Het lijkt misschien ver weg, maar voordat je het weet is je kind vier jaar en gaat het naar de basisschool. Of je kind zit al op de basisschool maar je bent op zoek naar een school die beter aansluit. Hoe vind je nu de school die goed past?
Maak je keuze op basis van de behoefte van je kind
Wanneer je op zoek gaat naar een school, weet je vaak niet waar je moet beginnen. Als ouder maak jij, eventueel met partner, de keuze welk onderwijs je kind gaat volgen. Neem dit als startpunt: wordt mijn kind hier gelukkig van? En sluit het aan op de behoefte van mijn kind? En uiteraard kijk je daarna wat haalbaar is.
Hoe ben ik tot de schoolkeuze gekomen?
- Uitzoeken: welke scholen zitten in de buurt? Als je niet weet welke scholen er in de buurt zijn en welke lesmethodes er gebruikt worden, kun je dit makkelijk opzoeken via scholenopdekaart.nl Vervolgens kun je verschillende scholen met elkaar vergelijken. Je kunt bijvoorbeeld vergelijken op onderwijstype, denominatie en onderwijsconcept. Vervolgens kun je schoolgidsen downloaden, foto’s bekijken en visies lezen. Echt ideaal als eerste stap!
Ik had eerst een lijst gemaakt van alle scholen in de buurt. Hierna heb ik een top 5 gemaakt van deze scholen. Ik hield rekening met wat praktisch haalbaar was in combinatie met op tijd naar werk gaan. Als je deze keuze niet hoeft te maken, dan is het echt een pré om te kijken naar een school in de buurt. Het is fijn om vriendjes en vriendinnetjes in de buurt te hebben.
- Kiezen voor een levensbeschouwelijke visie of onderwijsconcept: Het is bij kleine kinderen lastig om een goede inschatting te maken over welk soort onderwijs goed zou passen bij je kind. Toch het is wel verstandig om je te verdiepen in de verschillen zoals Dalton, Montessori en Jena-plan. Daarnaast kun je er natuurlijk afwegen wat de voor- en nadelen zijn om je kind te plaatsen op een levensbeschouwelijke school zoals een christelijke, islamitische of hindoeschool.
Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen de reguliere stoffen zoals taal en rekenen meekrijgen in een klassikale groep met leeftijdsgenootjes, aangevuld met lessen zoals handvaardigheid, geschiedenis en aardrijkskunde. Aanvullende hobby’s en/of vaardigheden, en religieuze zaken kunnen wat mij betreft ook buiten school geleerd worden, als je kind laat merken waar hij/zij interesse in heeft.
- Kiezen voor een lesmethode: zoek goed uit wat voor lesmethode bij je kind zou passen. Kies je bijvoorbeeld voor een Brede schoolonderwijs, waarbij de school wordt gecombineerd met opvang, zorg en welzijn? Kies je een school met een bepaalde levensovertuiging? Of kies je voor een vrije school waarin creativiteit een grote rol speelt?
We hebben natuurlijk ook gekeken naar welke lesmethodes de scholen hanteerden. Zo gaf één school bijvoorbeeld aan dat zij een methode gebruiken waarbij er veel nadruk werd gelegd om de Nederlandse taal goed onder de knie te krijgen. Deze school viel toen af omdat dit niet van toepassing was voor onze kinderen. Wij vonden het belangrijk dat de school uitdaging kan bieden, en dit kon binnen onze school.
- De visie en missie van school: basisscholen nemen bepaalde standpunten in. Leggen zij de focus op het behalen van hoge cito-scores? Blijven alle kinderen standaard over op school? Is er sprake van een rooster tot 4 of zelfs 5 uur?
Wij vonden het belangrijk om een school te kiezen waar onze samenleving goed wordt afgespiegeld. Uiteindelijk zullen alle kinderen als volwassenen met elkaar in aanraking komen en is het goed dat dan niet wereldvreemd zijn voor elkaar.
We wilden ook geen lange schooldagen, omdat we merken dat onze kinderen het fijn vinden om ook thuis met hun eigen dingetjes te spelen en tot rust willen komen. Dus een verplichte verlengde schooldag viel ook af.
De school waar onze dochters uiteindelijk op zitten, hebben een prima cito-score, ik geef toe dat er scholen in de buurt zijn met hogere scores. Maar ik geloof er ook in dat je kinderen niet hoeft te drillen voor toetsen, en dat wat in je kind zit, er uiteindelijk wel uitkomt.
Zowel onze kinderen als wij vinden dat de kinderen de school moet kennen en de school omgekeerd ook de kinderen moet kennen. Zo heb je een vertrouwende en knusse omgeving. Als je dat wil, is het vaak handig om naar kleinere scholen te kijken.
Welke stappen vind jij onmisbaar bij het zoeken van de juiste school?
Liefs, Mahwish
Geef een reactie