Pesten. Het is iets wat helaas regelmatig voorkomt onder kinderen. Het gebeurt op scholen, tijdens het buiten spelen en tijdens sport- en hobbyverenigingen. Pesten kan grote gevolgen hebben op de welzijn en ontwikkeling van het kind. We moeten er dus alles aan doen om dit onderwerp te bespreken en aan te pakken. Wegkijken is geen optie! In dit artikel lees je meer over pesten, wat de Islam zegt en hoe je dit bespreekbaar kunt maken.
Waarom pesten kinderen?
- Status en macht
Kinderen pesten om hun eigen sociale positie sterker te maken. Natuurlijk zijn er andere manieren om een sterke positie te krijgen, maar mogelijk bezit de pester deze eigenschappen en vaardigheden (nog) niet. Pesten geeft de pester een gevoel van macht. En als je macht hebt, wordt je status groter. De pester kan ervoor zorgen dat andere kinderen ook mee gaan doen met pesten, dit zijn de meelopers. Niet alle kinderen willen hieraan meedoen, maar ze zijn bang dat ze zelf buitengesloten zullen worden als ze niet meegaan in het pestgedrag.
- Leuk en spannend
Soms vinden pesters het ‘gewoon’ leuk om een ander te pesten. Zij hebben geen besef wat dit met de ander doet, want zij leven zich niet in in het gevoel van andere kinderen. De pesters zien het vaak als grappen en momenten om te lachen. Doordat zij zich niet inleven in de ander, voelen zij zich ook niet verantwoordelijk voor het gevoel dat zij de ander geven.
- Bully victim
Er zijn ook kinderen die zelf gepest zijn, en daarna zelf andere kinderen gaan pesten. Ook zijn doen dat om een nieuwe status te krijgen. Dit is erg vervelend voor het kind zelf én het nieuwe kind dat wordt gepest, want zo blijf je in een vicieuze cirkel. Dit gebeurt trouwens (gelukkig) niet altijd.
- Thuissituatie
Soms heeft de pester het thuis niet goed. Er kunnen thuis problemen afspelen en het kind reageert zijn/haar agressie af op een onschuldig kind.
Wat zijn de gevolgen voor het gepeste kind?
De gevolgen van pesten zijn groot zoals:
- Het kind wordt bang
- Het kind krijgt minder zelfvertrouwen
- Het kind wil niet meer naar school/sport etc.
- Het kind sluit zich voor anderen af
- Het kind gaat zich eenzaam voelen
- Het kind wordt depressief of ontwikkelt andere psychische klachten
- Het kind heeft geen vertrouwen meer in kinderen
- Het kind heeft geen vertrouwen meer in volwassenen
- Het kind krijgt psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, buikpijn en bedplassen
- Het kind kan zichzelf wat willen aandoen om de pijn te verminderen
Wat zijn de gevolgen voor de pester?
- De pester doet zich groot voor terwijl hij/zij kán lijden aan een gebrek aan zelfvertrouwen
- De kans bestaat dat de pester later sneller in aanraking komt met de politie
- Op oudere leeftijd kan de pester vaker betrokken raken in vechtpartijen
- De vrouwelijke pesters kunnen later sneller betrokken raken bij huiselijk geweld
Wat zegt Islam over pesten?
De Islaam keurt dit soort zaken niet goed:
- Lasteren
- Roddelen
- Kwetsen
- Jaloers zijn
- Neerkijken op anderen
- Hoogmoed
- Onbeleefdheid
- Vijandigheid
- Arrogant zijn
- Beledigen
Het is dus belangrijk dat wij, als ouders, deze termen ook bespreekbaar maken met onze kinderen. De Islam schrijft ons voor dat wij respectvol met elkaar dienen om te gaan. En pesten valt daar zeer zeker niet onder.
وَالَّذِينَ يُؤْذُونَ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ بِغَيْرِ مَا اكْتَسَبُوا فَقَدِ احْتَمَلُوا بُهْتَانًا وَإِثْمًا مُّبِينًا
‘En degenen die de gelovige mannen en de gelovige vrouwen kwetsen, zonder dat zij iets hebben verricht: voorzeker, zij hebben laster en een duidelijke zonde op zich geladen.’ (Soerah Ahzâb 33/58)
‘Weten jullie wat lasteren is?’ Zij antwoordden: ‘Allah en Zijn Gezant zullen daarvan op de hoogte zijn’. De Profeet zei: ‘Over je broeder praten, het noemen van alles wat hij onaangenaam vindt’. Iemand vroeg daarop: ‘Hoe zit het dan als het wel klopt wat ik over mijn broeder heb gezegd?’. Hij zei: ‘Als het wel klopt dan is het juist roddelen, maar als het niet klopt dan is het lasteren.” (Moeslim, 70)
Hoe maak je pesten bespreekbaar met kinderen?
- Preventieve gesprekken voeren
Voer regelmatig gesprekken met je kind over hoe wij ons dienen te gedragen tegenover onze medemens. We weten welke zaken niet bij goed gedrag horen (zie het lijstje in de vorige alinea). Je kunt de Islaam koppelen aan de volgende zaken:
- Behandel de ander zoals je zelf ook behandeld wil worden
- Leer je kind zelfvertrouwen hebben
- Geef je kind tools om het zelfbeeld te versterken
- Leg uit wat voor effect pesten kan hebben op de pester en het gepeste kind
- Leer je kind op een positieve manier communiceren (gebruik positieve woorden)
- Geef je kind het vertrouwen dat hij/zij bij jou terecht kan als hij/zij wordt gepest of zelf pest
Is je kind al gepest of pest hij/zij zelf al? Kijk dan op de sites Pest Web en Stop pesten nu voor meer informatie over pesten en hoe je in gesprek kunt gaan.
- Lesmateriaal
Elk jaar wordt ‘Week tegen pesten‘ georganiseerd door Stichting School & Veiligheid. Op hun website vind je posters die je kunt bestellen, maar ook een hoop lesmateriaal. Je kunt de school van je kind hierover tippen, of je kunt er thuis zelf mee aan de slag.
- Boekentip: Het geheim van Esma
Wist je dat er ook een islamitisch kinderboek beschikbaar is dat pesten bespreekbaar maakt? Dit boek heet ‘Het geheim van Esma’ en is geschreven door Oem Moadh. Het boek is geschikt voor kinderen van de kleuterleeftijd tot de middenbouw. Het boek is in rijmvorm geschreven en bevat mooie, sprekende illustraties.
Het boek gaat over Esma. Zij is een lief en verlegen meisje en thuis gaat alles goed. Ze heeft ook genoeg vriendjes en vriendinnetjes om mee te spelen maar op school gaat het niet goed. Ze wordt daar gepest! Als de juf erachter komt, maakt ze dit op een mooie manier bespreekbaar in de klas. Hier wordt de islam ook mooi in verweven.
Het is onze taak als opvoeders om het onderwerp pesten te onderwijzen aan onze kinderen. Daarom raad ik dit boek ook zeker aan! Ook voor leerkrachten van de onder- en middenbouw is dit boek zeker een aanrader om uit voor te lezen.
PS ‘Het geheim van Esma’ is ook eens voorgelezen door broeder Yamani van MYKids:
Video tip: ben je benieuwd naar nog meer YouTube kanalen met islamitische content voor kinderen? Kijk dan hier: Islamitische YouTube kanalen voor kinderen (Nederlands) | Overzicht
Uitgelichte afbeelding is afkomstig van Daju_Project via Shutterstock
Geef een reactie