Waren er vroeger geen smartphones? Dat klinkt heel gek in de oren van kinderen. Je kind ziet vanaf de geboorte dat smartphones dagelijks worden gebruikt. Veel jonge kinderen hebben zelf op jonge leeftijd ook een smartphone om verschillende redenen. Wat zijn deze redenen en hoe ga je als ouder om met het telefoongebruik van je kind? En geef je je kind een sim only?
Waarom hebben jonge kinderen eigen smartphones?
- Oude toestel
Je verlengt je abonnement met een nieuw toestel of koopt een nieuw toestel. Je oude toestel werkt eigenlijk nog redelijk, het is een kwestie van een nieuw simkaartje erin te doen en je kind heeft een eigen mobieltje.
- Geruststelling
Je kind gaat boodschappen halen, bij een vriendje/vriendinnetje spelen of buiten spelen. Je wil dat je kind even laat weten dat hij/zij goed is aangekomen, en je wil dat je kind je ten alle tijden kan bereiken.
- Spelletjes doen
Je kind speelt spelletjes op de telefoon voor vermaak of om te leren. Denk aan apps zoals Squla, een leerzame app die goed aansluit op hetgeen dat de kinderen leren op de basisschool.
- Filmpjes kijken
9 van de 10 kinderen kijkt filmpjes op een schermpje. YouTubers zoals MeisjeDjamila en Bibi zijn niet meer weg te denken. Dit kan in een veilige omgeving zoals de YouTube Kids App . Of je kunt in de gaten houden wat zij kijken op Netflix.
- Socializen
De social media-kanalen vliegen ons om de oren. Maar wat de kids op dit moment het leukst vinden is toch wel TikTok. Gekke filmpjes maken en delen met je vrienden, digitaal socializen lijkt een deel van ieders leven.
Afspraken maken met je kind over schermgebruik
Ik merk het ook bij mijn eigen dochters, zij zijn nu vijf en acht jaar. Thuis hebben we de afspraak om elke dag 1 uur schermtijd te krijgen. Ik vind dat al heel veel, maar voor de kids is het uurtje zo om. Het is daarom belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je kind en variatie aan te bieden en uitleg te geven:
- Spreek duidelijk af hoe lang per dag je kind op een scherm mag kijken. Je kunt bijvoorbeeld een wekker zetten zodat je kind weet dat de tijd om is. Je kunt zelf afspreken hoe je omgaat met “even dit filmpje nog afkijken” of “even dit spelletje nog afmaken”.
- Herhaal de andere opties om te doen met vrije tijd. Stimuleer je kind om buiten te spelen, met speelgoed spelen, bordspellen te doen en een boek te lezen. Laat je kind bijvoorbeeld eerst flink buiten spelen, en voor het eten even op de tablet.
- Leg uit waarom teveel op het scherm kijken niet goed is. Je gebruikt je ogen om op korte afstand te kijken. Je traint je ogen hierdoor minder om op langere afstand te kijken, dit doe je juist door buiten te spelen. Het is ook niet goed voor je kind om een uur voor het slapen op de smartphone te zitten, onder andere door het blauwe licht. Dit breekt het slaaphormoon melatonine af.
Kosten van een smartphone voor je kind
Je kunt het natuurlijk zo goedkoop of duur maken als je zelf wil, juist door je kind een ouder toestel te geven kun je kosten besparen. Daarnaast wil je natuurlijk niet verrast worden met een hoge telefoonrekening. Dit kun je oplossen door een sim only af te sluiten en gebruik te maken van wifi. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een kinderabbo van KPN. Met zo’n abonnement kunnen jij en je kind elkaar gratis bellen en deel je je internet samen.
Op welke leeftijd geef/gaf jij je kind een smartphone en waarom?
Liefs,
Mahwish
Dit is een samenwerking.
Afbeelding is afkomstig van Shutterstock – Fotografie door Motortion Films
Geef een reactie