Asmaa van iBloom Coaching is gespecialiseerd in hoogsensitiviteit. Omdat er nog niet veel bekendheid is over dit onderwerp, heeft zij een tweedelige blog geschreven over hoogsensitief zijn. Vandaag kun je lezen wat haar eigen ervaring is als moeder zijnde. En ze zal ook vertellen hoe zij kracht uit de Islaam haalt rondom dit onderwerp.
Mijn ervaring: mijn zoon is hoogsensitief
Er kwam een bak tevoorschijn met rijstkorreltjes. Ze vroeg of hij zijn voetjes erin wilde doen. Hij klampte zich aan mij vast, ik zag de angst in zijn oogjes. Ik begreep er niks van. De fysiotherapeute wilde nog iets testen en pakte een bus scheerschuim. Ze spoot een flinke klodder in zijn kleine handje. Hij begon te kokhalzen… ze veegde het gauw weg. Ik schrok van zijn reactie. Wat is er toch?
“Asmaa, ik denk dat hij hoogsensitief is”, zei de fysiotherapeute.
Hoogsensitief? Wat is dat dan? Ik had er echt nog nooit van gehoord. Ze legde mij uit dat het zenuwstelsel van hoogsensitieve kinderen prikkels anders verwerkt. Prikkels komen heel hard binnen. Ik begreep het nog steeds niet. Soebhan Allaah. Ik was me er al bewust van dat ouderschap en opvoeden een hele pittige taak was, maar nu kreeg het een extra sausje. Een hoogsensitief sausje.
Het eerste wat ik deed toen ik thuis was: googlen. Ik wilde zo graag weten wat hoogsensitiviteit inhield. Ons zoontje was onze Amanah. Als ouders zijn wij verantwoordelijk voor zijn opvoeding. We moeten hem klaarstomen voor de wereld. Allerlei gedachten gingen door mij heen. Hooggevoelig? Prikkels die extra hard binnenkomen? Veel puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik begreep nu waarom hij de glijbaan niet af durfde. Ik begreep nu waarom hij de hele nacht huilde als we die avond op bezoek waren geweest. Ik begreep waarom hij zoveel last had van al die kledinglabels.
Tegelijk popten er allerlei spookgedachten op… angsten. Zal hij ooit gewoon kunnen voetballen met andere kinderen? Of gaat hij dit uit de weg? Zal hij zwemdiploma’s halen want druppels in zijn gezicht waren al too much. Zal hij mee kunnen draaien op school of last hebben van de drukte? Zal hij…
Onze kanjer zit inmiddels in de brugklas. Van zijn hoogsensitiviteit merk je nu niet direct iets. Soms moet ik stiekem lachen, want ik zie zelf natuurlijk wel kleine verschillen.
Al die angsten? Alhamdoelillaah, deze waren niet terecht. Hij houdt van voetballen, hij heeft vrienden, hij doet het heel goed op school. Hij vindt zwemmen geweldig en heeft zijn C diploma gehaald. Hij zit lekker in zijn vel!
Ook mijn dochter is hoogsensitief
Toen we hierna onze dochter kregen, herkende ik gelijk al “tekenen” van hoogsensitiviteit. Het is heel grappig om te zien hoe ze de naden van haar sokjes al van kleins af heel goed moest doen, zodat ze er geen last van heeft. Het liefst draagt ze geen sokken. Kledinglabels knipt ze er nu zelf af en dat stukje perfectionisme…oei, ze hoefde maar een ministreepje uitgeschoten zijn op haar mooie tekening en die eindigde met een flinke huilbui in een prop die als een meteoriet door de kamer vloog. Teveel chaos en drukte vindt ze heel vervelend. Ze is nu bijna 9 jaar en kan al veel beter omgaan met al die prikkels. Ze kan ook goed aangeven hoe ze zich voelt, waar ze behoefte aan heeft en wanneer ze even rust nodig heeft. Het gaat goed alhamdoelillaah.
