De kledingkast van je kind. Voor veel ouders hun favoriete plekje, maar tegelijkertijd ook hét meubelstuk wat het meest irriteert. Soms lijkt het bijna onmogelijk om de kinderkledingkast netjes te houden. Voordat je het weet ligt hij weer overhoop doordat je kind zelf kleding heeft uitgezocht of omdat alle kleding simpelweg niet meer goed in de kast past. Tijd voor een nieuwe kledingkast? Welnee! Tijd voor verandering! Er zijn namelijk genoeg manieren om de kledingkast van je kind voortaan wél netjes en overzichtelijk te houden. De volgende 3 tips helpen je alvast een eindje op weg.
1. Minimaliseer de kledingkast
Besef goed dat een kind niet ontzettend veel kleding nodig heeft. Het is een illusie om te geloven dat een kind meerdere dagen met één setje kan doen, maar dit betekent ook niet dat er meer dan twintig items in de kast hoeven te hangen. Investeer liever in kwalitatieve kinderkleding en minimaliseer vervolgens de kledingkast. Kies voor maximaal 8 á 10 setjes die ook nog eens onderling met elkaar te combineren zijn. Zo oogt de kledingkast al direct een stuk netter en overzichtelijker. Bovendien spaar je zo ook nog geld uit.
Vind je het nog een te grote stap om de kledingkast direct geheel te minimaliseren? Probeer het dan eens uit. Dan kun je later zelf beoordelen of het een goede keuze is geweest. Haal bijvoorbeeld eerst een overvloed kleding uit de kast en leg deze tijdelijk weg. Vervolgens kijk je of het te doen is om van minder kleding gebruik te maken. Bevalt het wel? Maak het dan definitief.
Lees ook het artikel: overzicht in je kast? Zo doe je dat!
2. Maak ieder seizoen een lijstje
Kinderen groeien als kool. Daarom zal je vrijwel ieder seizoen (en soms zelfs nog tussendoor) wat nieuwe items aan moeten schaffen. Om nog niet te spreken over het feit dat ze wéér met een gat of een onmogelijke vlek in hun kleding thuiskomen. Nieuwe kleding zal dan ook altijd moeten worden gekocht. Maar probeer te voorkomen dat je onnodige items aanschaft. Voordat je het weet ligt de hele kledingkast vol en weet je kind niet meer wat het aan moet trekken. En jij evenmin. Het is beter om enkel het broodnodige aan te schaffen.
Begin daarom ieder seizoen met een passessie. Laat je kind items passen waarbij je twijfelt over de maat. Onderzoek de gehele inhoud van de kast (ruim gelijk op!) en schrijf op welke dingen er nog missen en écht nodig zijn. Ga vervolgens op pad voor kinderkleding en toebehoren, je houdend aan dit lijstje. Vergelijk het maar eens met boodschappen doen op een lege maag en zonder lijstje. Dan kom je altijd met teveel thuis en vergeet je waar je eigenlijk voor ging. Zo is het ook met het kopen van kinderkleding. Blijf daarom vasthouden aan dat ene lijstje, zodat je nooit te veel koopt. Niet alleen goed voor de inhoud van de kledingkast, maar ook voor de eigen portemonnee.
3. Leg kleding wat nog te groot is weg
Koop je graag kinderkleding vooruit in de sale? Geen probleem! Maar leg deze vervolgens niet alvast op een plank in de kast. Want voordat je het weet is deze plank zo vol, dat je simpelweg vergeet wat je had. Bovendien neemt het dan ook de plek in van kleding die wél al gedragen kan worden. Daarom is het goed om voor kleding wat nog te groot is tijdelijk een ander plekje te zoeken. Maak gebruik van plastic bakken om de kleding in te bewaren. Plak een briefje op de bakken met daarop de bijbehorende maten, zodat je precies weet wat je hier kunt vinden. Zo blijft de kledingkast netjes en is ‘nieuwe kleding’ zo gehaald.
Uitgelichte afbeelding afkomstig van Inna Reznik via Shutterstock
Geef een reactie