
De laatste tijd lijkt pani puri helemaal een hype. En dat is niet zo gek want het is heerlijk! Pani puri is een traditionele streetfood wat vaak wordt gegeten in Pakistan en India. In verschillende regio’s van Pakistan en India staat deze lekkerij beter bekend als gol gappa. Maar hoe je het ook noemt, de smaak blijft explosief lekker! Bekijk zelf hoe je in een handomdraai de lekkerste pani puri – gol gappa op tafel tovert.
Wat betekent pani puri of gol gappa?
Pani betekent water, en puri is een gefrituurd balletje van deeg. Gol [Engelse G] betekent rond en gappa verwijst naar het holle bolletje dat je eet.

Hoe maak je gol gappa?
Ingrediënten en benodigdheden voor 50 pani puri:
- gol gappa – pani puri balletjes (te koop bij Pakistaanse en Indiase toko’s)
- Flesje imli/tamarinde chutney (te koop bij Pakistaanse en Indiase toko’s)
- Pan en water
- Airfryer of een pan met zonnebloemolie
- 200 gram aardappels
- 200 gram kikkererwten (in pot of blik)
- evt. een kleine, fijngesnipperde rode ui
- evt. fijngesneden korianderblaadjes
- Bakjes/diepe schaaltjes om vullingen in de doen

Zo maak je pani puri – stappenplan:
- Puri: Frituur de bolletjes (puri) heel kort (20 – 30 seconden) in een diepe pan met zonnebloemolie of bak ze met een beetje olie af in de Airfryer (2 a 3 minuten)
- Aardappels: kook de aardappels een snij ze daarna in blokjes van een halve centimeter. Zet het weg in een schaaltje/bakje.
- Kikkererwten: spoel de kikkererwten goed af en zet het weg in een schaaltje/bakje.
- Uitje: hou je wel van een uitje? Snij dan een uitje superfijn en zet het weg in een schaaltje/bakje.
- Koriander: om extra geur en smaak te geven aan je gol gappa, kun je een paar blaadje koriander fijnsnijden en door de aardappels heen doen.
- Tamarinde water: doe de imli/tamarinde chutney in een pan en voeg hier een scheut water aan toe. Net genoeg zodat het waterig wordt (zie video). Kook dit water en laat het goed afkoelen.
Tip: in de korte Reels video onderaan kun je zien hoe je alles kunt klaarmaken.

Hoe eet je pani puri?
Als je nooit eerder een gol gappa hebt gegeten, weet je niet meteen hoe je dit kunt nuttigen. Je pakt een bolletje en maakt met je duim of wijsvinger voorzichtig een gaatje aan de bovenkant. Vervolgens doe je vulling erin en schenk je er een beetje waterige chutney bij. Hierna doe je de pani puri in één keer in je mond. Trust me, dit zorgt voor een enorme smaakexplosie!

Geef een reactie