De paratha. Naast naan vind ik dit het lekkerste deegwaar uit de Pakistaanse keuken. Nou okee, er zijn nog een paar andere deegwaren die heerlijk zijn maar dit is wel echt een basis recept. Daarom ga ik vandaag stap voor stap uitleggen hoe je een paratha maakt, aan de hand van foto’s.
Ingrediënten paratha
- 300 gram atta* (goed voor drie paratha’s)
- 200 ml lauwwarm water
- ghee
- atta of bloem om te bestrooien
* Atta is een bloemsoort en is te koop bij Pakistaanse en Indiase toko’s. Ook ghee is hier te koop. Wil je meer lezen over ghee? Klik hier voor meer info.
Recept
1. Neem een mengkom en doe de atta erin
2. Meng het lauwe water erin en zorg ervoor dat je er een bol van kunt vormen. Het deeg hoort niet te plakken maar ook niet hard te zijn. Als je je vinger in het deeg doet, moet het makkelijk kunnen mee veren.
Tip: als het toch te plakkerig is geworden, dan doe je gewoon wat atta erbij. En is het te hard, doe er dan een beetje water bij.
3. Je kneed het deeg door je knokkels te gebruiken. Je maakt het deeg plat met je knokkels.
4. Je vouwt het weer een of twee keer dubbel en maakt het weer plat met je knokkels. Zorg ervoor dat je handen vochtig blijven met water.
5. Dit herhaal je een aantal keer totdat het deeg soepel aanvoelt. Maak er dan een bol van.
6. Neem wat atta (bloem) en bestrooi je werkblad en handen hiermee. Dit voorkomt dat je bol deeg gaat plakken.
7. Neem deeg ter grootte van je handpalm en maak er een bol van.
8. Rol het uit op je werkblad.
9. Neem een eetlepeltje ghee en smeer het uit op je uitgerolde bol deeg.
10. Rol het weer op zoals op de foto. Je krijgt een soort van slang.
11. Rol de slang rond op, nu heb je weer een bol deeg. Maar nu met ghee erin.
12. Druk de bol weer plat op een bestrooide werkblad en rol het uit.
13. Zorg er ondertussen voor dat je roti pan of koekenpan goed verhit is.
14. Laat er wat ghee in smelten.
15. Zet het vuur midden hoog en doe je paratha op/in de pan.
16. Als de paratha eruit ziet zoals op de foto linksonder, dan draai je het om.
17. Je doet nog wat ghee op de paratha en draait het na een paar minuten weer om
18. Nog kort op het vuur laten en daarna kun je het serveren.
Je kunt de paratha eten met een gerecht maar vaak wordt het in de weekenden ook als ontbijt gegeten met een lekker kopje thee. Enjoy! ♡
Jorien says
Doet me ergens een beetje denken aan Marokkaanse msmen. Leuk om te zien, en dankjewel voor het delen :D
mammiemammie says
Klopt! :) Toen ik van mijn schoonmoeder leerde hoe je msemen maakt, moest ik aan paratha denken haha
Timoesh says
Ik kom al 5 kilo bij als ik er alleen naar kijk, maar is zo lekker!
Naan is ook heerlijk daar zou ik graag ook een recept van willen zien.
Zodra ik weer in Den Haag ben weer eens ghee en kruiden inslaan. Kan haast niet wachten kan de geuren nu al ruiken hmmmm.
mammiemammie says
Haha ja he!! Moet je zeker doen, laat je mij weten of het is gelukt? X
Madelon says
oooh wat lekker! Dank je voor het delen, ik ga het eens maken!
mammiemammie says
Yeey, ben benieuwd hoe je vindt smaken!
Vlijtig Liesje says
Het ziet er heerlijk uit.
mammiemammie says
Dankje :)
Nienke says
Heerlijk! Ik ga dit zeker een keer uitproberen.
mammiemammie says
Zeker doen!
Najat says
Wat heerlijk! Lijkt me echt lekker met een glaasje muntthee!
mammiemammie says
Ohja inderdaad! Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd haha
Kiek says
AAAhhhh…..ik ga hiermee m’n vader verassen…kijk papa…ik kan het ook! Wat leuk!
Sinds ik het huis uit ben is mijn vader min of meer verplicht mij te bellen elke keer als hij de alleralleraller-lekkerste paratha maakt!
mammiemammie says
Haha superleuk!! Ik ben benieuwd of het je lukt, succes ermee.
Carolien says
Waar ik woon hebben we alleen een turkse toko en die verkopen geen atta? Kan ik dat ook vervangen voor iets anders of is het deeg dan minder elastisch?
Sadiea says
super leuk! mehwish ik zie dat je een elektrisch fornuis hebt. welke koekenpan gebruik je voor de roti’s/paratha’s?