijdrage kunnen leveren, dus het is de zaak om goed in de gaten te houden wie je kind als voorbeeld neemt.
Lees ook: 21 Tips voor een Islamitische opvoeding vanaf de geboorte
3. Seksuele voorlichting
Zie het niet als een taboe om met je kind in gesprek te gaan over seksuele voorlichting. Dit is een belangrijk onderdeel van de opvoeding dat regelmatig wordt overgeslagen onder het mom van “schaamte”. Let op, de Islam creëert ook op dit gebied juist duidelijkheid. Breng deze duidelijkheid op een liefdevolle en leeftijdsadequate manier over op je kinderen:
- Lichamelijke ontwikkeling
- Ga in gesprek met je kind en vertel dat de lichaam tijdens de puberteit veranderd. Je kunt hierbij aan onderwerpen denken zoals menstruatie, zaadlozing en groei van schaamhaar.
- Seksuele ontwikkeling
- Naast het feit dat je kind lichamelijk zal veranderen, zullen er ook zaken op seksueel en emotioneel gebied veranderen. Je kind krijgt gevoelens: verliefdheid, aantrekkingskracht, lichamelijk verlangen.
- Uitleg en tips geven:
- Leg uit hoe je kind met deze zaken dient om te gaan. Wat is de regelgeving volgens de Islam en hoe kun je ervoor zorgen dat je deze naleeft, bijvoorbeeld ogen neerslaan. Maar zorg er ook voor dat je kind haar/zijn talent ontwikkeld zodat het daarop kan focussen. Praat over hoe je om kan gaan met verliefdheid en wat de Islam zegt over het huwelijk.
- Boekentip: Opvoeding & seksuele voorlichting in de islam
4. Respect voor jezelf en voor anderen
- Zelfrespect
- Zorg ervoor dat je je kind leert wat hij/zij waard is. Toon zelf ook respect naar je kind en prijs hem/haar als zij zich goed inzetten. Leg uit dat zij hun eigen waarde op nummer 1 dienen te zetten, want als zij zichzelf niks waard vinden, zullen anderen dit ook aanvoelen. Stel regelmatig vragen zoals “hoe voel jij je hierbij” en “wat is jouw mening hierover”. Hiermee vergroot je de zelfwaarde van je kind.
- Respect voor je broeders én zusters
- Respect hebben is niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. Wij zijn allemaal broeders en zusters van elkaar. Leer je kind dat hij/zij niet mag roddelen, laat staan anderen mag vernederen. Wij dienen correct en netjes met elkaar om te gaan.
- Wat je voor jezelf niet wil, wil je ook niet voor de ander
- Als je niet wil dat je zelf vernederd wordt, doe dit dan ook niet bij een ander. Dit geldt uiteraard voor degenen die zélf exposen:
“Niemand van jullie gelooft (werkelijk) totdat hij voor zijn broeder wenst wat hij voor zichzelf wenst.” Bukharie en Muslim
5. Grenzen stellen en accepteren
- Nee zeggen
- Leer je kind dat het “nee” mag zeggen en een mening mag hebben. Bespreek ook dat je kind goed naar haar gevoel moet luisteren. Er kunnen vragen in haar opkomen “hoe ver ga ik” en “wil ik dit eigenlijk wel?” Laat haar de vraag aan zichzelf stellen “hoe groot is de kans dat ik spijt ga krijgen?”, “hoe voel ik mij hierbij” en “ben ik niet meer waard dan tentoongesteld te worden aan de wereld?”
- Nee accepteren, niet pushen
- Leer je kind dat het een ander persoon nooit mag pushen, en dan gaat het niet alleen over seksueel gebied. Een nee is een nee, en je mag een ander dan niet pushen. Pushen zal tegen het gevoel van de ander ingaan en dat is niet de bedoeling. Als je kind doorkrijgt wat “nee zeggen” en “nee accepteren” is, kan hij/zij dit in meerdere situaties toepassen.
- Inlevingsgevoel creëren
- Hetzelfde geldt hier ook. Als je je kind vanaf jongs af aan leert wat inlevingsvermogen is, dat zullen zij in staat zijn om dit in verschillende situaties te passen. Je kunt hierbij de vragen stellen zoals “hoe zou jij het vinden als dit overkomt bij iemand die jou dierbaar is?” of “zou jij een ander een vervelend/negatief gevoel gunnen?”
6. Veilig gebruik van de smartphone
Als je kind naar de middelbare school gaat, wordt er waarschijnlijk al een smartphone gebruikt. Leer je kind om verantwoord om te gaan met de digitale wereld. Het is hierbij belangrijk dat je goed en open blijft communiceren met je kind.
- Ontwikkelingen bijhouden
- De technologie ontwikkeld zich razendsnel en dat zal zo blijven doorgaan. Als ouder is het belangrijk dat je hiervan op de hoogte blijft. Zo niet, dan zul je achterblijven en niet meer weten wat er in het leven van je kind speelt.
- Alles is permanent
- Leg je kind uit dat alles wat op het internet terecht komt, permanent op internet kan blijven. Ook als je dingen zelf weer hebt verwijderd. Laat je kind dus goed nadenken over wat hij/zij deelt op het internet.
- Social Media
- Weerhoud je kind niet van het gebruik van Social Media. Leer je kind juist om op een verantwoorde manier om te gaan met Social Media: met wie hou je wel en geen contact, hoe herken je iemand die verkeerde bedoelingen heeft etc. Maak afspraken over hoe en welke Social Media gebruikt mag worden, bijvoorbeeld niet in beeld of wel in beeld, openbaar profiel of gesloten profiel, communicatie met vreemden etc. Denk aan apps zoals TikTok en Snapchat.
- Apps zoals Whatsapp en Telegram
- Weet welke manieren er zijn om met elkaar in contact te treden. Whatsapp is een veilig communicatiemiddel maar weet ook dat er apps zijn waarmee kinderen elkaar juist exposen, zoals op Telegram. Laat je kind je hierover vertellen en geef zelf tips over het gebruik.
6. Beleid op school
Wees bij voorbaat al op de hoogte van het beleid van school: hoe gaat school om met dit onderwerp? Welke stappen worden er gezet en welke gevolgen heeft dit? Bespreek dit ook met je kind.
Praat jij met je kind over dit soort zaken? Of heb je zelf nog tips en adviezen. Deel het als reactie, zodat wij van elkaar kunnen leren.
Liefs,
Mahwish
Foto is afkomstig van Shutterstock – Fotografie Darren Baker
Soufiane says
Een Islamitische opvoeding is essentieel. Dat kunnen we zien in deze tijd waar Social Media en omgeving een grote rol spelen in iemands leven.