
In dit artikel vertelt HSP-coach Asmaa hoe je hoogsensiviteit kunt herkennen met bij kinderen. Ze heeft ook tips hoe je hier als ouder mee om kunt gaan, en als bonus deelt zij een mooie mindfullness oefening.
In deel 1 heb je kunnen lezen wat de ervaring van Asmaa is als moeder van twee HSP-kinderen. Ze vertelde ook wat hoogsensiviteit is en hoe zij kracht haalt uit de Islaam om dit onderwerp te begrijpen. Meer weten? Lees hier deel 1: Hoogsensitief zijn: mijn ervaring met HSP-kinderen en Islaam.
Hoe kun je HSP herkennen? + zelftest
Op internet kun je verschillende vragenlijsten invullen om te checken of je kindje hoogsensitief is. Deze vragen komen uit het onderzoek van Elaine Aron. Als je het idee hebt dat je zoon/dochter erg gevoelig is voor prikkels en je het niet helemaal kunt plaatsen, is het goed om de vragenlijst even door te nemen. Hieronder alvast een paar:
Kenmerken van HSP kind:
1. Mijn kind schrikt snel
2. Mijn kind heeft last van kleren die kriebelen, naden in sokken of kledingmerkjes tegen zijn/haar huid
3. Mijn kind gebruikt moeilijke woorden voor zijn/haar leeftijd
4. Mijn kind is moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag
5. Mijn kind is een perfectionist
Wil je de hele vragenlijst zien? Kijk dan hier: HSP test voor kinderen.
Deze vragen zijn meer om een indruk te krijgen of je kindje misschien hooggevoelig is en betekent niet gelijk dat het zo is. Maar het is natuurlijk wel goed om er dan meer over te lezen en je kindje te observeren. Herken je iets?
Hoogsensitief kind: wat kun je als ouder doen?
De kindertijd is een hele belangrijke periode voor de lichamelijke, emotionele en sociale ontwikkeling . Een belangrijk aandachtspunt is het ontwikkelen van een gezond gevoel van eigenwaarde. Een hoogsensitief kindje kan zich in bepaalde situaties misschien een beetje “anders” voelen. Ze kunnen ook heel kritisch zijn naar zichzelf : alles moet perfect zijn! Het is ook belangrijk dat ze aantal vaardigheden leren, zodat ze goed leren omgaan met al die prikkels. Hoe ga je bijvoorbeeld met emoties om? Grenzen stellen, maar ook leren ontspannen, zodat je kunt ontladen en weer energie op kan doen.
Ik deel hieronder graag 3 tips met je:
- Onvoorwaardelijke liefde geven
Wees er voor je kind, sta open voor zijn/haar belevingswereld. Heb begrip en geef ze het gevoel van vertouwen en veiligheid, zodat ze weten dat ze altijd bij jou terecht kunnen. Knuffel ze, geef kusjes en zegt dat je van ze houdt.
- Geef complimenten
Iedereen houdt van complimenten, maar een HSK kan hier extra gevoelig voor zijn. Complimenten geven een kind een enorm gevoel gewaardeerd te worden. Hierdoor gaan ze zich goed over zichzelf voelen en kunnen ze een positief zelfbeeld ontwikkelen. Geef complimenten over de inzet en niet over het resultaat. Denk ook aan “kleine”dingen, zoals wanneer je kindje lekker rustig een boekje aan het lezen is of uit zichzelf begint te helpen met opruimen.
“Ik ben blij dat jij jou bent.” - Rust en ontspanning.
Omdat de prikkels zo hard binnen komen en intens zijn, kost het veel energie om alles te kunnen verwerken. Kinderen kunnen dan heel onrustig worden of juist heel stil en teruggetrokken. Het is daarom belangrijk om rustmomenten in te plannen. Plan niet teveel afspraken en bezigheden op één dag. Zet Qoraan op om even tot rust te komen. Voor het slapen gaan is het fijn om ruim de tijd te nemen en samen terug te blikken op de dag. Reciteer samende Soewar voor het slapen gaan en doe doe3a.
Extra: mindfullness oefening

Een heerlijke wandeling in de natuur is ook heel rustgevend. Je kunt samen dingen benoemen. Wat zie je? Hoe voelt het aan? Hoe ruikt het? Dit is ook gelijk een mooi moment om stil te staan bij Allaah swt die alles heeft geschapen en om Hem te gedenken.
“Waarlijk, in het gedenken van Allah vinden de harten rust!” [13:28]
Hoogsensitiviteit is een prachtige eigenschap om te koesteren! Alhamdoelillaah!
Asmaa van iBloom Coaching
Uitgelichte foto is afkomstig van Shutterstock | Fotografie Sunward art
Geef een reactie