Het belangrijkste is dat mijn kinderen zich hebben kunnen ontwikkelen op een manier die bij hen past. Ik heb ook altijd goede contacten gehad met de peuterspeelzaal en school. Zij hebben hier ook erg goed rekening mee gehouden. Een kind kan namelijk buikpijn hebben, wat eigenlijk geen “echte’ buikpijn is, maar een signaal dat iets niet lekker voelt hem/haar. HSP hebben vaak ook een heel sterk gevoel voor rechtvaardigheid, waardoor ze zich zorgen maken om een ruzie tussen andere kinderen, terwijl het niet direct met henzelf te maken heeft. Ook kun je makkelijk emoties van anderen aanvoelen en zelfs overnemen, dit is een valkuil.
Maar wat is hoogsensitief zijn?
Helaas is er nog weinig aandacht voor dit onderwerp waardoor je misschien kan denken dat je anders bent of vreemd. Uit onderzoek van o.a. Elaine Aron is gebleken dat het zenuwstelsel van hooggevoelige mensen de dagelijkse prikkels, die wij via onze zintuigen ontvangen, wat intenser en dieper verwerkt. Uit onderzoek blijkt ook dat 15%- 20% van de mensen hoogsensitief is. Het komt dus meer voor dan we misschien denken.
Prikkels (informatie) ontvangen we via onze zintuigen: we horen, zien, voelen, proeven en ruiken. Daarnaast hebben we ook iets als intuïtie. Misschien herken je dat wel, dat je een naar gevoel krijgt van iets of dat je ergens binnenkomt en gelijk een negatieve sfeer voelt, zonder dat je weet waarom. Deze hooggevoeligheid wordt ook wel HSP genoemd: Highly Sensitive Person (Hoogsensitief persoon). Voor hoogsensitieve kinderen wordt de afkorting HSP gebruikt. HSP is een eigenschap die bij jou hoort en geen aandoening of stoornis. Het is wel goed om te onderzoeken óf je kind hooggevoelig als hij/zij last heeft van de dagelijkse prikkels, zo kun je hem/haar daarin ondersteunen.
Islaam en hoogsensitiviteit
Ik besefte al snel hoe belangrijk het was om, als ouder, bewust om te gaan met hoogsensitiviteit. Dat we ons best moesten doen om de werelden van onze kinderen te begrijpen. Dat wij hen hierin met alle liefde moesten ondersteunen. Elk mens is uniek, elk kind is uniek. Ik moet dan denken aan deze hadith:
“Imaam Ah’med leverde over dat Aboe Moesaa (moge Allah tevreden over hem zijn) zei:
“De boodschapper van Allah (vrede en zegeningen van Allah zijn met hem) heeft gezegd (Nederlandstalige interpretatie): ‘Allah schiep Adam van een handvol (aarde) genomen van over de gehele aarde. Vandaar variëren de zonen van Adam zoals de aarde varieert; dus zijn zij wit en rood en zwart en (kleuren) daartussen, slecht en goed, gemakkelijk of moeilijk – of iets daartussen.’”
(Overgeleverd door Aboe Daawoed en at-Tirmidzie, die zei: “Deze h’adieth is h’asan sah’ieh’.”) (Tefsier Ibn Kethier, bij vers 30:20.)
Hierin wordt heel mooi beschreven hoe divers de mensen zijn geschapen. Zo zie je ook dat de aard van mensen heel verschillend zijn. We hebben allemaal een uniek karakter.
Allaah swt heeft ons in allerlei soorten en maten geschapen. Dit is wat de wereld zo mooi maakt. We hebben allemaal ons plekje gekregen. We hebben allemaal onze eigenschappen en talenten gekregen. Alhamdoelillah. Nu is het aan ons als ouders om hier ook bewust van te zijn en voor onze kinderen, met hulp van Allaah, een veilige en vertrouwde omgeving te creëren. Zodat ze kunnen groeien en bloeien op een manier die bij hen past en wat goed voelt. Dat ze een mooie en sterk zelfbeeld ontwikkelen en lifeskills om de wereld vol prikkels te handelen. Het is een taak, een uitdaging, een zoektocht.
In deel 2 kun je lezen hoe je HSP kunt herkennen door middel van een zelftest. Ik zal ook tips geven over hoe je als ouder om kunt gaan met HSP. Klik hier om naar deel 2 te gaan: HSP herkennen en tips voor ouders.
Asmaa van iBloom Coaching
Uitgelichte foto is afkomstig van Shutterstock | Fotografie Sunward art
Geef een reactie